WierciPiwo Opublikowano 3 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2016 Cześć! Zarówno na forum jak i w temacie piwowarstwa jestem całkowicie nowy, dlatego z góry proszę o wyrozumiałość Zestaw do warzenia piwa dostałem w prezencie, do którego dołączona była pucha z Brew Kitem: Finlandia Premium Lager. Jak dobrze wiecie bez chłodziarki uwarzenie lagera w mieszkaniu przy tych temperaturach nie jest możliwe (tym bardziej z drożdżami dołączonymi do puchy!) dlatego też prosiłbym o poradę, który z wariantów powinienem wybrać: 1. Zastosować się do instrukcji, czyli: nastawić 23 litry brzeczki z drożdżami dołączonymi do zestawu (klasyczna saszetka no-name), fermentować w temperaturze pokojowej (tj. 22-25 stopni) przez około 7 dni i po zakończeniu fermentacji burzliwej rozlać do butelek (dodając do nich trochę cukru). Leżakować. Opcja numer dwa zmodyfikowana przeze mnie po poczytaniu trochę o warzeniu z brew kitów, lekko eksperymentalna: 2. Zredukować ilość piwa do około 18 litrów w celu zwiększenia zawartości ekstraktu. Poprawienie aromatu chmielu dodając 15g chmielu aromatycznego Styrian Goldings. Zastąpienie drożdży z zestawu drożdżami Belgian Abbey M47, które wydaje mi się, że nadają się do temperatury mojego pomieszczenia (23-26 stopni). Fermentować w temperaturze pokojowej (tj. 23-26 stopni) 14 dni i po zakończeniu fermentacji burzliwej odstawić na fermentacje cichą (ile dni?) i dopiero rozlać do butelek. Przy której opcji byście obstali? Czy w ogóle coś z tego wyjdzie (wiem, że na pewno nie Lager )? Jeśli nic co powyżej napisałem nie trzyma się kupy i nie ma żadnego sensu to byłbym wdzięczny za jakąkolwiek poradę co mam zrobić. Chcę się do tego przyłożyć i zrobić możliwie dobre piwo. Do fermentacji będę używał BA Brew-kit PLUS, gdyż również jest w zestawie i chce go wykorzystać. Pozdrawiam! WieciPiwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 4 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2016 Drożdże w tym zestawie są najprawdopodobniej "górne" bo widzę, że producent zaleca temperaturę fermentacji 18-22C. Teoretycznie więc mógłbyś na nich fermentować. Nie wiem też co to za pucha i jaka jest jej jakość i co za tym idzie nie wiem czy "opłaca" ci się dokupować nowe drożdże... Zapewne na nowych wyjdzie lepsze bo kitowe są zwykle słabej jakości. Ja bym zrobił tak... Kupiłbym drożdże US-05 oraz 50g chmielu i dochmielił na cichej (raczej jakiegoś amerykańca, który przykryje / zatuszuje prawdopodobną słabość tej puszki... wybór masz szeroki...Amarillo, Simcoe, Chinook, Cascade, Centennial itd...). Jeśli nie chcesz iść w stronę "ameryki" możesz dać inny chmiel na aromat ale pamiętaj, że w wyższych temperaturach w piwie będą estry więc czystego profilu piwa i tak nie osiągniesz. Dał bym jeszcze mniej wody niż zaleca producent bo jak wynika z poniższego wątku piwo uwarzone wg. zaleceń producenta wychodzi płaskie i rozwodnione... http://www.piwo.org/topic/16349-finlandia-premium-lager-kilka-pytan/page-2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 4 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2016 Cześć. Przy pierwszej warce nie kombinuj, zrób jak mówi producent. Jak Ci się spodoba to wtedy eksperymentuj. Musisz jeszcze pokombinować, żeby obniżyć temperaturę fermentacji. Możesz użyć kartonu, włożyć fermentor i zamrożone butelki z wodą. Pewnie nie da to za wiele, ale zawsze kilka stopni na początku zejdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się