Jump to content

Tomgast vs Hendi

Browar_Kaczka

Recommended Posts

Witam

Przymierzam się do zakupu w miarę profesjonalnego garnka za stali nierdzewnej do warzenia piwa. Zrobiłem małe rozeznanie na rynku i wybór padł na 2 marki: Tomgast i Hendi (niestety nie doszukałem się parametrów szczegółowych Stalgasta).

Tomgast za 581+ 89 zł pokrywka https://tomgast.pl/Sklep/Kuchnia/Got...i-Tomgast.htmloraz Hendi za 552 http://www.hendi.pl/garnki_patelnie/...od_834701.html . Różnica w cenie 118 zł w zamian za co:? grubość dna 7 mm Tomgast vs 4mm Hendi. Grubość ścianki 1,2 mm Tomgast vs 0,8 Hendi, 3lata gwaranci Tomgas vs 2 lata Hendi,. To są element, za które jestem w stanie dopłacić: grubsze dno to mniejsze ryzyko przypalenia, grubsza o 30% ścianka to lepsze trzymanie temperatury. Mam natomiast zapytanie o zawartość niklu w strukturze: Tomgast 10% vs Hendi 0%. Macie może doświadczenie z garnkami Tomgast lub innymi z dodatkiem niklu? Czy nie przenika to do piwa zmieniając jego smak? W sumie nie wiem w której części gara ten nikiel pokrywa powierzchnię…może tylko warstwę zewnętrzną?

Właśnie na śmietnik wywaliłem garnek emaliowy z Allegro, gdzie po 10 warkach zaczęła odpadać emalia, a piwo zaczęło przejeżdżać żelazem. Może macie inne propozycje garnków o podobnych parametrach

Z góry dziękuję za zainteresowanie moim tematem i pomoc

Rzekomo dość dużym problemem XXI wieku jest uczulenie na nikiel (źródła mówią o ok. 13% Europejczyków), dlatego przy zakupie garnków zaleca się wybór takich, w których zawartość niklu jest zerowa. Ja jestem dość sceptycznie nastawiony do uczuleń na wszystko co się da, ale jeśli ktoś traktuje te sprawy poważnie to może mieć to znaczenie w kontekście częstowania kogoś swoim piwem :)

Pewnie chodzi o stal 18/10 o oznaczeniu 1.4301 , akurat tam 18% chromu i 10% niklu , to jedn z najbardziej popularnych stopów do produkcji naczyń do spożywki , za pewnie większość garów i sztućców w domu masz z tego stopu . Chińczycy lubią na tanich garach wyklepać 18/10 a faktycznie tani stop używają .

Edited by czeburaszka710

Akurat moja żona jest uczulona na nikiel i niczego ze sztucy nie łapie. Jedynie pierścionki, bransoletki czy zegarki z domieszką niklu ją uczulają. Różne publikacje mówią, że niskie pH ułatwia wyługowywanie niklu z metalu, więc słody zakwaszające raczej nie będą działały na moją korzyść. Aczkolwiek nie doszukałem się jaka to musiałaby być dawka niklu aby wywołać reakcję, a i tolerancja alergika to też sprawa indywidualna. Byle mi w zacier jakieś posmaki żelastwa nie właziły.