Eselchen Opublikowano 6 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2017 (edytowane) A sa RPi bez jednego albo drugiego? Ogolnie nie musi, mozesz na USB podlaczyc zwykla najtansza karte WiFi, teraz sa juz w wielkosci paznokcia.Raspberry Pi zero w podstawowej wersji nie ma ani gniazda RJ45 ani wifi. Dopiero droższa wersja ma wifi.Na razie wziąłem RPI3 na którym pracuje system Kodi, ale muszę coś kupić pod craftbeera, bo nie wyobrażam sobie ciągłego odpinania i przekładania wszystkiego. Edytowane 6 Września 2017 przez quattro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 6 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2017 haha tez mam RPi3 do kodi i bralem do craftbeerpi, kupilem RPi ZeroW i faktycznie podstawowa wersja nie ma ani wifi ani ethernet ale tak jak mowie przejsciowke mozesz dokupic jakby co. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eselchen Opublikowano 6 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2017 (edytowane) Tylko kupując kartę wifi muszę dokupić jeszcze przejściówkę z microUSB na USB. To już chyba taniej i wygodniej kupić wersje z Wifi. Niby rekomendowane jest RPI3 jak korzysta się z interfejsu na malinie. Ja będę korzystał z kompa podpiętego do sieci domowej, więc mam nadzieje, że Rpi zeroW wystarczy. Edytowane 6 Września 2017 przez quattro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 6 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2017 nigdy nie korzystalem z tej karty, przejsciowke z USB kupilem za pare centow u chinczykow - szt 10 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbychuto Opublikowano 3 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2017 Witam Złożyłem, wszystko do kupy i mam problem. Po włączeniu, po przejściu przez ekran z napisem ArdBir, pojawia się temperatura, która jest zawyżona o 5 stopni. Wymiana czujnika temperatury nie pomaga, nadal jest błąd wynoszący 5 stopni. Czy ktoś miał może podobny problem lub może wie co schrzaniłem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eselchen Opublikowano 3 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2017 (edytowane) 1 godzinę temu, zbychuto napisał: Witam Złożyłem, wszystko do kupy i mam problem. Po włączeniu, po przejściu przez ekran z napisem ArdBir, pojawia się temperatura, która jest zawyżona o 5 stopni. Wymiana czujnika temperatury nie pomaga, nadal jest błąd wynoszący 5 stopni. Czy ktoś miał może podobny problem lub może wie co schrzaniłem ? W ustawieniach masz możliwość korekty temperatury co 0,1 stopnia. Edytowane 3 Października 2017 przez quattro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbychuto Opublikowano 4 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2017 Naprawdę zadałem sobie trochę trudu i zanim napisałem tego posta to przeglądałem instrukcję i naprawdę nie wiem w którym miejscu jest ta korekta. Do tego co piszesz pasuje kalibracja offsetu próbkowania w podmenu PWM paramaters. Czy to jest to ? Korzystam z instrukcji do której link podany jest na pierwszej stronie tego wątku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eselchen Opublikowano 4 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2017 8 godzin temu, zbychuto napisał: Naprawdę zadałem sobie trochę trudu i zanim napisałem tego posta to przeglądałem instrukcję i naprawdę nie wiem w którym miejscu jest ta korekta. Do tego co piszesz pasuje kalibracja offsetu próbkowania w podmenu PWM paramaters. Czy to jest to ? Korzystam z instrukcji do której link podany jest na pierwszej stronie tego wątku Na twoim miejscu zainstalowałbym ArdRimsa zamiast Ardbira. Jest to holenderska przeróbka, która lepiej działa. Tak w ArdRimsie wygląda. Jest też angielska wersja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 4 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2017 ja tez polecam ArdRimsa, choc jego zycie tez sie skonczylo i nie jest juz projekt kontynuowany, ale tak czy siak dziala lepiej. W oryginalnym ArdBirze tez da sie zmienic offset temp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eselchen Opublikowano 6 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2017 (edytowane) Mam problem z Craftbeerpi 3.0. Na razie wykorzystuje go do kontrolowania temperatury fermentacji. Zdefiniowałem czujnik i opcje fermentacji, lecz nie chce mi pokazywać na wykresie. Raz na jakaś czas wyświetli się, ale głownie tylko białe tło. Ma ktoś też taki problem? Restartowanie maliny, ustawianie na nowo parametrów nie pomaga. Edytowane 6 Października 2017 przez quattro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 6 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2017 (edytowane) Uzywasz zewnetrznego monitora czy przez przegladarke? Jak przez przegladarke to wejdz przez tryb prywatny albo usun cookies bo CBPi ma z tym problem. Sprawdzales jak jest na innych urzadzeniach? Uzywasz master branch? tez czasem sie bledy wkradaja do aktualizacji bo to wersja testowa jest jeszcze. Ogolnie zaczalem pisac juz temat o CBPi ale nie mialem ostatnio czasu dokonczyc. Edytowane 6 Października 2017 przez Gwynbleidd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eselchen Opublikowano 6 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2017 6 godzin temu, Gwynbleidd napisał: Uzywasz zewnetrznego monitora czy przez przegladarke? Jak przez przegladarke to wejdz przez tryb prywatny albo usun cookies bo CBPi ma z tym problem. Sprawdzales jak jest na innych urzadzeniach? CBPi mam podpięte pod sieć lokalną ze stałym IP i korzystam z przeglądarki na innych urządzeniach. Efekt jest zawsze ten sam. Czyszczenie ciasteczek też nie przynosi efektów. 6 godzin temu, Gwynbleidd napisał: Uzywasz master branch? tez czasem sie bledy wkradaja do aktualizacji bo to wersja testowa jest jeszcze. Co to takiego jest? Aktualnie nie mam w ogóle dostępu do CBPi (po ładowaniu strony z logiem nic się nie wyświetla). Jutro odpalę system na RPI3, bo aktualnie działa na Pi Zero W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matekk Opublikowano 7 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2017 U mnie też nie chciało wyświetlać wykresu. Znalazłem odpowiedź w tym wątku. Trzeba było usunąć stary wykres temperatury, po tym zaczęło działać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbychuto Opublikowano 7 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2017 Dnia 4.10.2017 o 19:41, Gwynbleidd napisał: ja tez polecam ArdRimsa, choc jego zycie tez sie skonczylo i nie jest juz projekt kontynuowany, ale tak czy siak dziala lepiej. W oryginalnym ArdBirze tez da sie zmienic offset temp. Faktycznie, jakoś fajniej działa. Znacznie szybciej dochodzi do zadanej temperatury. Mam jednak pytanko: Jeśli ściągnę najnowszą wersję z GitHuba to co i gdzie muszę zmienić żeby zadziałało z Twoją płytką ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eselchen Opublikowano 7 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2017 @zbychuto Jakich używasz ustawień PID i do jakiego kotła? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbychuto Opublikowano 7 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2017 1 godzinę temu, quattro napisał: @zbychuto Jakich używasz ustawień PID i do jakiego kotła? Używam ArdRimsa w wersji 0.2.0 z domyślnymi ustawieniami PID i do tego garnek z Lidla Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 7 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2017 (edytowane) chyba gdzieś dawałem tutaj domyślne ustawienia pod 2kW i garnuszek z Lidla do PIDa. Co do ArdRIMSa to trzeba pozmieniać parę rzeczy w pliku .ino Teoretycznie to płytka nr 3 (wiersz 18 ustaw 3) tylko trzeba wprowadzić zmiany: wiersz 96 #define BuzzControlPin 10 teraz widzę że coś też pozmieniał z klawiszami nie mam pojęcia dlaczego ale powinno być tak: #define ButtonUpPin A2 #define ButtonDownPin A3 #define ButtonStartPin A0 #define ButtonEnterPin A1 chyba że coś zmienił też w kodzie i pozamieniał klawisze kolejnościa, to już sobie dojdziesz, jak będą pozamieniane to zamień je w tym miejscu na inne. Aha i u mnie smiga CraftBeerPI na Pi Zero W bez problemów. master branch to w opcjach masz dwie wersje do wyboru - master branch i 3.0 - powinno być master branch bo 3.0 to stara wersja już nie aktualizowana, nie wiem po co ta opcja w ogóle tam jest. Edytowane 7 Października 2017 przez Gwynbleidd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbychuto Opublikowano 8 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2017 Zamiany zadziałały plus jeszcze zmiana poniższej linijki #define langNL false Co do ustawienia PID'a to te które podawałeś jako optymalne dla garna z Lidla nie do końca się sprawdzają. Podnoszenie ostatnich stopi do temperatury zadanej, trwa wieki. Na ustawieniach domyślnych znacznie szybciej choć tutaj z reguły przestrzeli o 0,5-1 stopień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eselchen Opublikowano 8 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2017 (edytowane) Ja u siebie mam człon Kp ustawiony na 850, a Ki oraz Kd wyłączone. Szybko dochodzi do zadanej temperatury i trzyma elegancko podczas zacierania. Dla przykładu: Ustawiam temperaturę 52°. Przy pierwszym dochodzeniu, temperatura ustawia się na 52,06, później spada do 51.93. Następnie dogrzewa do 52,00 i znowu spada do 51,93 i dogrzewa do 52,00 i tak w kółko. Korzystam z grzałek od Sprawka i garnka 50 l. Edytowane 8 Października 2017 przez quattro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbychuto Opublikowano 10 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2017 Jeśli mam gar 30l to powinienem Kp kręcić w dół czy w górę od tych Twoich 850 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eselchen Opublikowano 10 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2017 Dnia 8.10.2017 o 01:31, Gwynbleidd napisał: master branch to w opcjach masz dwie wersje do wyboru - master branch i 3.0 - powinno być master branch bo 3.0 to stara wersja już nie aktualizowana, nie wiem po co ta opcja w ogóle tam jest. Nie rozumie, gdzie to znaleźć. i w ogóle którą wersje instalować na malinie ? Obecnie mam craftbeerpi3. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 11 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2017 2 godziny temu, quattro napisał: Nie rozumie, gdzie to znaleźć. i w ogóle którą wersje instalować na malinie ? Obecnie mam craftbeerpi3. tutaj, już w programie: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gadaka Opublikowano 11 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2017 (edytowane) A jakie ustawienia polecacie do grzałek od Sprawka w kegu 50l? Edytowane 11 Października 2017 przez gadaka literówka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbychuto Opublikowano 27 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2017 Pochwalę się jak mi to wyszło. Może będzie to trochę pomocne dla kogoś kto np ma wątpliwości co do rozkładu elementów w środku obudowy. Obudowa to ten model: http://electropark.pl/obudowy-z-panelem/12253-obudowa-wentylowana-z1-198x188x70mm-jasna-z1jw.html Gwynbleidd 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 27 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2017 Elegancko Tam na garnku masz wentylator? Można jeszcze fotkę mieszadla w środku jak u Ciebie wygląda? Zawsze jestem tego ciekawy pierwsza warka już poszła? Jak się wszystko sprawdza? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi