PawelW Opublikowano 25 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2018 Dnia 4.01.2018 o 21:11, Fabian Bielinski napisał: Nowa kobra Wiemy coś więcej na temat Coobry 40l? Nie ukrywam, że czekam na coś konkretnego w rozmiarze XXL Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teufel Opublikowano 25 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2018 Też czekam. Zapytałem GF czy planują większą wersję. Niestety dostałem taką odpowiedź: Hi Marek, Thanks for contacting us. We are not planning on releasing a larger version of the Grainfather at this stage. I will, however, pass your feedback on to our team. Kind Regards Kim Może jak zaczniecie ich zasypywać takim pytaniem to zrobią. (P.S. Tak, wiem, że to nie wątek o GF) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blade1231 Opublikowano 25 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2018 Wiemy coś więcej na temat Coobry 40l? Nie ukrywam, że czekam na coś konkretnego w rozmiarze XXL Już od dawna jest 50l wersja https://www.electronic-star.pl/Klarstein-Mundschenk-XXL-Kociol-do-produkcji-brzeczki-do-warzenia-piwa_i538562.htm?gclid=Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelW Opublikowano 25 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2018 17 minut temu, blade1231 napisał: Już od dawna jest 50l wersjahttps://www.electronic-star.pl/Klarstein-Mundschenk-XXL-Kociol-do-produkcji-brzeczki-do-warzenia-piwa_i538562.htm?gclid= Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka O tym akurat wiem. Jest Klarstein XXL 50l i Royal Catering 40l (użytkowa 30l), ale chodzi mi konkretnie o Coobrę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blade1231 Opublikowano 25 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2018 Aha pisałeś coś konkretnego więc nie załapałem. Jeszcze jest www.hopcat.eu w wersji 50l :-) Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teufel Opublikowano 25 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2018 Przecież to to samo co Klarstein. Tylko inny brand. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blade1231 Opublikowano 25 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2018 Wszystko to jest praktycznie to samo. A nową cobre jak ktoś chce to może pierwszy wydać pod swoją marką.Wystarczy zamówić 150 sztuk https://m.alibaba.com/product/60627419527/Beer-Brewing-Equipment-Electric-Mash-Tun.html?spm=a2706.7835515.1998800312.24.6f0b665fdp0eGaWysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fabian Bielinski Opublikowano 26 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2018 Dnia 25.01.2018 o 09:00, PawelW napisał: Wiemy coś więcej na temat Coobry 40l? Nie ukrywam, że czekam na coś konkretnego w rozmiarze XXL Z tego co wiem Cobraa 45L m powić się w PL dopiero w kwietniu ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ciniak Opublikowano 30 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2018 Nowa wersja Bulldoga już dostępna http://allegro.pl/kociol-zestaw-do-zacierania-automat-30l-stalowy-i6829710294.html Na zdjęciu stara wersja ale w opisie sprzedawca twierdzi, że jest to nowa wersja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teufel Opublikowano 30 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2018 Drogo Coobra ponad 500zł taniej. http://spiritferm.biz/pl/p/Automatyczny-kociol-zacierny-Coobra-Craftbrewer-CB3-30L/1832 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aleksander Opublikowano 25 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2018 (edytowane) Nie wiem jak u was Panowie, ale ja wczoraj testowałem pierwszy raz Klarsteina i po wysładzaniu zostało takie błotko z resztkami słodu. Zlałem do wiadra bo bylem ciekaw, normalnie powinno zostać wszystko w kotle. Jaki ma to wpływ na smak, jeśli się te resztki gotują razem z brzeczką? Edytowane 25 Lutego 2018 przez Aleksander Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 25 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2018 Spłonął mi sterownik (jak koledze parę stron wcześniej), sprzęt już po gwarancji, pytanie - czym można go zastąpić? I czy da się to jakoś zmontować bez większej wiedzy technicznej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwek80 Opublikowano 25 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2018 Ktoś wcześniej chyba pisał, ze kupił sobie sterownik do GF. Ja kończę składać Creftbeerpi do swojej coobry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ansyn Opublikowano 4 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2018 hej mam pewien problem z kociołkiem coobra (v2) otóż.... podczas zacierania przepływ pompką ustawiam bardzo mały mimo to po ok 10 min pompka przestaje pompować gdyż cały płyn nie nadąża przepływać przez słód. Miałem już kilka razy ten problem przy różnych zasypach wczoraj warzyłem pszeniczne przy łącznym zasypie 4.3 (stosunek wody do ziarna to 3.5) i odziwo jakoś wszystko było ok natomiast dzisiaj zasyp 4.4 kg (Belgian pale ale) stosunek wody ten sam i już są problemy tj co chwile 'zacina się' pomaga ewentualne wyłączenie pompki i odczekanie bądź zamieszanie łychą ziarna.... Dodam, że dzisiaj i wczoraj korzystam z wyposażenia producenta tzn bez dodatków czyli tylko bazooka ale wcześniej korzystałem z hopstopera oraz sita na dno kosza od kolegi z forum i niestety było jeszcze gorzej. Słody śrutowane w TB. Coś poradzicie z tym problemem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blade1231 Opublikowano 4 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2018 Samemu śrutować bo w tym problem. Musi być grubo ześrutowane. Łuska cała wtedy woda pięknie ładnie płynie. Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ansyn Opublikowano 4 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2018 ok dzięki za odpowiedź widocznie jedyne wyjście to zainwestować w śrutownik....czy ten biowin-u na początek wystarczy ? nie robię dużych ilości piwa tak więc myślę na start nad czymś tańszym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirek1g Opublikowano 4 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2018 Mam Coobrę, sam śrutuję właśnie biowinem napędzanym wkrętarką. Żadnych problemów z zacieraniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ansyn Opublikowano 4 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2018 no to sprawa jasna szkoda nerwów/stresu do następnej warki warunek konieczny śrutownik dzięki za info Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 4 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2018 Zacieram z sitkiem by lewatywa, słód śrutowany przez alepiwo, bez problemów z recyrkulacją. Wrzuć słód, zamieszaj dokładnie nie szorując po dnie, odczekaj 15 minut i dopiero zacznij recyrkulację. Przy moim maxie, czyli 7 kg słodu i 24 litry wody idzie płynnie. Pamiętaj też, że pompka nie może być na zbyt małych obrotach, bo lubi się wtedy zakleić i zatrzymać, na za dużych również nie, bo za bardzo podniesie Ci się poziom w koszu zaciernym. Musisz to wyczuć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Apek Opublikowano 4 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2018 hej mam pewien problem z kociołkiem coobra (v2) otóż.... podczas zacierania przepływ pompką ustawiam bardzo mały mimo to po ok 10 min pompka przestaje pompować gdyż cały płyn nie nadąża przepływać przez słód. Miałem już kilka razy ten problem przy różnych zasypach wczoraj warzyłem pszeniczne przy łącznym zasypie 4.3 (stosunek wody do ziarna to 3.5) i odziwo jakoś wszystko było ok natomiast dzisiaj zasyp 4.4 kg (Belgian pale ale) stosunek wody ten sam i już są problemy tj co chwile 'zacina się' pomaga ewentualne wyłączenie pompki i odczekanie bądź zamieszanie łychą ziarna.... Dodam, że dzisiaj i wczoraj korzystam z wyposażenia producenta tzn bez dodatków czyli tylko bazooka ale wcześniej korzystałem z hopstopera oraz sita na dno kosza od kolegi z forum i niestety było jeszcze gorzej. Słody śrutowane w TB. Coś poradzicie z tym problemem ?Hej ja jeszcze dodam ze do tego stosunku 3,5 l na 1 kg to jest ok ale jeszcze do ostatecznego wyniku trzeba dodać 4 litry bo taka jest martwa przestrzeń kadzi zaciernej ja tak stosuje i jest ok Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ansyn Opublikowano 4 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2018 Dzięki Panowie za odpowiedzi recyrkulacje zaczynałem odrazu tak więc następnym razem zastosuje się do zaleceń i odczekam 15min pozatym staram się dokładnie wymieszać słód, a co do pompki to racja trzeba wyczuć bo chyba niema reguły na jaki przepływ ustawić. Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HerrOs Opublikowano 4 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2018 Ansyn, spróbuj może dorzucić do zacieru łuski, np. ryżowej. Jest dostępna w wielu sklepach, ja biorę ją w alepiwo. Może zdziałać cuda, tylko trzeba wcześniej namoczyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ansyn Opublikowano 4 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2018 Ansyn, spróbuj może dorzucić do zacieru łuski, np. ryżowej. Jest dostępna w wielu sklepach, ja biorę ją w alepiwo. Może zdziałać cuda, tylko trzeba wcześniej namoczyć Ok spróbuję, a namoczyć tzn? Jakiś czas konkretny? Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirek1g Opublikowano 4 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2018 Tańsza jest łuska gryczana, używam gdy zacieram z płatkami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 4 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2018 Mam GF, kupiłem śrutownik od kolegi z forum i śrutowałem na najmniejszej możliwej przerwie, praktycznie na mąkę. Pierwsza próba przy Stout, czyli głównie Pale Ale używam słodu z Strzegom. Zero problemów z filtracją, najpierw puściłem obieg na full i rurką mocno się przelewało a po ok. 10 minutach przykręciłem i ograniczyłem przelew. Wynik w BS2 88% wydajności. Tak że nie trzeba grubo śrutować, a śrutować odpowiednim śrutownikiem z dużą ilością całej łuski. Nie wiem jak jest skonstruowana Cobra, ale chyba też jest przelew rurką i całego płynu nie da się wyssać z nad grzałek. Nawet jak mocno wraca rurką, to przez słód swoje i tak kapie a dodatkowo nie ma problemu z utrzymaniem stabilnej temp. To moje obserwacje po kilku warkach na GF. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się