giusto Opublikowano 24 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2010 (edytowane) Pierwszy raz w gotującej się brzeczce zrobiły mi się dziwne grudy, kożuchy, tak jak by się coś z nią złego stało, mam to pierwszy raz przy gotowaniu, więc pytam czy to nic złego, czy muszę się zacząć martwić? Proszę o szybką odpowiedź. Edytowane 24 Stycznia 2010 przez giusto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 24 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2010 (edytowane) Czyżbyś w końcu miał do czynienia z przełomem. http://www.piwo.org/forum/t2251-Przelom.html Edytowane 24 Stycznia 2010 przez zbynekkk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
giusto Opublikowano 24 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2010 (edytowane) Czyżbyś w końcu miał do czynienia z przełomem. to dobrze czy źle bo nie mam w tej chwili czasu aby to studiować? Tylko jest tak że gotuję na dwa gary, jeden ma te fusy drugi nie, od czego to zależy. A jeszcze jedno, czy przed wystudzeniem i zadaniem drożdży muszę ten przełom przecedzić czy wlewać wszystko do wiadra i zadawać drożdże? Edytowane 24 Stycznia 2010 przez giusto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 24 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2010 To dobrze, możesz i po wystudzeniu zlać, przecedzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 24 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2010 Czyżbyś w końcu miał do czynienia z przełomem. to dobrze czy źle bo nie mam w tej chwili czasu aby to studiować? Tylko jest tak że gotuję na dwa gary' date=' jeden ma te fusy drugi nie, od czego to zależy. A jeszcze jedno, czy przed wystudzeniem i zadaniem drożdży muszę ten przełom przecedzić czy wlewać wszystko do wiadra i zadawać drożdże?[/quote'] Farfocle osiądą na dnie po ostudzeniu, a potem dekantujesz brzeczkę z nad osadu do fermentora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
giusto Opublikowano 24 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2010 Czyżbyś w końcu miał do czynienia z przełomem. to dobrze czy źle bo nie mam w tej chwili czasu aby to studiować? Tylko jest tak że gotuję na dwa gary' date=' jeden ma te fusy drugi nie, od czego to zależy. A jeszcze jedno, czy przed wystudzeniem i zadaniem drożdży muszę ten przełom przecedzić czy wlewać wszystko do wiadra i zadawać drożdże?[/quote'] Farfocle osiądą na dnie po ostudzeniu, a potem dekantujesz brzeczkę z nad osadu do fermentora dekantacja to zlanie brzeczki znad osadu bez jego wzruszenia, jeśli tak to jak to robicie, aby najsprawniej mi to poszło? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
giusto Opublikowano 24 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2010 I jeszcze jedno, dlaczego mam przełom tylko w jednym garze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 24 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2010 dekantacja to zlanie brzeczki znad osadu bez jego wzruszenia, jeśli tak to jak to robicie, aby najsprawniej mi to poszło? wężykiem, wężykiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 24 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2010 Wężykiem z rurką na końcu co nie ma dziury u dołu tylko z boku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
giusto Opublikowano 24 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2010 Wężykiem z rurką na końcu co nie ma dziury u dołu tylko z boku. a z gara zaciernego (kociołek z lidla) wężyk podłączony do kranika, czy pociągnie mi wtedy fusy, co robicie z tym co jest na dnie razem z brzeczka, cedzicie to przez sito czy do kibelka, ile powinno tego osadu z brzeczką odejść? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
giusto Opublikowano 24 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2010 Wężykiem z rurką na końcu co nie ma dziury u dołu tylko z boku. a z gara zaciernego (kociołek z lidla) wężyk podłączony do kranika' date=' czy pociągnie mi wtedy fusy, co robicie z tym co jest na dnie razem z brzeczka, cedzicie to przez sito czy do kibelka, ile powinno tego osadu z brzeczką odejść?[/quote'] Już sprawdzone, idzie czysta brzeczka bez osadu, tylko jeszcze pytanie co do resztki brzeczki z osadem, do kibelka czy do filtracji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekam Opublikowano 24 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2010 Już sprawdzone, idzie czysta brzeczka bez osadu, tylko jeszcze pytanie co do resztki brzeczki z osadem, do kibelka czy do filtracji. Ja zwykle wywalam to do kibla, a jak mi się chce to odcedzam przez jakąś szmatę, trochę pogotuję i do fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 24 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2010 Do wysokich szklanek, kufli, jak sie odstoi to rano zlać, zagotować, schłodzić i dolać do fermentora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
giusto Opublikowano 24 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2010 Do wysokich szklanek, kufli, jak sie odstoi to rano zlać, zagotować, schłodzić i dolać do fermentora. zeszło mi do końca tym kranikiem, wylałem może szklankę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 24 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2010 Do wysokich szklanek' date=' kufli, jak sie odstoi to rano zlać, zagotować, schłodzić i dolać do fermentora.[/quote']zeszło mi do końca tym kranikiem, wylałem może szklankę No widzisz jak ładnie Ci poszło, tak że, jak już będziesz miał gotowe piwo, to wisisz każdemu, kto Ci doradzał flaszkę co najmniej, taka tradycja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się