omcdr Opublikowano 24 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2010 właśnie jestem w trakcie pierwszej fermentacji, wczoraj było zacieranie z zestawu Stout 12°Blg z Browamatora, wszystko szło zgodnie z instrukcją, była negatywna próba jodowa i na koniec otrzymałem 15Blg, dolałem trochę wody i było 13Blg. w temp. 20 stopni dodałem drożdze safale s-04 i po 15h nie widać żadnej fermentacji czy bąbelków, to jest normalny objaw ? czy coś jest nie tak z drożdżami ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 24 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2010 A zrobiłeś rehydratację drożdży i w jakiej temp. fermentujesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 24 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2010 Na suchych nie powinno być problemu ze startem fermentacji, hydratyzowałeś drożdże? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
omcdr Opublikowano 24 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2010 (edytowane) ups, nie zrobiłem, w instrukcji było tylko dodać drożdże można to teraz jakoś naprawić ? obecna temperatura to 23 stopnie Edytowane 24 Stycznia 2010 przez omcdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 24 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2010 Czekać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 24 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2010 Jeśli masz jeszcze jedną saszetkę drożdży to do odkażonego naczynia wlej trochę brzeczki z fermentora i wsyp drożdże, zamieszaj odkażoną łyżeczką żeby zrobiła sie jednolita ciecz, odstaw tak na pół h w ciepłe miejsce i poczekaj aż drożdże zastartują /zrobi się pianka, bąble powietrza itd/ i wlej do fermentora mocno mieszając w celu napowietrzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyszek73 Opublikowano 24 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2010 zaczekaj na pewno ruszą ja robię tak samo schładzam do 20 stopni i wsypuje zawsze ruszają ale daj im czasu nieraz po 24h startują a s-33 wystartowały po 5 godzinach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
omcdr Opublikowano 24 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2010 dziękuje za porady, jeszcze czekam na start fermentacji, jak nie ruszy do jutra to dodam nową porcje drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
omcdr Opublikowano 3 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2010 (edytowane) Fermentacja wystartowała sama po dwóch dniach, z 12 °Blg zeszło do 4 °Blg po pięciu dniach, przetrzymałem jeszcze dwa dni, ale nic się nie zmieniło, więc rozlałem do butelek. Drożdże opadły na dno, nie dodawałem żadnego słodu ani cukru do refermentacji - nic o tym nie pisali w przepisie. Teraz po 4 dniach sprawdzam nagazowanie w butelce PET i nie ma żadnego gazu. Jak ruszam butelką ładnie się pieni, ma bąbelki na całej objętości, ale butelka jest miękka. To normalny objaw czy należy przeprowadzić akcję ratunkową dodająć coś do refermentacji ? Takie piwo bez gazu nie zkwasi się ? Edytowane 3 Lutego 2010 przez omcdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leon_w Opublikowano 3 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2010 nie dodawałem żadnego słodu ani cukru do refermentacji - nic o tym nie pisali w przepisie. Hmm, skoro nic nie dałeś do refermentacji, to z czego ma się wytworzyć CO2 które nagazuje piwo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
omcdr Opublikowano 3 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2010 To co teraz mogę dodać i w jakich ilościach ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leon_w Opublikowano 3 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2010 Normalnie się daje ok 4g na butelke 0,5L ale wg. mnie °Blg trochę mało spadło. Więc może daj połowę tego. Najlepiej żeby wypowiedział się ktoś bardziej doświadczony. Tak czy inaczej do refermentacji zawsze trzeba dać cukier lub coś w zastępstwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 3 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2010 Teraz po 4 dniach sprawdzam nagazowanie w butelce PET i nie ma żadnego gazu. Jak ruszam butelką ładnie się pieni, ma bąbelki na całej objętości, ale butelka jest miękka.To normalny objaw czy należy przeprowadzić akcję ratunkową dodająć coś do refermentacji ? Takie piwo bez gazu nie zkwasi się ? stouty są mało gazowane , może coś dofermentuje w butelce , 4 dni to trochę mało poczekaj jeszcze 2 tygodnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
omcdr Opublikowano 3 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2010 a gdyby zrobić eksperyment i do jednej butelki dosypać troche cukru ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 3 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2010 a gdyby zrobić eksperyment i do jednej butelki dosypać troche cukru ? możesz spróbować , ale 4g to chyba za dużo dał bym 2g góra 3g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 3 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2010 Zdecydowanie dodaj cukier lub glukozę w ilości maks. 5-6 g / Litr piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się