Enethion Opublikowano 1 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2017 też zastanawiam się, czy zlewać na cichą górniaki. Kubek którym pobierałem próbkę do BLG parzyłem we wrzątku. Nie wiem czy OXI byłby równie skuteczny. Zauważyłem że OXi po wsypaniu do wody nie rozpuszcza się (są takie małe kuleczki). Czy mam już wtedy dezynfekować?? I ile po wsypaniu OXI środek jest skuteczny? Bo używam OXI do dyzenfekcji butelek, czyli wlewam do jednej, przelewam do następnych itd. Zobaczę mniej więcej za miesiąc co z piwem. dzięki! O OXI odpowiedź już masz. Dodam tylko, że wrzątkiem można coś zdziałać jeśli temperatura 100°C utrzyma się przez dłuższy czas, a bez utrzymania wrzenia jest to niemożliwe Polewanie praktycznie nic nie daje. Wysłane z Rivendell przy użyciu Palantíru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rc7 Opublikowano 18 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2017 Myślę by nie dawać angielską ipa na cichą, co Wy na to? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 18 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2017 W sensie przelać do drugiego fermentora, tak ? Zbierasz gęstwę ? Chmielisz na zimno ? Jeśli nie to ja uważam, że nie ma sensu przelewać. Sam mam teraz też angielską ipa na burzliwej i nie mam zamiaru nic przelewać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rc7 Opublikowano 18 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2017 Nie chmiele na zimno ani nie będę zbierał gęstwy. Mam gęstwe która miesiąc leży w lodówce ale boję się jej używać więc narazie odpuszczam gęstwy. Burzliwą trzymasz w fermentorze z kranem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 18 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2017 Fermentora z kranem używam tylko do filtracji zacieru i rozlewu do butelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rc7 Opublikowano 18 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2017 Czyli dekantujesz po burzliwej do fermentora z kranem i rozlewasz. Zapytam jeszcze, ile cukru użyć na 0,5 l piwa? Ostatnio użyłem 2 g. ale chyba za mało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 18 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2017 (edytowane) Wcale nie za mało do IPA. To nie są mocno nagazowane piwa. Ja bym dał 1.2-1.5g. http://www.brewersfriend.com/beer-priming-calculator/ Edytowane 18 Stycznia 2017 przez dirk gently Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rc7 Opublikowano 18 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2017 Ale dużej piany po ipa chyba się nie mam co spodziewać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 18 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2017 Czemu nie? Niektóre IPA mają b.fajną pianę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 18 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2017 Po IPA spodziewałbym się piany niskiej ale trwałej, takiej jak w moim profilowym, ale są różne interpretacje stylu. Wysokość piany zależy od jej jakości i trwałości w równym, jak nie większym, stopniu niż od nagazowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się