Skocz do zawartości

Fermentacja, jak to zrobić DOBRZE


amrish

Rekomendowane odpowiedzi

też zastanawiam się, czy zlewać na cichą górniaki. Kubek którym pobierałem próbkę do BLG parzyłem we wrzątku. Nie wiem czy OXI byłby równie skuteczny.

Zauważyłem że OXi po wsypaniu do wody nie rozpuszcza się (są takie małe kuleczki). Czy mam już wtedy dezynfekować?? I ile po wsypaniu OXI środek jest skuteczny? Bo używam OXI do dyzenfekcji butelek, czyli wlewam do jednej, przelewam do następnych itd.

 

Zobaczę mniej więcej za miesiąc co z piwem. dzięki!

O OXI odpowiedź już masz. Dodam tylko, że wrzątkiem można coś zdziałać jeśli temperatura 100°C utrzyma się przez dłuższy czas, a bez utrzymania wrzenia jest to niemożliwe ;) Polewanie praktycznie nic nie daje.

 

Wysłane z Rivendell przy użyciu Palantíru

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Nie chmiele na zimno ani nie będę zbierał gęstwy. Mam gęstwe która miesiąc leży w lodówce ale boję się jej używać więc narazie odpuszczam gęstwy. Burzliwą trzymasz w fermentorze z kranem?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po IPA spodziewałbym się piany niskiej ale trwałej, takiej jak w moim profilowym, ale są różne interpretacje stylu.

Wysokość piany zależy od jej jakości i trwałości w równym, jak nie większym, stopniu niż od nagazowania.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.