Mangood Opublikowano 7 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2016 Witam, Nie bardzo potrafię znaleźć jednoznaczną odpowiedź na to pytanie. Wiem, że ciemne karmelowe, czekoladowe słody dodaje się pod koniec zacierania, ale te jak w temacie to takie dość pośrednie ( carapils zachowuje resztki aktywności enzymatycznej ). oba bedą stanowiły po około 4% zasypu. Czy powinienem je dodać pod koniec zacierania czy razem z resztą ( pale Ale, Monachijski) ? Dzieki z góry za odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opeciarz Opublikowano 7 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2016 Witam, Nie bardzo potrafię znaleźć jednoznaczną odpowiedź na to pytanie. Wiem, że ciemne karmelowe, czekoladowe słody dodaje się pod koniec zacierania, ale te jak w temacie to takie dość pośrednie ( carapils zachowuje resztki aktywności enzymatycznej ). oba bedą stanowiły po około 4% zasypu. Czy powinienem je dodać pod koniec zacierania czy razem z resztą ( pale Ale, Monachijski) ? Dzieki z góry za odpowiedź. Od początku zacierania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 7 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2016 Ciemne karmelowe i czekoladowe też daje się od początku, ewentualnie palone daje się na koniec. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mangood Opublikowano 7 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2016 Dzięki ... czy to znaczy że do mojego ostatniego Sweet Stouta , dodając czekoladowy 1200 , karmelowy 600 i jęczmień palony na ostatnie 15 min zacierania popełniłem jakąś zbrodnie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piter88 Opublikowano 7 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2016 We wszystkich słodach z początkiem cara albo crystal chodzi w zasadzie o to żeby wypłukać cukier w nich zawarty. Są one zatarte w ziarnie i nie trzeba ich zacierać. Carapils w teorii nie trzeba zacierać. http://beersmith.com/grain-list/ Tu masz listę które trzeba a które nie trzeba zacierać. Chociaż w zasadzie ile piwowarów tyle teorii. Ciemne karmelowe i czekoladowe też daje się od początku, ewentualnie palone daje się na koniec. Ja w kilku miejscach czytałem że można tym sposobem wypłukać taniny. W którymś podcaście BeerSmitha też był odcinek o dodawaniu słodów cara i crystal podczas zacierania i po zacieraniu np. podczas wysładzania albo cold steep. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi