Popow Posted July 18, 2016 Share Posted July 18, 2016 (edited) Witam, Uwazylem piwo o ekstrakcie 19.5 Po 7 dniach burzliwej zeszlodo 6, wlasciwie 3 ostatnie dni burzliwej bez zmian na 6. Zlalem na cicha I nachmielilem na zimno. Po 6 dniach uzyskalem 10 l piwa o gestosci 4,5 Niestety nie mam fermentorow z podzialka I bylem pewny ze mam 15 l wiec zmieszalem z cukrem(80g) na 15 litrow ale zorientowalem sie ze za duzo stracilem podczas chmielenia na zimno wiec dokladnie zmierzylem I okazalo sie ze mam wlasnie tylko 10 litrow wiec dodalem 3 litry wody. jak teraz okreslic blg, abv I czy jest szansa na granaty czy raczej mocniej nagazowane piwo? Pozdrawiam Edited July 18, 2016 by Popow Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jkx6 Posted July 18, 2016 Share Posted July 18, 2016 Wychodzi troszkę ponad 6 g/litr. Jak butelkowałem z taką ilością wszystko było ok. Więc jeżeli piwo dobrze odfermentowało, a butelki nie będą miały jakiś skaz to powinno być dobrze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiek9999 Posted July 18, 2016 Share Posted July 18, 2016 Jeżeli piwo było poprawnie odfermentowane, to granatów nie powinno być, ale biorąc pod uwagę, że na cichej w 6 dni zeszło z 6Blg do 4,5Blg, to mam poważne wątpliwości co do tego... W ogóle 19,5Blg fermentować 7 dni, to jakaś porażka. Więcej cierpliwości! dirk gently 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.