Popow Opublikowano 18 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2016 (edytowane) Witam, Uwazylem piwo o ekstrakcie 19.5 Po 7 dniach burzliwej zeszlodo 6, wlasciwie 3 ostatnie dni burzliwej bez zmian na 6. Zlalem na cicha I nachmielilem na zimno. Po 6 dniach uzyskalem 10 l piwa o gestosci 4,5 Niestety nie mam fermentorow z podzialka I bylem pewny ze mam 15 l wiec zmieszalem z cukrem(80g) na 15 litrow ale zorientowalem sie ze za duzo stracilem podczas chmielenia na zimno wiec dokladnie zmierzylem I okazalo sie ze mam wlasnie tylko 10 litrow wiec dodalem 3 litry wody. jak teraz okreslic blg, abv I czy jest szansa na granaty czy raczej mocniej nagazowane piwo? Pozdrawiam Edytowane 18 Lipca 2016 przez Popow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkx6 Opublikowano 18 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2016 Wychodzi troszkę ponad 6 g/litr. Jak butelkowałem z taką ilością wszystko było ok. Więc jeżeli piwo dobrze odfermentowało, a butelki nie będą miały jakiś skaz to powinno być dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 18 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2016 Jeżeli piwo było poprawnie odfermentowane, to granatów nie powinno być, ale biorąc pod uwagę, że na cichej w 6 dni zeszło z 6Blg do 4,5Blg, to mam poważne wątpliwości co do tego... W ogóle 19,5Blg fermentować 7 dni, to jakaś porażka. Więcej cierpliwości! dirk gently 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się