jaras Opublikowano 23 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 No ale pisaliśmy, że to żaden lager. Zresztą sam producent, podając zalecaną temperaturę pracy drożdży, temu niejako zaprzeczył. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 23 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 Nawet lager się nie nagazuje w 4 stopniach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 23 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 u mnie fermentują w niecałych 5, więc czemu miało by się nie nagazować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 23 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 No dobra, może i się powoli nagazuje przy dobrej kondycji drożdży. Za to górniaki na pewno usną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 23 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 no dokładnie, stąd też zdziwienie, że butelki poszły do lodówki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Werner Opublikowano 26 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 No to się trochę nie zrozumieliśmy... Zobaczymy co z tego będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biz Opublikowano 6 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2016 Witam, zaczynam właśnie przygodę z warzeniem piwa. Na początek zakupiłem ten sam zestaw co kolega. Mam kilka niejasności. Bardzo proszę o pomoc. 1. Wyczytałem, że ten lager wychodzi średni. Czy w związku z tym mógłbym go dochmielić amerykańskimi chmielami? Jaką porcję chcmieli dodać? Czy polecacie jakiś konkretny chmiel? Brzeczka ma 18,5l Blg początkowe 11,5. 2. Moje piwo jest na fermentacji burzliwej od 3 dni. Temperatura na fermentorze pokazuje 24 st. Trzymam go w mieszkaniu. Czy lepiej byłoby go przenieść do piwnicy gdzie temp. jest ok 16-17 st ? Czy wskazane jest przenosić piwo po 3 dniach do niższej temperatury? Czy może poczekać i przenieść tam dopiero na cichą? Wyczytałem gdzieś, że burzliwa i cicha powinny być w tej samej temperaturze? Jaka jest Wasza opinia? Co robić przy kolejnych piwach? Fermentować w mieszkaniu czy w piwnicy? Z góry dziękuję za porady. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 7 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2016 Teraz już nie przenoś. Następnym razem od razu dawaj do piwnicy. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biz Opublikowano 7 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2016 Dzięki. A co z chmieleniem na zimno? Mam Simcoe. Ile mógłbym dodać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się