nzcnzcn Opublikowano 8 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2016 Hej, Mam w planach zrobić jakieś bardzo sesyjne piwo. Pomyślałem, że uderzę w coś w stylu cream ale, ale zamiast ryżu lub kukurydzy dodam ziarna sorgo. Czy to ma sens, ktoś używał tego składnika? Jakich aromatów mógłbym się spodziewać? Bo w internecie ciężko o jakieś instrukcje jak traktować sorgo jako dodatek, są tylko przepisy na piwo w pełni bezglutenowe, co mnie nie interesuje. Kupić mogę tylko niesłodowane, suszone ziarno i nie wiem jak je potraktować. Mogę je teoretycznie próbować zesłodować, ale o wiele łatwiej było by po prostu je skleikować. A może zesłodować i lekko opiec dla wydobycia czegoś ciekawego? Albo niesłodowane opiec? Ktoś, coś? I jeszcze drugie pytanie: chciałbym do tego piwa dodać własnoręcznie wydobytego soku z melona. Czy jest jakiś sposób aby ocenić ile można dodać takiego soku nie ryzykując spieprzenia się całej receptury? Chodzi mi o to, że przecież taki sok to same cukry proste i jak można nie przedobrzyć, upewnić się, że wszystko dofermentowało i nie ryzykować granatów i szalonej piany? Przedłużenie cichej fermentacji by starczyło? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BretBeermann Opublikowano 8 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2016 (edytowane) Sorgo jest uzywany na przepisy bezglutenowy. Piwo od sorgo jest popularny w afryce. Sorgo ma duzo białka. Troche owocowy, masłowy, i kwaśny. Jak chcesz robic piwo bezglutenowy, mozesz warzyc zwykly piwo i dac ClarityFerm. Edytowane 8 Czerwca 2016 przez BretBeermann Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się