mojpierwszycydr Opublikowano 14 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2016 Ten syrop cukrowy to ma być pożywki dla drożdży? Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Ta, wymagane 18 blg by przy tych drożdżach ruszyło. Strong strong ... jak chcesz mózgotrzepa to z 10 blg tego nie uzyskasz ... ale to nie jest tak, że drożdże dziesiątki nie przerobią ... powiem więcej - będzie im łatwiej. Nie chcę taniego wina, chcę cydr. Wybrałem te drożdże bo miałem je pod ręką jeszcze no i wymagały ok 18 blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
von_Alex Opublikowano 14 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2016 Rozczaruję Cię ... ale to już jest wino a nie cydr ... Cydr powstaje z samego soku bez dodatku cukru, a Ty cukru dodałeś jakieś 8 blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 14 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2016 Było trzeba dać gęstwe po us05 i pewnie wyszło by lepiej Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mojpierwszycydr Opublikowano 14 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2016 Rozczaruję Cię ... ale to już jest wino a nie cydr ... Cydr powstaje z samego soku bez dodatku cukru, a Ty cukru dodałeś jakieś 8 blg W takim bądź razie czemu na drożdżach jest napisane ok 18 blg? Po wlaniu samych soków nastaw miał z 12 blg. Było trzeba dać gęstwe po us05 i pewnie wyszło by lepiej Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Przetłumacz mi to na łopatologiczny język. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 14 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2016 Jeśli nie robisz piwa to są lepsze fora odnośnie cydru. Tzn takie na których ludzie są bardziej obeznani z tematem cydrow. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 14 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2016 To jest informacja z jakim procentowym udziałem cukrów w roztworze poradzą sobie drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
von_Alex Opublikowano 14 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2016 Człowieku ... przeczytaj jeszcze raz co napisałeś na początku. .. sok miał 12 blg dowaliłeś 0.7 kg cukru co pobieżnie licząc podbiło do 15 blg. Po pomiarach wyszło ci 10 blg ... więc jakim cudem stwierdziłeś, że fermentacja stoi? Potem dowaliłeś tyle cukru, że z tych 10 podniosłeś blg do 18. W międzyczasie wpakowałeś tam 3 paczki drożdży ... nie mówiąc już o tym, że przy takim grzebaniu to pewnie jeszcze dzikusy coś dołożą. Po pierwszym poście ludzie napisali, żebyś zostawił to w spokoju, a ty dalej swoje. Co do mocy tego wina to wzoru sobie poszukaj na forum winiarskim tam chłopaki pewnie mają rozpisane co i jak przy dodawaniu cukru do nastawu w trakcie fermentacji. Lekko licząc obstawiam jakieś 11% , ale mogę się mylić, bo winem się już dawno nie bawię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się