rafal09pl Opublikowano 16 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2016 (edytowane) Witam, czy następujący zasyp będzie odpowiedni dla oatmeal stoutu? Pale Ale 5kg - 75% Płatki 800g - 12% Caraaroma 300g - 4.5%Carafa Special Typ I 250g - 3.8%Carafa Special Typ III 150g - 2.3% Jęczmień palony 150g - 2.3% Będzie to mój pierwszy stout. Zaznaczę jeszcze, że nie lubię bardzo przesadzonych smaków palonych, a szczególnie nie lubię intensywnej popiołowości (stąd słody Carafa w wersji Special). Edytowane 16 Czerwca 2016 przez rafal09pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
needmorehops Opublikowano 16 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2016 (edytowane) Koncepcja dobra, choć ja bym zeskalował w dół jednak. Nie wiem jaką masz wydajność, ale u mnie przy takim zasypie BS pokazuje ponad ~16blg. Ja bym celował w okolice 14blg. Edytowane 16 Czerwca 2016 przez needmorehops Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafal09pl Opublikowano 16 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2016 Koncepcja dobra, choć ja bym zeskalował w dół jednak. Nie wiem jaką masz wydajność, ale u mnie przy takim zasypie BS pokazuje ponad ~16blg. Ja bym celował w okolice 14blg. Mam zamiar celować w 15 BLG, a przy ostatniej warce wydajność zaskoczyła mnie negatywnie. Nie ma zresztą dla mnie wielkiego znaczenia ilość piwa, o ile brzeczka nastawna nie będzie liczyła więcej niż 25 litrów, to jest ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 20 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2016 Więcej płatków owsianych Ostatnio zrobiłem z 1,2kg na podobnym zasypie i teraz dałbym 1,6 owsa, takze nie żałuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Świercz Opublikowano 20 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2016 Ja robilem takiego: 3kg pale ale 1 kg monach I 1,2kg platkow 500g carafy 3 300g palonego jeczmienia Moj przyjaciel I najsurowszy krytyk mówi iż to najlepsze moje piwo;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jezier Opublikowano 20 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2016 Więcej płatków owsianych Ostatnio zrobiłem z 1,2kg na podobnym zasypie i teraz dałbym 1,6 owsa, takze nie żałuj Podepnę się ze swoim pytaniem. Stosowałeś przy tym przerwę białkową podczas zacierania? Zrobiłem raz oatmeal stouta z 21-procentowym udziałem płatków owsianych i mimo że od ponad dwóch miesięcy stoi zabutelkowany w piwnicy - nadal jest mętny i wygląda jak błoto. Czytałem, że przy większej ilości płatków przerwa białkowa zapobiega takiego zmętnieniu, a sam już nie wiem, gdzie doszukiwać się błędu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 21 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2016 Więcej płatków owsianych Ostatnio zrobiłem z 1,2kg na podobnym zasypie i teraz dałbym 1,6 owsa, takze nie żałuj Podepnę się ze swoim pytaniem. Stosowałeś przy tym przerwę białkową podczas zacierania? Zrobiłem raz oatmeal stouta z 21-procentowym udziałem płatków owsianych i mimo że od ponad dwóch miesięcy stoi zabutelkowany w piwnicy - nadal jest mętny i wygląda jak błoto. Czytałem, że przy większej ilości płatków przerwa białkowa zapobiega takiego zmętnieniu, a sam już nie wiem, gdzie doszukiwać się błędu. Nie jest mętne. Z białkami powinien sobie poradzić mech irlandzki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się