giusto Posted January 24, 2010 Share Posted January 24, 2010 (edited) Pierwszy raz w gotującej się brzeczce zrobiły mi się dziwne grudy, kożuchy, tak jak by się coś z nią złego stało, mam to pierwszy raz przy gotowaniu, więc pytam czy to nic złego, czy muszę się zacząć martwić? Proszę o szybką odpowiedź. Edited January 24, 2010 by giusto Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbynekkk Posted January 24, 2010 Share Posted January 24, 2010 (edited) Czyżbyś w końcu miał do czynienia z przełomem. http://www.piwo.org/forum/t2251-Przelom.html Edited January 24, 2010 by zbynekkk Link to comment Share on other sites More sharing options...
giusto Posted January 24, 2010 Author Share Posted January 24, 2010 (edited) Czyżbyś w końcu miał do czynienia z przełomem. to dobrze czy źle bo nie mam w tej chwili czasu aby to studiować? Tylko jest tak że gotuję na dwa gary, jeden ma te fusy drugi nie, od czego to zależy. A jeszcze jedno, czy przed wystudzeniem i zadaniem drożdży muszę ten przełom przecedzić czy wlewać wszystko do wiadra i zadawać drożdże? Edited January 24, 2010 by giusto Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbynekkk Posted January 24, 2010 Share Posted January 24, 2010 To dobrze, możesz i po wystudzeniu zlać, przecedzić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemo70 Posted January 24, 2010 Share Posted January 24, 2010 Czyżbyś w końcu miał do czynienia z przełomem. to dobrze czy źle bo nie mam w tej chwili czasu aby to studiować? Tylko jest tak że gotuję na dwa gary' date=' jeden ma te fusy drugi nie, od czego to zależy. A jeszcze jedno, czy przed wystudzeniem i zadaniem drożdży muszę ten przełom przecedzić czy wlewać wszystko do wiadra i zadawać drożdże?[/quote'] Farfocle osiądą na dnie po ostudzeniu, a potem dekantujesz brzeczkę z nad osadu do fermentora Link to comment Share on other sites More sharing options...
giusto Posted January 24, 2010 Author Share Posted January 24, 2010 Czyżbyś w końcu miał do czynienia z przełomem. to dobrze czy źle bo nie mam w tej chwili czasu aby to studiować? Tylko jest tak że gotuję na dwa gary' date=' jeden ma te fusy drugi nie, od czego to zależy. A jeszcze jedno, czy przed wystudzeniem i zadaniem drożdży muszę ten przełom przecedzić czy wlewać wszystko do wiadra i zadawać drożdże?[/quote'] Farfocle osiądą na dnie po ostudzeniu, a potem dekantujesz brzeczkę z nad osadu do fermentora dekantacja to zlanie brzeczki znad osadu bez jego wzruszenia, jeśli tak to jak to robicie, aby najsprawniej mi to poszło? Link to comment Share on other sites More sharing options...
giusto Posted January 24, 2010 Author Share Posted January 24, 2010 I jeszcze jedno, dlaczego mam przełom tylko w jednym garze? Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted January 24, 2010 Share Posted January 24, 2010 dekantacja to zlanie brzeczki znad osadu bez jego wzruszenia, jeśli tak to jak to robicie, aby najsprawniej mi to poszło? wężykiem, wężykiem Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbynekkk Posted January 24, 2010 Share Posted January 24, 2010 Wężykiem z rurką na końcu co nie ma dziury u dołu tylko z boku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
giusto Posted January 24, 2010 Author Share Posted January 24, 2010 Wężykiem z rurką na końcu co nie ma dziury u dołu tylko z boku. a z gara zaciernego (kociołek z lidla) wężyk podłączony do kranika, czy pociągnie mi wtedy fusy, co robicie z tym co jest na dnie razem z brzeczka, cedzicie to przez sito czy do kibelka, ile powinno tego osadu z brzeczką odejść? Link to comment Share on other sites More sharing options...
giusto Posted January 24, 2010 Author Share Posted January 24, 2010 Wężykiem z rurką na końcu co nie ma dziury u dołu tylko z boku. a z gara zaciernego (kociołek z lidla) wężyk podłączony do kranika' date=' czy pociągnie mi wtedy fusy, co robicie z tym co jest na dnie razem z brzeczka, cedzicie to przez sito czy do kibelka, ile powinno tego osadu z brzeczką odejść?[/quote'] Już sprawdzone, idzie czysta brzeczka bez osadu, tylko jeszcze pytanie co do resztki brzeczki z osadem, do kibelka czy do filtracji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
radekam Posted January 24, 2010 Share Posted January 24, 2010 Już sprawdzone, idzie czysta brzeczka bez osadu, tylko jeszcze pytanie co do resztki brzeczki z osadem, do kibelka czy do filtracji. Ja zwykle wywalam to do kibla, a jak mi się chce to odcedzam przez jakąś szmatę, trochę pogotuję i do fermentacji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted January 24, 2010 Share Posted January 24, 2010 Do wysokich szklanek, kufli, jak sie odstoi to rano zlać, zagotować, schłodzić i dolać do fermentora. Link to comment Share on other sites More sharing options...
giusto Posted January 24, 2010 Author Share Posted January 24, 2010 Do wysokich szklanek, kufli, jak sie odstoi to rano zlać, zagotować, schłodzić i dolać do fermentora. zeszło mi do końca tym kranikiem, wylałem może szklankę Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemo70 Posted January 24, 2010 Share Posted January 24, 2010 Do wysokich szklanek' date=' kufli, jak sie odstoi to rano zlać, zagotować, schłodzić i dolać do fermentora.[/quote']zeszło mi do końca tym kranikiem, wylałem może szklankę No widzisz jak ładnie Ci poszło, tak że, jak już będziesz miał gotowe piwo, to wisisz każdemu, kto Ci doradzał flaszkę co najmniej, taka tradycja Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now