twawrzyniak Opublikowano 9 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2017 (edytowane) Dzisiaj przywiozłem z Radzionkowa - Pils 12,5 hophead Piwo koloru słomkowego, mimo butelkowania 02.07.2016 gaz w normie. Goryczka delikatna, może być. Niestety pierwszy łyk i czuć lekką kwaśność (nie infekcja). Czy przypadkiem przy zmiękczaniu wody nie dałeś za dużo kwasu albo słodu zakwaszającego?Jak zacierałeś? Napisz, też mam podobne problemy z wodą. Edytowane 9 Marca 2017 przez twawrzyniak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
twawrzyniak Opublikowano 9 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2017 Drugie do testów: Iunga pale ale Corny Pies. Złoty kolor, ładna piana, minimalnie daj mniej na refermentację. Ładnie pachnie chmielem. I pytanie jak przy poprzednim piwie. Dlaczego piwo jest wytrawnie-lekko kwaskowe? Zostawiłem dwa pilsy pszeniczne. Jeżeli uda się to spróbujcie. Jest słodowość i smak pszenicy. Potem w tle jest lekka wada od wody. Chętnie pogadam z tym co to będzie pił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hophead Opublikowano 10 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2017 Dzisiaj przywiozłem z Radzionkowa - Pils 12,5 hophead Piwo koloru słomkowego, mimo butelkowania 02.07.2016 gaz w normie. Goryczka delikatna, może być. Niestety pierwszy łyk i czuć lekką kwaśność (nie infekcja). Czy przypadkiem przy zmiękczaniu wody nie dałeś za dużo kwasu albo słodu zakwaszającego?Jak zacierałeś? Napisz, też mam podobne problemy z wodą. Dziękuję za ocenę. Niestety piwa już dawno nie mam więc nie mogę go zdegustować. Był to mój pierwszy Pils i nie bawiłem się w żadne zmiękczanie wody, a wode mam niestety za "twardą" do Pilsów. Nie dodawałem także słodu zakwaszającego. Zacieranie to 62-63 przez 40min i 70-72 przez 20 min. W jaki sposób sugerowałbyś poprawić wodę przy następnym warzeniu Pilsa ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwowin.online Opublikowano 10 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2017 (edytowane) Wczoraj odwiedził nas "Wildecki Browar Domowy" oraz znany "Browar nieznany". Prosimy piwowara o ujawnienie nazwy browaru Aktualizacja: Double Oatmeal Espresso Stout browar nieznany – 1 szt American Oatmeal Stout browar nieznany – 1 szt Pils pszeniczny "Wildecki Browar Domowy" – 2 szt Robust porter "Wildecki Browar Domowy" – 1 szt American Wheat "hophead" – 1 szt Extra Special Bitter "hophead" – 1 szt American IPA "Abstract Brew" – 1 szt West Coast IPA "Browar NUTA" – 1 szt IRA "Browar Domowy Garaż" – 1 szt Mild "Browar Domowy Garaż" – 1 szt Pszeniczne "Browar Rafikiusz" – 1 szt Weizenbock "Abstract Brew" – 1 szt Hefeweizen "Abstract Brew " - 1 szt Schwarzbier "hophead" – 1 szt Belgian Pale Ale "hophead" – 1 szt Pils "hophead" – 1 szt Jasne wędzone "hophead" – 2 szt p.s. I znowu nie zdążyłam z aktualizacją. Edytowane 10 Marca 2017 przez bebeef Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
twawrzyniak Opublikowano 10 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2017 Dzisiaj przywiozłem z Radzionkowa - Pils 12,5 hophead Piwo koloru słomkowego, mimo butelkowania 02.07.2016 gaz w normie. Goryczka delikatna, może być. Niestety pierwszy łyk i czuć lekką kwaśność (nie infekcja). Czy przypadkiem przy zmiękczaniu wody nie dałeś za dużo kwasu albo słodu zakwaszającego?Jak zacierałeś? Napisz, też mam podobne problemy z wodą. Dziękuję za ocenę.Niestety piwa już dawno nie mam więc nie mogę go zdegustować. Był to mój pierwszy Pils i nie bawiłem się w żadne zmiękczanie wody, a wode mam niestety za "twardą" do Pilsów. Nie dodawałem także słodu zakwaszającego. Zacieranie to 62-63 przez 40min i 70-72 przez 20 min. W jaki sposób sugerowałbyś poprawić wodę przy następnym warzeniu Pilsa ? Poczytaj blog Dori na homebrewing.pl o warzeniu pilsów.Czasy zacierania dla pilsa czeskiego 62-63 max 20min 72-73 45min, dla niemieckiego który musi być bardziej wytrawny daj po 35-40 min dla każdej przerwy. Jak masz twardą wodę to dla jasnych piw ( warka 20l) daj 0,15-0,20 kg słodu zakwaszającego. Różnicę w smaku powinieneś czuć po cichej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwowin.online Opublikowano 10 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2017 Dzisiejsza wizyta browaru "Bromaniack" znacząco podniosła średni poziom ekstraktu ( Blg) piw w depozycie. Aktualizacja: Dziki Doppelbock 26,5Blg Browar Bromaniack – 1 szt Belgian Brett Tripel 18Blg"Browar Bromaniack – 1 szt Imperialny Porter Bałtycki 27Blg "Browar Bromaniack" – 1 szt American Oatmeal Stout browar nieznany – 1 szt Pils pszeniczny "Wildecki Browar Domowy" – 2 szt Robust porter "Wildecki Browar Domowy" – 1 szt American Wheat "hophead" – 1 szt Extra Special Bitter "hophead" – 1 szt American IPA "Abstract Brew" – 1 szt IRA "Browar Domowy Garaż" – 1 szt Mild "Browar Domowy Garaż" – 1 szt Pszeniczne "Browar Rafikiusz" – 1 szt Weizenbock "Abstract Brew" – 1 szt Hefeweizen "Abstract Brew " - 1 szt Schwarzbier "hophead" – 1 szt Belgian Pale Ale "hophead" – 1 szt Pils "hophead" – 1 szt Jasne wędzone "hophead" – 1 szt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwowin.online Opublikowano 14 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2017 (edytowane) Zostawiłem dwa pilsy pszeniczne. Jeżeli uda się to spróbujcie. Udało się spróbować, ponieważ jedną butelkę otrzymaliśmy do degustacji (foto - piwo w kuflu). Jest słodowość i smak pszenicy. Jest. Potem w tle jest lekka wada od wody. Kajamy się ale jako profani nie wyczuliśmy Chętnie pogadam z tym co to będzie pił. Może przy najbliższej okazji? Bardzo dziękujemy za piwa i serdecznie pozdrawiamy Edytowane 14 Marca 2017 przez bebeef Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hophead Opublikowano 14 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2017 (edytowane) Po dzisiejszej wizycie w depozycie pobrałem do degustacji Pils pszeniczny z "Wildecki Browar Domowy". Piana: Biała. Średnio i drobno pęcherzykowa. Utrzymuje się do ostatniego łyku. Kolor: Złoty. Lekko zamglone. Aromat: Aromat przyjemny lekko słodki. Słodowy i bardzo czysty. Czuć dodatek chmielu aromatycznego. Smak: W smaku głównie czuć słód. Smak również bardzo czysty. Goryczka subtelna. Nagazowanie odpowiednie. Ocena: Świetny pils pszeniczny! Uzyskanie tak czystego profilu to naprawdę sztuka. Piwo pije się wyśmienicie. Jedynie czego mi brakuje w tym piwie to goryczka. Edytowane 14 Marca 2017 przez hophead Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwowin.online Opublikowano 15 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2017 I znowu aktualizacja depozytu. Tym razem za sprawą wczorajszej wizyty Ojca Założyciela Gose "hophead" – 1 szt Coffe stout "hophead" – 1 szt Quadrupel "hophead" – 1 szt Dziki Doppelbock 26,5Blg Browar Bromaniack – 1 szt Imperialny Porter Bałtycki 27Blg "Browar Bromaniack" – 1 szt American Oatmeal Stout browar nieznany – 1 szt Pils pszeniczny "Wildecki Browar Domowy" – 1 szt Robust porter "Wildecki Browar Domowy" – 1 szt American Wheat "hophead" – 1 szt Extra Special Bitter "hophead" – 1 szt American IPA "Abstract Brew" – 1 szt IRA "Browar Domowy Garaż" – 1 szt Pszeniczne "Browar Rafikiusz" – 1 szt Weizenbock "Abstract Brew" – 1 szt Hefeweizen "Abstract Brew " - 1 szt Schwarzbier "hophead" – 1 szt Belgian Pale Ale "hophead" – 1 szt Pils "hophead" – 1 szt Jasne wędzone "hophead" – 1 szt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwowin.online Opublikowano 16 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2017 Trzy browary domowe ( Hołda Chmielu , Browar Domowy Garaż ) wymieniły dzisiaj piwa w depozycie. Po godzinie zdjęcia zrobiły się nieaktualne ale pokazują poszczególne etapy wymiany Poniżej podaję aktualną zawartość depozytu po wszystkich wymianach, bez poszczególnych etapów. Whita IPA "Hołda Chmielu" – 2 szt Plum NZ IIPA "Hołda Chmielu" – 1 szt Oatmeal Stout "Hołda Chmielu" – 1 szt American wheat – 1 szt Whisky Stout – 1 szt Quadrupel – 1 szt Porter – 1 szt Rozmaryn Ale – 1 szt Cocoa RIS 25Blg "Browar Domowy Garaż" – 1 szt American Oatmeal Stout browar nieznany – 1 szt American Wheat "hophead" – 1 szt IRA "Browar Domowy Garaż" – 1 szt Pszeniczne "Browar Rafikiusz" – 1 szt Schwarzbier "hophead" – 1 szt Belgian Pale Ale "hophead" – 1 szt Pils "hophead" – 1 szt Jasne wędzone "hophead" – 1 szt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal9890 Opublikowano 17 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2017 Kolejna degustacja, tym razem Raspberry z browaru Nuta. - kolor: jasny róż, pomarańczowy, klarowne - aromat: owocowy, malinowy, świeży, rześki, kwiatowy, słodki - smak: malinowy, lekko kwaśny, kojarzy mi się ze smakiem dobrej oranżady, - piana niewielka, krótkotrwała, szybko znika, - wysycenie dość mocne, Ogólnie piwo bardzo mi smakowało, lekkie i przyjemne. Myślę, że piwo dość mocno odfermentowało więc nie jest przesadnie słodkie. Każda "lepsza połowa" zapewne jest zachwycona . Pozdrawiam piwowara z browaru Nuta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz76 Opublikowano 17 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2017 Wczoraj pobrałem z depozytu między innymi American IPA z Abstract BrewPiwo tak dobre że musiałem coś napisać Nie jestem sensorykiem, to jest moja pierwsza ocena, więc będzie krótka Aromat: Cytrusowy, rześki.Wygląd: Piana biała, drobnopęcherzykowa, długo utrzymująca się. Kolor ciemnozłoty, mglisty.Smak: Bardzo orzeźwiający, chmielowy średni, zbalansowany. Delikatna goryczka, krótka, niezalegająca,Podsumowanie: Bardzo dobre i mega pijalne piwo. Szkoda że tylko jedna butelka, mimo ze ten styl nie należy do moich ulubionych. Jeśli to była twoja 7 warka to tym bardziej szacun Pozdrawiam i życzę równie udanych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hophead Opublikowano 17 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2017 (edytowane) Kolejnym degustowanym piwem był Belgian Brett Tripel z browaru"Bromaniack" Piana: Symboliczna. W postaci krążka. Kolor: Ciemnozłoty. Dosyć mocno zamglone. Aromat: No i tu zaczyna się jazda. Czuć dojrzałe owoce a także suszone morele, rodzynki, daktyle. Lekkie aromaty brettowe w tle. Czuje także lekką wędzonkę pewnie od śliwek. Smak: Smak słodki słodowy. Wędzonka mocno się przebija. W smaku już mało brettowych akcentów. Ocena: Piwo bardzo fajne. Naprawdę dużo się w nim dzieje. Jednak nie jestem zwolennikiem tego typu wędzonych aromatów w