Muchomor Opublikowano 5 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2016 Witajcie,póki co używałem BIAB do wszystko co uwarzyłem, ale co jakiś czaswidzę gdzieś, że może nie jest to najlepszy sposób na warzenie ciężkich piw.Chciałbym zatem zapytać czy to dobry pomysł na robienie Barleywine z domieszkążyta w ten sposób, a jeśli nie, to jaki sposób filtracji byłby najlepszy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 5 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2016 Podbij ekstrakt ekstraktem płynnym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 5 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2016 Widzę kategorie na konkurs pspd 2017 już zaczynają pojawiać się na forum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchomor Opublikowano 6 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2016 @camilos Dzięki, to brzmi całkiem sensownie.@bart3q A te kategorie są już znane, czy to taki pocisk po dziwacznym stylu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafple Opublikowano 6 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2016 Nie ma raczej problemu. Sposób ściągnięty z amerykańskiego forum tylko potrzebny kran w garnku do zacierania (u mnie jest). Zamiast dźwigać worek ze słodem po zacieraniu brzeczkę zlewasz wężykiem powoli do innego pojemnika, ewentualnie wysładzasz. Po zlaniu wór wyciągasz i transferujesz brzeczkę do gara na gotowanie. Przy ostatniej warce bez problemu wyszło 19,5 blg, a spokojnie mogłem więcej słodu nasypać albo krócej wysładzać. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BretBeermann Opublikowano 6 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2016 (edytowane) I use a refrigerator do 19 L bag (MIAB). I did Wee Heavy (20 BLG) with ease. It is not difficult, because you can do "sparge". Sometimes people give the bag to a colander over a pot and robią "pour-over sparge." Sometimes they give the bag to the bucket and do "batch sparge." It is possible that there should be more malt but also as a comrade normally. Edytowane 6 Lipca 2016 przez BretBeermann Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się