Browar_Kaczka Opublikowano 14 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2016 Witam Przymierzam się do zakupu w miarę profesjonalnego garnka za stali nierdzewnej do warzenia piwa. Zrobiłem małe rozeznanie na rynku i wybór padł na 2 marki: Tomgast i Hendi (niestety nie doszukałem się parametrów szczegółowych Stalgasta). Tomgast za 581+ 89 zł pokrywka https://tomgast.pl/Sklep/Kuchnia/Got...i-Tomgast.htmloraz Hendi za 552 http://www.hendi.pl/garnki_patelnie/...od_834701.html . Różnica w cenie 118 zł w zamian za co:? grubość dna 7 mm Tomgast vs 4mm Hendi. Grubość ścianki 1,2 mm Tomgast vs 0,8 Hendi, 3lata gwaranci Tomgas vs 2 lata Hendi,. To są element, za które jestem w stanie dopłacić: grubsze dno to mniejsze ryzyko przypalenia, grubsza o 30% ścianka to lepsze trzymanie temperatury. Mam natomiast zapytanie o zawartość niklu w strukturze: Tomgast 10% vs Hendi 0%. Macie może doświadczenie z garnkami Tomgast lub innymi z dodatkiem niklu? Czy nie przenika to do piwa zmieniając jego smak? W sumie nie wiem w której części gara ten nikiel pokrywa powierzchnię…może tylko warstwę zewnętrzną? Właśnie na śmietnik wywaliłem garnek emaliowy z Allegro, gdzie po 10 warkach zaczęła odpadać emalia, a piwo zaczęło przejeżdżać żelazem. Może macie inne propozycje garnków o podobnych parametrach Z góry dziękuję za zainteresowanie moim tematem i pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dazhdbog Opublikowano 14 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2016 Rzekomo dość dużym problemem XXI wieku jest uczulenie na nikiel (źródła mówią o ok. 13% Europejczyków), dlatego przy zakupie garnków zaleca się wybór takich, w których zawartość niklu jest zerowa. Ja jestem dość sceptycznie nastawiony do uczuleń na wszystko co się da, ale jeśli ktoś traktuje te sprawy poważnie to może mieć to znaczenie w kontekście częstowania kogoś swoim piwem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeburaszka710 Opublikowano 14 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2016 (edytowane) Pewnie chodzi o stal 18/10 o oznaczeniu 1.4301 , akurat tam 18% chromu i 10% niklu , to jedn z najbardziej popularnych stopów do produkcji naczyń do spożywki , za pewnie większość garów i sztućców w domu masz z tego stopu . Chińczycy lubią na tanich garach wyklepać 18/10 a faktycznie tani stop używają . Edytowane 14 Lipca 2016 przez czeburaszka710 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BretBeermann Opublikowano 14 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2016 Ja mam Hendi (22 L) i jest cieżko, solidny, i chodzi bez problemów na indukcja. Wygląda ładny, ale nic specjalny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browar_Kaczka Opublikowano 14 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2016 Akurat moja żona jest uczulona na nikiel i niczego ze sztucy nie łapie. Jedynie pierścionki, bransoletki czy zegarki z domieszką niklu ją uczulają. Różne publikacje mówią, że niskie pH ułatwia wyługowywanie niklu z metalu, więc słody zakwaszające raczej nie będą działały na moją korzyść. Aczkolwiek nie doszukałem się jaka to musiałaby być dawka niklu aby wywołać reakcję, a i tolerancja alergika to też sprawa indywidualna. Byle mi w zacier jakieś posmaki żelastwa nie właziły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się