piwie, które przypominają mi akcenty wnoszone przez słód torfowy. Drugim degustowanym piwem było Mild z bowaru "Domowy Garaż" Piana: Drobno pęcherzykowa, lecz dosyć niska. Barwa: Ciemnobrązowa. Piwo jest przejrzyste, jeśli zajrzymy pod światło. Aromat: W aromacie wyczuwalny karmel. Czuć delikatne nuty ciastka w tle. Smak: W smaku bardzo wytrawnie. Delikatnie wyczuwalne nuty palone. Lekka kwaśność na końcu. Ocena. Bardzo sesyjne piwo. Pije się w miarę dobrze. Pod koniec degustacji po ogrzaniu robi się trochę męczące. Edytowane 18 Marca 2017 przez hophead Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwowin.online Opublikowano 18 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2017 Za sprawą browaru domowego Gentletrout Brewing nastąpiła zmiana w depozycie. Aktualizacja: Lichtenhainer browar "Gentletrout Brewing" – 1 szt Whita IPA "Hołda Chmielu" – 2 szt Plum NZ IIPA "Hołda Chmielu" – 1 szt Oatmeal Stout "Hołda Chmielu" – 1 szt American wheat – 1 szt Whisky Stout – 1 szt Quadrupel – 1 szt Porter – 1 szt Rozmaryn Ale – 1 szt American Oatmeal Stout browar nieznany – 1 szt American Wheat "hophead" – 1 szt IRA "Browar Domowy Garaż" – 1 szt Pszeniczne "Browar Rafikiusz" – 1 szt Schwarzbier "hophead" – 1 szt Belgian Pale Ale "hophead" – 1 szt Pils "hophead" – 1 szt Jasne wędzone "hophead" – 1 szt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
twawrzyniak Opublikowano 19 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2017 Dziękuję bebeef i hophead za recenzję. Przy następnej wizycie przywiozę kolejne pilsy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal9890 Opublikowano 19 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2017 Ja również dziękuję za recenzje mojej AIPA Bardzo się cieszę że smakowało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwowin.online Opublikowano 20 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2017 Dzisiaj w depozycie spotkały się dwa browary domowe "Browar Dwie Twarze" oraz "Majzlove". Poniżej aktualizacja po wymianie: RED IPA "Browar Dwie Twarze" – 1 szt TEA ALE (Earl Grey) "Browar Dwie Twarze" – 1 szt Belgian Dubbel "Browar Majzlove" – 1 szt Hindenburg Weisse "Browar Majzlove" – 1 szt White IPA "Hołda Chmielu" – 1 szt Plum NZ IIPA "Hołda Chmielu" – 1 szt Oatmeal Stout "Hołda Chmielu" – 1 szt American wheat – 1 szt Whisky Stout – 1 szt Quadrupel – 1 szt Porter – 1 szt Rozmaryn Ale – 1 szt American Oatmeal Stout browar nieznany – 1 szt American Wheat "hophead" – 1 szt IRA "Browar Domowy Garaż" – 1 szt Pszeniczne "Browar Rafikiusz" – 1 szt Schwarzbier "hophead" – 1 szt Belgian Pale Ale "hophead" – 1 szt Pils "hophead" – 1 szt Jasne wędzone "hophead" – 1 szt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwowin.online Opublikowano 28 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2017 Aktualizacja depozytu po spotkaniu z browarem domowym "NS": Stout "Browar NS" – 2 szt RED IPA "Browar Dwie Twarze" – 1 szt TEA ALE (Earl Grey) "Browar Dwie Twarze" – 1 szt Belgian Dubbel "Browar Majzlove" – 1 szt Hindenburg Weisse "Browar Majzlove" – 1 szt White IPA "Hołda Chmielu" – 1 szt Plum NZ IIPA "Hołda Chmielu" – 1 szt Oatmeal Stout "Hołda Chmielu" – 1 szt American wheat – 1 szt Whisky Stout – 1 szt Porter – 1 szt Rozmaryn Ale – 1 szt American Oatmeal Stout browar nieznany – 1 szt American Wheat "hophead" – 1 szt IRA "Browar Domowy Garaż" – 1 szt Pszeniczne "Browar Rafikiusz" – 1 szt Schwarzbier "hophead" – 1 szt Belgian Pale Ale "hophead" – 1 szt Pils "hophead" – 1 szt Jasne wędzone "hophead" – 1 szt NAN 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal9890 Opublikowano 29 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2017 (edytowane) Degustacja Session IPA z browaru Nuta. - barwa: złocista, słomkowa, klarowne - aromat: owocowy, cytrusowy, świeży - smak: cytrusowy, owocowy, żywiczny, lekko naftowy, goryczka raczej niska - piana ładna, drobno-pęcherzykowa - wysycenie odpowiednie Podsumowanie Session powinien być lekki i taki jest. Nie ma tutaj jakiegoś szoku przy otwarciu butelki. Piwo pijalne, sesyjne, w sam raz na letni wieczór. Piwo jak najbardziej mi smakowało. Pozdrawiam piwowara z browaru Nuta Edytowane 29 Marca 2017 przez michal9890 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwowin.online Opublikowano 29 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2017 Debiut w depozycie! Po raz pierwszy swoje piwa zostawił browar domowy "Brynowski Bryniol". Aktualizacja: APA browar domowy "Brynowski Bryniol" – 2 szt English Porter browar domowy "Brynowski Bryniol" – 2 szt Stout "Browar NS" – 2 szt RED IPA "Browar Dwie Twarze" – 1 szt TEA ALE (Earl Grey) "Browar Dwie Twarze" – 1 szt Belgian Dubbel "Browar Majzlove" – 1 szt Hindenburg Weisse "Browar Majzlove" – 1 szt Oatmeal Stout "Hołda Chmielu" – 1 szt American wheat – 1 szt Whisky Stout – 1 szt Rozmaryn Ale – 1 szt American Oatmeal Stout browar nieznany – 1 szt American Wheat "hophead" – 1 szt Pszeniczne "Browar Rafikiusz" – 1 szt Schwarzbier "hophead" – 1 szt Belgian Pale Ale "hophead" – 1 szt Pils "hophead" – 1 szt Jasne wędzone "hophead" – 1 szt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwowin.online Opublikowano 1 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2017 (edytowane) Kolejny debiut w depozycie. Dzisiaj swoje piwa zostawił piwowar "roberto89". Przez depozyt przemknął także, jak przystało na jednoślad , "Browar Dwie Twarze" Aktualizacja: Fruit Ale Malinowe "Browar Dwie Twarze" – 1 szt Pils SH Lubelski "roberto89" – 2 szt Pils czeski "roberto89" – 2 szt Brown Porter "roberto89" – 2 szt APA browar domowy "Brynowski Bryniol" – 2 szt English Porter browar domowy "Brynowski Bryniol" – 2 szt RED IPA "Browar Dwie Twarze" – 1 szt TEA ALE (Earl Grey) "Browar Dwie Twarze" – 1 szt Belgian Dubbel "Browar Majzlove" – 1 szt American wheat – 1 szt Whisky Stout – 1 szt Rozmaryn Ale – 1 szt American Wheat "hophead" – 1 szt Schwarzbier "hophead" – 1 szt Belgian Pale Ale "hophead" – 1 szt Pils "hophead" – 1 szt Jasne wędzone "hophead" – 1 szt Edytowane 1 Kwietnia 2017 przez bebeef Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roberto89 Opublikowano 2 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2017 Pogoda dopisała więc opiszę o wczorajszej degustacji przy grillu Pszeniczne "Browar Rafikiusz" Nieprzegazowane czego się obawiałem, trochę brakowało cech weizena, szczególnie banana ale to pewnie przez spory czas od butelkowania. Bardzo słodkie jak na ten styl, ale piło się bardzo dobrze, butelka poszła szybko. Piana coś nie chciała dłużej zagościć, próbowałem wymusić trochę piany sposobem nalewania, ale niestety znikała prawie natychmiastowo. Być może duże wysycenie ją "zabijało". Ogólnie dobre pijalne piwa, raczej słodkie i trochę za mało weizenowe. Hindenburg Weisse "Browar Majzlove" Zdecydowanie bardziej wytrawne, jaśniejsze od poprzedniego, nieprzegazowane. Spodziewałem się znacznie więcej banana, a ku mojemu zdziwieniu dominowały goździki. Na początku nie pieniło się zbyt mocno, lecz przy wymuszeniu pojawiła się lekka pianka (zdjęcie). Ogólnie wytrawne piwo, dobre na upały, osobiście wolałbym więcej banana. American Oatmeal Stout browar nieznany 16BLG 70 IBU Wygląd - bardzo ciemne, czarne nieprzejrzyste, pod koniec butelki mętne, zupełny brak piany, nawet przy próbie jej wymuszenia nie chciała się pojawić. Smak i aromat - dobry balans pomiędzy słodowością a aromatem chmielu, nie czuć wcale tych 70 IBU, spokojnie mogłoby mieć nawet więcej, czuć lekko amerykańskie chmiele, trochę brakuje takiej stoutowej palności, czuć za to w smaku lekki popiół, ale mi to nawet pasowało. Ogólnie dobre i bardzo pijalne piwo jak na 16BLG i 70 IBU, ale brakuje piany i paloności typowej w stoutach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwowin.online Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2017 [Niespodziewana wizyta "Wildeckiego Browaru Domowego" zaowocowała wymianą piw w depozycie. Aktualizacja: Milk Stout waniliowo-kokosowy "Wildecki Browar Domowy" – 2 szt Pils SH Lubelski "roberto89" – 2 szt Pils czeski "roberto89" – 1 szt Brown Porter "roberto89" – 2 szt APA browar domowy "Brynowski Bryniol" – 2 szt English Porter browar domowy "Brynowski Bryniol" – 2 szt Stout "Browar NS" – 1 szt RED IPA "Browar Dwie Twarze" – 1 szt TEA ALE (Earl Grey) "Browar Dwie Twarze" – 1 szt Belgian Dubbel "Browar Majzlove" – 1 szt American wheat – 1 szt Whisky Stout – 1 szt Rozmaryn Ale – 1 szt American Wheat "hophead" – 1 szt Schwarzbier "hophead" – 1 szt Belgian Pale Ale "hophead" – 1 szt Pils "hophead" – 1 szt Jasne wędzone "hophead" – 1 szt p.s. Tonic już stoi w lodówce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
twawrzyniak Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2017 (edytowane) Po dzisiejszej wymianie pierwsze do destów: Pils Czeski od Robert 89 Po nalaniu ładna piana, idealny kolor. Mogłoby być trochę mocniej nagazowane, ale to kwestia gustu. Jeśli będziesz kiedyś we Wrocławiu zajrzyj do czeskiej knajpy przy rynku, według mnie leją tam wzorzec czeskiego pilsa.Trochę mało słodowości w smaku. Finisz lekko "szorstki". Obstawiałbym wodę. Taka szorstkość bardzie by mi pasowała do niemieckiego bardziej wytrawnego i goryczkowego pilsa. Oni go robią na twardej, węglanowej wodzie. Czesi używają miękkiej wody. Technicznie piwo dobre. Spróbuj do czeskiego pilsa wymieszać kranówkę z wodą z filtra RO lub z destylowaną 1:1( ja mieszałem rozpuszczony śnieg do testów ale teraz to d...a). Zrób ćwiczebną warkę i oceń. Malinowe ale od Dwie Twarze Niestety piana szybko znika, smak lekko malinowy, delikatnie kwaskowy od owoców. Smak niegłupi, popracowałabym trochę nad nagazowaniem. Ciekawe czy piana znika bo owoce czy błąd jest gdzie indziej? Edytowane 6 Kwietnia 2017 przez twawrzyniak Glingorth 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Petee Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2017 (edytowane) Quadrupel 29,5Blg - browar ???Niestety piany zero, piwo się nie nagazowało. W aromacie mocna słodycz, słodowe, karmelowe, trochę przyprawowe. W smaku... genialnie ułożone! Nie czuć alkoholu, ulepkowate, słodkie, lekko owocowe. Przez brak gazu pije się ciężko, jak nalewkę. Z czasem wychodzi alkohol, ale naprawdę delikatnie - piwo musiało długo stać. Generalnie naprawdę dobre, ale nad nagazowaniem trzeba popracować. Edytowane 6 Kwietnia 2017 przez Petee Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się