Gwynbleidd Opublikowano 2 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2017 (edytowane) sprawdź czy sygnał idzie z arduino, tam w sumie nie ma za bardzo co się zepsuć samo z siebie. Tranzystor tylko jest (możesz go sprawdzić) Edytowane 2 Grudnia 2017 przez Gwynbleidd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Rosiak Opublikowano 2 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2017 Jak wrzucę MBSE-ArdRims to działa aj jak ArdBir_2_8_3RC8 to już nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 2 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2017 ArdRims lepszy, ale to znaczy że coś z ustawieniami arduino w takim razie. Może nie ustawiasz dobrze płytki w ardbir? Piny pewnie są pomylone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Rosiak Opublikowano 2 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2017 A podrzucisz ustawienia bo miałem awarie komputera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 2 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2017 https://github.com/terragady/ArdBir/blob/master/PCB terragady.h Piotr Rosiak 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Rosiak Opublikowano 2 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2017 5 minut temu, Gwynbleidd napisał: https://github.com/terragady/ArdBir/blob/master/PCB terragady.h Dzieki zadziałało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eselchen Opublikowano 2 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2017 (edytowane) EDIT Widzę, że problem rozwiązany Edytowane 2 Grudnia 2017 przez quattro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Rosiak Opublikowano 2 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2017 (edytowane) Tak rozwiązany.Sterownik leżał na półce od marca dziś mi był potrzebny odpalam a tu zong na wyświetlaczu same kwadraciki.Zmiana kodu nic nie dała dobrze że miałem drugi na zapas.Miał ktoś taki przypadek Edytowane 2 Grudnia 2017 przez Piotr Rosiak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 2 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2017 dziwne, może kontrast był na maxa ustawiony? Skoro same kwadraciki? Innych pomysłów nie mam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Rosiak Opublikowano 2 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2017 (edytowane) 8 minut temu, Gwynbleidd napisał: dziwne, może kontrast był na maxa ustawiony? Skoro same kwadraciki? Innych pomysłów nie mam Pierwsze co zrobiłem to regulowałem jasność wyświetlacza tylko wymiana arduino nano pomogła.Dobrze że miałem sapasowe Edytowane 2 Grudnia 2017 przez Piotr Rosiak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bajt Opublikowano 15 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2017 Czesc, Mam problem z płytką od GTO, po wgraniu programu na wyświetlaczu nic nie pokazuje, zasilanie z USB. Ktoś wie w czym tkwi problem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 15 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2017 (edytowane) nigdy nie mialem stycznosci z ta plytka ale moze jak to zazwyczaj bywa przy tej konstrukcji za pierwszym razem, moze kontrast wyswietlacza? Ew moze zle ustawione piny do wyswietlacza w programie Edytowane 15 Grudnia 2017 przez Gwynbleidd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnny13pl Opublikowano 15 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2017 Tak, mam wentylator bo silnik od mieszadła osiąga taką temperaturę, że nie można go dotknąć, nie wiem dlaczego. Po dodaniu tego wentylatorka jest ok To już trzecia wartka w tej konfiguracja a pierwsza ze zmontowanym urządzeniem w obudowie. Pierwsze dwie to był taki pająk na sklejce Ciekawa sprawa z tym wentylatorem, u mnie też silnik się grzeje, masę mam wprowadzoną oddzielnym kabelkiem, prąd pobierany w granicach 3,5A. Do tej pory myślałem że silnik mocno się rozgrzewa bo jest metalowy i odbiera ciepło od kadzi w końcu to ok. 70st.C a silnik jest połączony metalowymi śrubami. Moje myślenie jest prawidłowe czy jednak silnik nie powinien odbierać tyle ciepła od kadzi żeby się tak mocno rozgrzewał? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bajt Opublikowano 15 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2017 12 minut temu, Gwynbleidd napisał: nigdy nie mialem stycznosci z ta plytka ale moze jak to zazwyczaj bywa przy tej konstrukcji za pierwszym razem, moze kontrast wyswietlacza? Ew moze zle ustawione piny do wyswietlacza w programie Piny skonfigurowałem, kontrast ustawiałem w dwie strony i nic, chyba że źle przylutowałem potencjometr. Jeśli np. by nie było potencjometru na płytce to czy cokolwiek się wyświetli? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 15 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2017 (edytowane) powinno, a sprobuj wgrac jakis przykladowy program z LCD i zobacz czy wyswietla cos wtedy zobaczysz czy to wina softu czy nie. Moze byc tak ze np nie dziala na tej wersji IDE, ja tak mialem i np musialem po 3 razy wgrywac aby zaskoczylo nie wiem czemu. EDIT: a nie przepraszam chyba moze nic nie wyswietlic jak nie bedzie potencjometru, chyba ze dasz jakis rezystor albo na krotko, bo jak po prostu nie podlaczysz to chyba nic nie bedzie, chyba ze ma LCD jakis uklad wbudowany inny, nie probowalem nigdy bo jak nie bezposrednio to przez I2C podlaczam a tam jest wbudowany pot. Edytowane 15 Grudnia 2017 przez Gwynbleidd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bajt Opublikowano 15 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2017 (edytowane) 56 minut temu, Gwynbleidd napisał: powinno, a sprobuj wgrac jakis przykladowy program z LCD i zobacz czy wyswietla cos wtedy zobaczysz czy to wina softu czy nie. Moze byc tak ze np nie dziala na tej wersji IDE, ja tak mialem i np musialem po 3 razy wgrywac aby zaskoczylo nie wiem czemu. EDIT: a nie przepraszam chyba moze nic nie wyswietlic jak nie bedzie potencjometru, chyba ze dasz jakis rezystor albo na krotko, bo jak po prostu nie podlaczysz to chyba nic nie bedzie, chyba ze ma LCD jakis uklad wbudowany inny, nie probowalem nigdy bo jak nie bezposrednio to przez I2C podlaczam a tam jest wbudowany pot. LCD mam chinski 20x4, zamiast potencjometru mogę użyć rezystor np 4k7? Edytowane 15 Grudnia 2017 przez Bajt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eselchen Opublikowano 15 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2017 (edytowane) 17 minut temu, Bajt napisał: LCD mam chinski 20x4, zamiast potencjometru mogę użyć rezystor np 4k7? Możesz, ale nie będziesz miał płynnej regulacji kontrastu. Edytowane 15 Grudnia 2017 przez quattro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bajt Opublikowano 15 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2017 Mam jedno podejrzenie dlaczego nic nie pokazuje, ale nie wiem czy ma to coś współnego. Na tej płytce jest podłączenie 12V do którego teraz nie mam podpiętego zasilania, może dlatego wyświetlacz jest tylko podświetlony z portu USB 5V Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eselchen Opublikowano 15 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2017 (edytowane) 5 minut temu, Bajt napisał: Mam jedno podejrzenie dlaczego nic nie pokazuje, ale nie wiem czy ma to coś współnego. Na tej płytce jest podłączenie 12V do którego teraz nie mam podpiętego zasilania, może dlatego wyświetlacz jest tylko podświetlony z portu USB 5V I tak powinno działać. Wyświetlacz zasilany jest napięciem 5V Edytowane 15 Grudnia 2017 przez quattro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bajt Opublikowano 15 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2017 (edytowane) Hmm to nie mam pojęcia, będę musiał wylutować wyświetlacz i arduino i sprawdzić je osobno. Dzięki Wam za pomoc. EDIT: Dobra Panowie, chyba znalazłem rozwiązanie, jest tak jak zasugerował na samym początku Gwynbleidd, czyli standardowy problem z kontrastem. Prawdopodobnie walnięty mam potencjometr, bo jak przykładam rezystor na krótko to coś tam coś tam, pod pewnym kątem widać na wyświetlaczu, muszę sprawdzić z innym potencjometrem. Dziwi mnie tylko dlaczego pod rezystorem 4k7 tak słabo widać, że aż musiałem pochylić wyświetlacz żeby coś zobaczyć. Edytowane 15 Grudnia 2017 przez Bajt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
burymichu Opublikowano 15 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2017 (edytowane) Godzinę temu, Bajt napisał: Hmm to nie mam pojęcia, będę musiał wylutować wyświetlacz i arduino i sprawdzić je osobno. Dzięki Wam za pomoc. EDIT: Dobra Panowie, chyba znalazłem rozwiązanie, jest tak jak zasugerował na samym początku Gwynbleidd, czyli standardowy problem z kontrastem. Prawdopodobnie walnięty mam potencjometr, bo jak przykładam rezystor na krótko to coś tam coś tam, pod pewnym kątem widać na wyświetlaczu, muszę sprawdzić z innym potencjometrem. Dziwi mnie tylko dlaczego pod rezystorem 4k7 tak słabo widać, że aż musiałem pochylić wyświetlacz żeby coś zobaczyć. Jeszcze jeden pomysł - jeżeli zasilasz z USB z komputera i ledwo widać, to spróbuj się przepiąć na zasilanie sieciowe z jakąś ładowarką, która daje np 2 A. Miałem z tym sporo problemów przy ciut bardziej rozbudowanych projektach - a to LCD ledwo widoczne, a to WiFi wariowało. Po przepięciu na ładowarkę wszystko hulało jak trzeba. Pamiętaj, że USB 1.1 i 2.0 dają 500 mA, a 3.X - 900 mA. Chyba, że masz USB 3 BC, lub PD. Wtedy odpowiednio 0,5 do 1,5 A, i 2,5 A do 5 A Edytowane 15 Grudnia 2017 przez burymichu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 15 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2017 Może masz jakiś inny potencjometr? W sensie o innej wartości? Masz 10k? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bajt Opublikowano 17 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2017 Też tak myślałem że może nie wyrabiać prądowo przez USB. Potencjometr rzekomo 10k Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eselchen Opublikowano 17 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2017 Godzinę temu, Bajt napisał: Też tak myślałem że może nie wyrabiać prądowo przez USB. Potencjometr rzekomo 10k Jak swój sterownik składałem to normalnie działał zasilany z portu USB 2.0. Na twoim miejscy wziąłbym multimetr w łapę i mierzył Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 17 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2017 mi się ostatnio ładowarka od telefonu przepaliła od paru ESP8266 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi