Willow Opublikowano 23 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2016 Czołem! To moje pierwsze podejście do "nowofalowych" chmieli zza wielkiej wody, więc proszę o pomoc w chmieleniu. Założenie: lekkie i orzeźwiające piwo na upały. Założona wielkość warki: 30 L Zasyp: -pale ale: 5 kg -carahell: 300 g Zacieranie infuzyjne w 67°C Chmielenie: FWH: 30 g Southern Cross (13,9 % aa) 20' : 15 g Rakau(9,6% aa), 20 g Pacifica(4,8% aa) 0': 15 g Rakau, 25 g Pacifica Whirlpool: 20 g Rakau, 25 g Pacifica. Fermentacja: US-05 w 18°C Co powiecie? Nie będzie przechmielone? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
astamoth Opublikowano 24 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2016 Przechmielone? Spokojnie możesz wrzucić dodatkowe 100g na cichą ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Willow Opublikowano 24 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2016 Już uwarzone - poszło troszku inaczej: -FWH: 25 g Southern Cross; -20': 25 g Pacifica; -0' : 25 g Rakau + 20 g Pacifica -Whirlpool (79-76 °C, 15'): 25 g Rakau, 25 g Pacifica. Wyszło trochę poniżej 30 L, 13 °Brix. Cichej nie planuję, bo piwo bardzo na styk z terminem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się