mandragorasc Opublikowano 27 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2016 Witam, podczas 2-3 dnia fermentacji cydru na drożdżach z gozdawy G1 do cydru z soków riviva jabłokowego, zaczyna się wydobywać zapach siarkowodoru, czy to jest normalne, teraz są upały więc temperatura może sięgać do 30 stopni, co może być powodem tego siarkowodoru? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 27 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2016 (edytowane) Występowanie siarkowodoru podczas fermentacji burzliwej jest zjawiskiem dość powszechnym, nie masz czym się przejmować. Z czasem zapach zniknie sam. Zawsze można wrzucić do fermentora kawałek miedzi, np. w moim przypadku wrzucam 2 metry odizolowanego przewodu 2,5mm2 zwiniętego w sprężynkę (oczywiście porządnie zdezynfekowanego) P.s 30 stopni dobrze nie wpłynie na ogólny smak i zapach przyszłego cydru, na przyszłość zapewnij mu niższą temperaturę Edytowane 27 Czerwca 2016 przez Versaar mandragorasc 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Culter Opublikowano 27 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2016 (edytowane) Nie martw się, w Witbierze na drożdżach Gozdawy podczas burzliwej było czuć to samo. W gotowym piwie zapachu jaj nie było wcale. Edytowane 27 Czerwca 2016 przez Culter mandragorasc 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 27 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2016 Warto dosypać trochę pożywki lub witaminy B mandragorasc 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mandragorasc Opublikowano 27 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2016 Mam nadzieje ze bedzie ok, wczesniej robilem cydr na innych drozdzach i soku dlatego troche mnie to zaniepokoilo :-) wiem ze 30 stopni to duzo ale w warunkach mieszkalnych w bloku ciezko o niskie temperatury latem chociaz przymierzam sie do budowy chlodziarki ze styropianu zasilanej ogniwami peltiera :-) Wysłane z mojego SM-N7505 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mandragorasc Opublikowano 27 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2016 Warto dosypać trochę pożywki lub witaminy BAle czy warto otwierac ponownie fermentor? Teraz sporo syfu lata w powietrzu i istnieje ryzyko ze jak otworze fermentor to zapach zwali mnie z nog Wysłane z mojego SM-N7505 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mandragorasc Opublikowano 29 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2016 No to teraz kolejne pytanie zlałem trochę na próbę i po 5-6 dniach mam 0 blg ale w cydrze dalej czuć siarkowodór, nie jest on już tak intensywny jak na początku z rurki fermentacyjnej ale go czuć, co teraz mogę z tym zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 29 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2016 chociaz przymierzam sie do budowy chlodziarki ze styropianu zasilanej ogniwami peltiera :-) Jak coś Ci wyjdzie, to się pochwal. Mnie się nie udało - 60-watowy peltier schładzał powietrze w lodówce w tempie ok. 0,5oC/1h. Obawiam się, że w przypadku fermentującej brzeczki nie pokryłoby to nawet zysków cieplnych z fermentacji. A co do cydru, to bez pożywki będzie walić siarkowodorem, tyle że trzeba ją dodać zanim drożdże zaczną pracę. mandragorasc 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mandragorasc Opublikowano 1 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2016 chociaz przymierzam sie do budowy chlodziarki ze styropianu zasilanej ogniwami peltiera :-)Jak coś Ci wyjdzie, to się pochwal. Mnie się nie udało - 60-watowy peltier schładzał powietrze w lodówce w tempie ok. 0,5oC/1h. Obawiam się, że w przypadku fermentującej brzeczki nie pokryłoby to nawet zysków cieplnych z fermentacji. A co do cydru, to bez pożywki będzie walić siarkowodorem, tyle że trzeba ją dodać zanim drożdże zaczną pracę. Czyli nic nie mozna juz zrobic z tym siarkowodorem? Nie jest szkodliwe pocie takiego cydru? Wysłane z mojego SM-N7505 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 1 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2016 Pocieszę Cię, że ostatnio piłem cydr "kraftowy" (bywają takie) i tak mocno walił siarką, że miałem wrażenie obgryzania łepków zapałek Czy picie czegoś takiego jest szkodliwe, to nie wiem, ale z czasem siarkowodór powinien zanikać. Poza tym w ogóle mam wrażenie, że cydry wymagają długiego leżakowania. Takie roczne i starsze są czasami naprawdę fajne. mandragorasc 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mandragorasc Opublikowano 1 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2016 Pocieszę Cię, że ostatnio piłem cydr "kraftowy" (bywają takie) i tak mocno walił siarką, że miałem wrażenie obgryzania łepków zapałek Czy picie czegoś takiego jest szkodliwe, to nie wiem, ale z czasem siarkowodór powinien zanikać. Poza tym w ogóle mam wrażenie, że cydry wymagają długiego leżakowania. Takie roczne i starsze są czasami naprawdę fajne.Dzieki za pomoc to pojdzie w butelke i 3 miesiace sobie polezy :-) Wysłane z mojego SM-N7505 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mandragorasc Opublikowano 1 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2016 Doradźcie mi jeszcze jedno, czy warto taki cydr zlewać na cichą czy lepiej od razu butelkować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 3 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2016 Ostatnio butelkowałem cydr, który lekko dawał siarkowodorem. Jak po 2 miesiącach otworzyłem w celu spróbowania, to nie wyczułem ani grama poprzedniego zapachu, więc powinno się wszystko ułożyć Ja bym nie zlewał na cichą, bałbym się o jakąś infekcję/ocet. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzdna Opublikowano 4 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2016 Trochę w temacie, może to kogoś zainteresuje... Drożdże i sok z kartonu jak w pierwszym wpisie. Plus dodana odżywka z biowinu. 2,5 tyg.fermentacja w 5l balonie i ...zero piany przez cały ten okres :0 Chociaż rurka "bulkała" obawiałem się, że nic z tego. Ale pięknie odfermentowało do ok 0-0.5 Blg Przy butelkowaniu nie czułem siarki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mandragorasc Opublikowano 10 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2016 Zlałem cydr na cicha tydzień temu i wczoraj zabutelkowałem, zamach zanikł, wyszedł ok w smaku i zapachu ☺ Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się