Skocz do zawartości

Brewcrafter/Coobra/Bulldog 25


teufel

Rekomendowane odpowiedzi

Skończyłem niedawno. Teraz sprzęt się myje.

 

Samo warzenie z zacieraniem zamknęło się w ok. 4h15min. Robiłem Australian Weizena z takimi przerwami:

- 10min w 44st

- 15 min w 53st

- 30min w 63st

- 10min w 72st

- 10min w 78st

Do utrzymania temp. używałem mocy 1000W. Przy 700W temp. spadała.

 

Wysładzanie trwało ok. pół godziny do 23l. Gotowałem 70min. Niestety zrobiłem chyba jakiś błąd bo przed gotowaniem brzeczka miała 10,5 BLG i tyle samo po gotowaniu :( Do fermentora zlałem tylko 15,5l. Może uda się odzyskać z 1l z chmielu (zlałem do wysokich szklanek). Trochę za mało. Liczyłem na ok. 20l. 

 

Później (może w następnych dniach zobaczę co wyszło z filmików, zmontuję i dam znać.

 

A teraz wracam do czyszczenia.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2,5kg pszenicy Weyermann, 1,6kg pilzneński, 0,2kg Carahell. Chmielu dałem łącznie 65g. Mnie zastanawia dlaczego przed i po gotowaniu, BLG wyszło podobne.

 

Łącznie z chmielinami może było z 18l. Nie wiem :(

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam,

Wrzucam profil sprzętu i profile zacierania dla Cobry CB25 pod Beersmith-a .  Tam powinny być zdaje mi się informacje o wydajności. Niestety nie mam programu wiec nie mogę tego sprawdzić. 

 

P.S.

 

Tak czy siak może przyda się użytkującym ten sprzęt :).

Coobra-Beersmithprofiler.zip

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WG mnie, albo błąd pomiaru (temperatura), albo błąd przyrządu :(

Temp pokojowa, więc powinno być OK. Oczywiście sprawdzałem na wodzie. Od -1 do 0.

 

Czy refraktometry są bardziej stabilne w tej materii?

 

P.S. Już bulka od godziny. Po 6h. Szybkie są te drożdże WB-06 :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

WG mnie, albo błąd pomiaru (temperatura), albo błąd przyrządu :(

Temp pokojowa, więc powinno być OK. Oczywiście sprawdzałem na wodzie. Od -1 do 0.

 

Czy refraktometry są bardziej stabilne w tej materii?

 

P.S. Już bulka od godziny. Po 6h. Szybkie są te drożdże WB-06 :)

 

A jak ogólne wrażenia sprzętowe?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

WG mnie, albo błąd pomiaru (temperatura), albo błąd przyrządu :(

Temp pokojowa, więc powinno być OK. Oczywiście sprawdzałem na wodzie. Od -1 do 0.

 

Czy refraktometry są bardziej stabilne w tej materii?

 

P.S. Już bulka od godziny. Po 6h. Szybkie są te drożdże WB-06 :)

 

A jak ogólne wrażenia sprzętowe?

 

sprzęt jak najbardziej ok sporo mniej sprzątania :)

mam tylko obawy co do wydajności :(

ale trening czyni mistrza :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Od 5l co litr.

 

Samo urządzenie jak najbardziej OK. Dużo krócej wszystko zajmuje. Dla mnie ocena 4/5. Cena jakość 5/5. Oczywiście marzy się sterownik z GF, ale za te pieniądze jest OK. Ścianki mogłyby być trochę grubsze i brzęczek głośniejszy. W kuchni generalnie dużo mniejszy bałagan niż podczas gotowania w garze.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pierwszy filmik: https://youtu.be/Qz1vUEh3rmQ

 

Jutro chyba będę warzył kolejne piwo. Śrutowane przez sklep, a nie przeze mnie. Mam nadzieję, że będzie lepsza wydajność.

 

Edit: P.S. Zamówiłem Refraktometr na AliExpress

Edytowane przez teufel
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A jak ta bazooka przy spuszczaniu już schłodzonej brzeczki? Bo ten element nie wygląda zbyt dobrze i myślę, że z marszu jest do wymiany na jakiś hopstopper. Jaki gwint tam jest? 1/2?

mi przy spuszczaniu po chmieleniu lekko się zatykał ale łychą go pukłem i poszło

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gwint ma wewnątrz 1,8cm. Tyle ile standardowy gwint do prysznica.

 

Warzę AIPA. Zasyp 4kg Pale Ale, 1kg monachijski. Przed gotowaniem 15BLG, 27l.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.