Jump to content

Pierwsza fermentacja


omcdr

Recommended Posts

właśnie jestem w trakcie pierwszej fermentacji, wczoraj było zacieranie z zestawu Stout 12°Blg z Browamatora, wszystko szło zgodnie z instrukcją, była negatywna próba jodowa i na koniec otrzymałem 15Blg, dolałem trochę wody i było 13Blg.

w temp. 20 stopni dodałem drożdze safale s-04 i po 15h nie widać żadnej fermentacji czy bąbelków, to jest normalny objaw ? czy coś jest nie tak z drożdżami ?

Link to comment
Share on other sites

ups, nie zrobiłem, w instrukcji było tylko dodać drożdże

można to teraz jakoś naprawić ?

 

obecna temperatura to 23 stopnie

Edited by omcdr
Link to comment
Share on other sites

Jeśli masz jeszcze jedną saszetkę drożdży to do odkażonego naczynia wlej trochę brzeczki z fermentora i wsyp drożdże, zamieszaj odkażoną łyżeczką żeby zrobiła sie jednolita ciecz, odstaw tak na pół h w ciepłe miejsce i poczekaj aż drożdże zastartują /zrobi się pianka, bąble powietrza itd/ i wlej do fermentora mocno mieszając w celu napowietrzenia

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Fermentacja wystartowała sama po dwóch dniach, z 12 °Blg zeszło do 4 °Blg po pięciu dniach, przetrzymałem jeszcze dwa dni, ale nic się nie zmieniło, więc rozlałem do butelek. Drożdże opadły na dno, nie dodawałem żadnego słodu ani cukru do refermentacji - nic o tym nie pisali w przepisie.

Teraz po 4 dniach sprawdzam nagazowanie w butelce PET i nie ma żadnego gazu. Jak ruszam butelką ładnie się pieni, ma bąbelki na całej objętości, ale butelka jest miękka.

To normalny objaw czy należy przeprowadzić akcję ratunkową dodająć coś do refermentacji ? Takie piwo bez gazu nie zkwasi się ?

Edited by omcdr
Link to comment
Share on other sites

Normalnie się daje ok 4g na butelke 0,5L ale wg. mnie °Blg trochę mało spadło. Więc może daj połowę tego. Najlepiej żeby wypowiedział się ktoś bardziej doświadczony. Tak czy inaczej do refermentacji zawsze trzeba dać cukier lub coś w zastępstwie.

Link to comment
Share on other sites

Teraz po 4 dniach sprawdzam nagazowanie w butelce PET i nie ma żadnego gazu. Jak ruszam butelką ładnie się pieni, ma bąbelki na całej objętości, ale butelka jest miękka.

To normalny objaw czy należy przeprowadzić akcję ratunkową dodająć coś do refermentacji ? Takie piwo bez gazu nie zkwasi się ?

stouty są mało gazowane , może coś dofermentuje w butelce , 4 dni to trochę mało poczekaj jeszcze 2 tygodnie

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.