Plissken Opublikowano 7 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2016 Witam, warka z Bulldog Craft Easter Brew (Chocolate Stout) Beer Kit 4,2 kg Przeczytałem bodaj w Wiki, że mieszanie gorącej brzeczki 3-5 L z zimną wodą jako dopełnienie do wymaganych litrów może mieć niekorzystny wpływ na smak piwa. Czy lepiej zagotować od razu końcową ilość wody z ekstraktem? Z poważaniem, Marcin K. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dzambor Opublikowano 7 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2016 Właśnie na wiki jest jako wyposażenie opisany garnek 10L Więc chyba będzie ok. Mieszanie brzeczki z zimną/letnią wodą daje temperaturę 20-30 po wymieszaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
omarcino Opublikowano 8 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2016 Zależy jaka woda,jeżeli kranówa to ja bym zagotował, ostudził i dodał brewkit. Wysłane z mojego INFINITY_II_S przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quhcik Opublikowano 8 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2016 Na początku się wygłupiałem z gotowaniem, schładzaniem. Potem mi przeszło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zepu Opublikowano 8 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2016 (edytowane) Kranówy bez gotowania raczej nie wlewałbym, kup najtańszą wodę źródlaną 5 litrów i tak uzupełnij do wymaganej ilości, mozesz wrzucic butelki wczesniej do lodowki to lepiej zbijesz temp po gotowaniu Edytowane 8 Lipca 2016 przez zepu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrN Opublikowano 8 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2016 W biedronce dzisiaj kupowałem 5l wodę za 1.49 , więc dużo nie kosztuje, a bezpieczniej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zepu Opublikowano 8 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2016 Dokladnie, gotujesz ekstrakty w 5-7 litrach te zalecane 10 min, reszte uzupelniasz z butli, taka woda jest raczej sterylna no i praktycznie od razu mozesz zadac drożdże, a czy to jakos wplywa negatywnie na piwo ? Mysle ze raczej nie , browary rozcienczaja juz po fermentacji i jest ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi