teufel Opublikowano 11 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2017 Nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzans Opublikowano 11 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2017 Testowałeś już sprzęt? Jak tam pierwsza warka, wszystko ok? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teufel Opublikowano 11 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2017 Skończyłem niedawno. Teraz sprzęt się myje. Samo warzenie z zacieraniem zamknęło się w ok. 4h15min. Robiłem Australian Weizena z takimi przerwami: - 10min w 44st - 15 min w 53st - 30min w 63st - 10min w 72st - 10min w 78st Do utrzymania temp. używałem mocy 1000W. Przy 700W temp. spadała. Wysładzanie trwało ok. pół godziny do 23l. Gotowałem 70min. Niestety zrobiłem chyba jakiś błąd bo przed gotowaniem brzeczka miała 10,5 BLG i tyle samo po gotowaniu Do fermentora zlałem tylko 15,5l. Może uda się odzyskać z 1l z chmielu (zlałem do wysokich szklanek). Trochę za mało. Liczyłem na ok. 20l. Później (może w następnych dniach zobaczę co wyszło z filmików, zmontuję i dam znać. A teraz wracam do czyszczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 11 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2017 (edytowane) Z jakiego zasypu taki wynik? I ile zostało w tych osadach? Żeby mniej więcej wydajność policzyć z całości po gotowaniu i schłodzeniu. Edytowane 11 Lutego 2017 przez Jasiu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teufel Opublikowano 11 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2017 2,5kg pszenicy Weyermann, 1,6kg pilzneński, 0,2kg Carahell. Chmielu dałem łącznie 65g. Mnie zastanawia dlaczego przed i po gotowaniu, BLG wyszło podobne. Łącznie z chmielinami może było z 18l. Nie wiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 11 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2017 Musiałeś coś źle zmierzyć, ogólnie z tego zasypu 18l i 10,5blg to wydajność koło 55% po amerykańsku, więc aż niemożliwe, że taka mała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 11 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2017 Mnie zastanawia dlaczego przed i po gotowaniu, BLG wyszło podobne. a czym mierzyłeś? Może jednak Twój przyrząd Cię oszukuje akurat? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marny_popis Opublikowano 11 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2017 Tez kiedys tak miałem i okazało się że mi się skala przesunęła w cukromierzu i słaba wydajność wychodziła, kupiłem nowy i okazało się że stary odzukiwał o 4 blg, jeśli takiego używasz sprawdz na czystej wodzie czy wskazuje 0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teufel Opublikowano 11 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2017 Ballingomierzem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 11 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2017 WG mnie, albo błąd pomiaru (temperatura), albo błąd przyrządu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 11 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2017 Powinno wyjść ponad 20l 12blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepasyy Opublikowano 11 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2017 Witam,Wrzucam profil sprzętu i profile zacierania dla Cobry CB25 pod Beersmith-a . Tam powinny być zdaje mi się informacje o wydajności. Niestety nie mam programu wiec nie mogę tego sprawdzić. P.S. Tak czy siak może przyda się użytkującym ten sprzęt . Coobra-Beersmithprofiler.zip Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teufel Opublikowano 11 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2017 WG mnie, albo błąd pomiaru (temperatura), albo błąd przyrządu Temp pokojowa, więc powinno być OK. Oczywiście sprawdzałem na wodzie. Od -1 do 0. Czy refraktometry są bardziej stabilne w tej materii? P.S. Już bulka od godziny. Po 6h. Szybkie są te drożdże WB-06 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 11 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2017 Czy refraktometry są bardziej stabilne w tej materii? tak, wg mnie sa bardziej "stabilne" i bardziej dokładne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 12 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2017 WG mnie, albo błąd pomiaru (temperatura), albo błąd przyrządu Temp pokojowa, więc powinno być OK. Oczywiście sprawdzałem na wodzie. Od -1 do 0. Czy refraktometry są bardziej stabilne w tej materii? P.S. Już bulka od godziny. Po 6h. Szybkie są te drożdże WB-06 A jak ogólne wrażenia sprzętowe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Milczarczyk Opublikowano 12 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2017 WG mnie, albo błąd pomiaru (temperatura), albo błąd przyrządu Temp pokojowa, więc powinno być OK. Oczywiście sprawdzałem na wodzie. Od -1 do 0. Czy refraktometry są bardziej stabilne w tej materii? P.S. Już bulka od godziny. Po 6h. Szybkie są te drożdże WB-06 A jak ogólne wrażenia sprzętowe? sprzęt jak najbardziej ok sporo mniej sprzątania mam tylko obawy co do wydajności ale trening czyni mistrza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 12 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2017 On ma podziałkę w środku co 1 litr czy co 5? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teufel Opublikowano 12 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2017 Od 5l co litr. Samo urządzenie jak najbardziej OK. Dużo krócej wszystko zajmuje. Dla mnie ocena 4/5. Cena jakość 5/5. Oczywiście marzy się sterownik z GF, ale za te pieniądze jest OK. Ścianki mogłyby być trochę grubsze i brzęczek głośniejszy. W kuchni generalnie dużo mniejszy bałagan niż podczas gotowania w garze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teufel Opublikowano 12 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2017 (edytowane) Pierwszy filmik: https://youtu.be/Qz1vUEh3rmQ Jutro chyba będę warzył kolejne piwo. Śrutowane przez sklep, a nie przeze mnie. Mam nadzieję, że będzie lepsza wydajność. Edit: P.S. Zamówiłem Refraktometr na AliExpress Edytowane 12 Lutego 2017 przez teufel Marcin Wojtczuk 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 12 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2017 (edytowane) A jak ta bazooka przy spuszczaniu już schłodzonej brzeczki? Bo ten element nie wygląda zbyt dobrze i myślę, że z marszu jest do wymiany na jakiś hopstopper. Jaki gwint tam jest? 1/2? Edytowane 12 Lutego 2017 przez Jasiu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Milczarczyk Opublikowano 13 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2017 A jak ta bazooka przy spuszczaniu już schłodzonej brzeczki? Bo ten element nie wygląda zbyt dobrze i myślę, że z marszu jest do wymiany na jakiś hopstopper. Jaki gwint tam jest? 1/2? mi przy spuszczaniu po chmieleniu lekko się zatykał ale łychą go pukłem i poszło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teufel Opublikowano 13 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2017 Gwint ma wewnątrz 1,8cm. Tyle ile standardowy gwint do prysznica. Warzę AIPA. Zasyp 4kg Pale Ale, 1kg monachijski. Przed gotowaniem 15BLG, 27l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 13 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2017 Znowu chyba coś nie tak z pomiarami, bo to więcej niż 100% wydajności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teufel Opublikowano 13 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2017 CW = 1,06 L = 27 BLG = 15 Zasyp = 5 Wydajność: (1,06 * 27 * 15) / 5 = 85,96% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 13 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2017 CW = 1,06 L = 27 BLG = 15 Zasyp = 5 Wydajność: (1,06 * 27 * 15) / 5 = 85,96% Nie wierze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi