Skocz do zawartości

BIAB Rye Barleywine


Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,
póki co używałem BIAB do wszystko co uwarzyłem, ale co jakiś czas
widzę gdzieś, że może nie jest to najlepszy sposób na warzenie ciężkich piw.

Chciałbym zatem zapytać czy to dobry pomysł na robienie Barleywine z domieszką
żyta w ten sposób, a jeśli nie, to jaki sposób filtracji byłby najlepszy?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie ma raczej problemu. Sposób ściągnięty z amerykańskiego forum tylko potrzebny kran w garnku do zacierania (u mnie jest). 

Zamiast dźwigać worek ze słodem po zacieraniu brzeczkę zlewasz wężykiem powoli do innego pojemnika, ewentualnie wysładzasz.

Po zlaniu wór wyciągasz i transferujesz brzeczkę do gara na gotowanie. Przy ostatniej warce bez problemu wyszło 19,5 blg, a spokojnie mogłem więcej słodu nasypać albo krócej wysładzać.

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

I use a refrigerator do 19 L bag (MIAB). I did Wee Heavy (20 BLG) with ease. It is not difficult, because you can do "sparge". Sometimes people give the bag to a colander over a pot and robią "pour-over sparge." Sometimes they give the bag to the bucket and do "batch sparge." It is possible that there should be more malt but also as a comrade normally.

Edytowane przez BretBeermann
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.