omcdr Posted January 24, 2010 Share Posted January 24, 2010 właśnie jestem w trakcie pierwszej fermentacji, wczoraj było zacieranie z zestawu Stout 12°Blg z Browamatora, wszystko szło zgodnie z instrukcją, była negatywna próba jodowa i na koniec otrzymałem 15Blg, dolałem trochę wody i było 13Blg. w temp. 20 stopni dodałem drożdze safale s-04 i po 15h nie widać żadnej fermentacji czy bąbelków, to jest normalny objaw ? czy coś jest nie tak z drożdżami ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemo70 Posted January 24, 2010 Share Posted January 24, 2010 A zrobiłeś rehydratację drożdży i w jakiej temp. fermentujesz? Link to comment Share on other sites More sharing options...
admiro Posted January 24, 2010 Share Posted January 24, 2010 Na suchych nie powinno być problemu ze startem fermentacji, hydratyzowałeś drożdże? Link to comment Share on other sites More sharing options...
omcdr Posted January 24, 2010 Author Share Posted January 24, 2010 (edited) ups, nie zrobiłem, w instrukcji było tylko dodać drożdże można to teraz jakoś naprawić ? obecna temperatura to 23 stopnie Edited January 24, 2010 by omcdr Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted January 24, 2010 Share Posted January 24, 2010 Czekać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemo70 Posted January 24, 2010 Share Posted January 24, 2010 Jeśli masz jeszcze jedną saszetkę drożdży to do odkażonego naczynia wlej trochę brzeczki z fermentora i wsyp drożdże, zamieszaj odkażoną łyżeczką żeby zrobiła sie jednolita ciecz, odstaw tak na pół h w ciepłe miejsce i poczekaj aż drożdże zastartują /zrobi się pianka, bąble powietrza itd/ i wlej do fermentora mocno mieszając w celu napowietrzenia Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbyszek73 Posted January 24, 2010 Share Posted January 24, 2010 zaczekaj na pewno ruszą ja robię tak samo schładzam do 20 stopni i wsypuje zawsze ruszają ale daj im czasu nieraz po 24h startują a s-33 wystartowały po 5 godzinach Link to comment Share on other sites More sharing options...
omcdr Posted January 24, 2010 Author Share Posted January 24, 2010 dziękuje za porady, jeszcze czekam na start fermentacji, jak nie ruszy do jutra to dodam nową porcje drożdży. Link to comment Share on other sites More sharing options...
omcdr Posted February 3, 2010 Author Share Posted February 3, 2010 (edited) Fermentacja wystartowała sama po dwóch dniach, z 12 °Blg zeszło do 4 °Blg po pięciu dniach, przetrzymałem jeszcze dwa dni, ale nic się nie zmieniło, więc rozlałem do butelek. Drożdże opadły na dno, nie dodawałem żadnego słodu ani cukru do refermentacji - nic o tym nie pisali w przepisie. Teraz po 4 dniach sprawdzam nagazowanie w butelce PET i nie ma żadnego gazu. Jak ruszam butelką ładnie się pieni, ma bąbelki na całej objętości, ale butelka jest miękka. To normalny objaw czy należy przeprowadzić akcję ratunkową dodająć coś do refermentacji ? Takie piwo bez gazu nie zkwasi się ? Edited February 3, 2010 by omcdr Link to comment Share on other sites More sharing options...
leon_w Posted February 3, 2010 Share Posted February 3, 2010 nie dodawałem żadnego słodu ani cukru do refermentacji - nic o tym nie pisali w przepisie. Hmm, skoro nic nie dałeś do refermentacji, to z czego ma się wytworzyć CO2 które nagazuje piwo? Link to comment Share on other sites More sharing options...
omcdr Posted February 3, 2010 Author Share Posted February 3, 2010 To co teraz mogę dodać i w jakich ilościach ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
leon_w Posted February 3, 2010 Share Posted February 3, 2010 Normalnie się daje ok 4g na butelke 0,5L ale wg. mnie °Blg trochę mało spadło. Więc może daj połowę tego. Najlepiej żeby wypowiedział się ktoś bardziej doświadczony. Tak czy inaczej do refermentacji zawsze trzeba dać cukier lub coś w zastępstwie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted February 3, 2010 Share Posted February 3, 2010 Teraz po 4 dniach sprawdzam nagazowanie w butelce PET i nie ma żadnego gazu. Jak ruszam butelką ładnie się pieni, ma bąbelki na całej objętości, ale butelka jest miękka.To normalny objaw czy należy przeprowadzić akcję ratunkową dodająć coś do refermentacji ? Takie piwo bez gazu nie zkwasi się ? stouty są mało gazowane , może coś dofermentuje w butelce , 4 dni to trochę mało poczekaj jeszcze 2 tygodnie Link to comment Share on other sites More sharing options...
omcdr Posted February 3, 2010 Author Share Posted February 3, 2010 a gdyby zrobić eksperyment i do jednej butelki dosypać troche cukru ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted February 3, 2010 Share Posted February 3, 2010 a gdyby zrobić eksperyment i do jednej butelki dosypać troche cukru ? możesz spróbować , ale 4g to chyba za dużo dał bym 2g góra 3g Link to comment Share on other sites More sharing options...
pako1 Posted February 3, 2010 Share Posted February 3, 2010 Zdecydowanie dodaj cukier lub glukozę w ilości maks. 5-6 g / Litr piwa Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now