Skocz do zawartości

Refermentacja


Mathev

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim,

 

Jutro będę butelkowal swoja czwarta warkę. Tydzień burzliwej i Tydzień cichej chmielonej na zimno. Warkę zrobiłem z brewkitu. Pominelem jeden ale jaki ważny krok, nie zmierzylem blg przed dodaniem drożdży. w dodatku miałem problem z blg końcowym, zeszło mi do 6°BLG, trzy dni z rzędu dały mi taki wynik. Uznałem że fermentacja dobiegła końca i znałem na chmielenie na zimno.

 

 

Mierzyłem dzisiaj BLG i wynosiło 5. Moje pytanie jest następujące.

 

Czy z BLG powinienem dać tyle cukru ile mówi kalkulator?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gdzieś czytałem że jak blg jest kilka dni takie same to znaczy koniec burzliwej. Śmiało można przelewać na cicha.

Nie prawda?

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Zależy:) mi grodziskie odfermentowało w 4 dni i wszystko jest ok, a belg mi wisi na burzliwej prawie trzy tygodnie i ciagle fermentuje.

Jaka była temperatura fermentacji?

Poza tym nie ma dwóch fermentacji.

Edytowane przez plonk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Brewkit:

Mangrove Jacks 2,5kg American Pale Ale Simcoe i Chinook http://twojbrowar.pl/pl/brewkit/1446-mangrove-jacks-25kg-american-pale-ale-simcoe-i-chinook.html

Ekstrakt:

Mangrove http://twojbrowar.pl/pl/ekstrakty-slodowe-plynne/1870-jasny-plynny-ekstrakt-slodowy-15kg-mangrove.html

 

 

23litry

Edytowane przez Mathev
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem jak jest z akurat tymi, ale BrewKity zazwyczaj odfementowują dosyć głęboko. Twój natomiast odfermentował płytko. Ja bym powtórzył jeszcze raz pomiar Blg - jeśli wartość nie zmieni się w przeciągu 2-3 dni to bym butelkował :)

 

 

Czy z BLG powinienem dać tyle cukru ile mówi kalkulator?

Tak - powinieneś dać tyle ile podpowiada Ci kalkulator. Jeśli Blg nie spada to nic oprócz surowca do refermentacji Ci tego piwa nie nagazuje ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem jak jest z akurat tymi, ale BrewKity zazwyczaj odfementowują dosyć głęboko. Twój natomiast odfermentował płytko. Ja bym powtórzył jeszcze raz pomiar Blg - jeśli wartość nie zmieni się w przeciągu 2-3 dni to bym butelkował :)

 

Na cichej może zmienić się bardziej niż o jeden stopień?

Edytowane przez Mathev
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Nie wiem jak jest z akurat tymi, ale BrewKity zazwyczaj odfementowują dosyć głęboko. Twój natomiast odfermentował płytko. Ja bym powtórzył jeszcze raz pomiar Blg - jeśli wartość nie zmieni się w przeciągu 2-3 dni to bym butelkował :)

Na cichej może zmienić się bardziej niż o jeden stopień?

 

Przekonasz się. Zrób pomiar dzisiaj. Następnie we wtorek a potem dla pewności możesz jeszcze w czwartek - jeśli nie będzie zmian to butelkuj.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie wiem jak jest z akurat tymi, ale BrewKity zazwyczaj odfementowują dosyć głęboko. Twój natomiast odfermentował płytko. Ja bym powtórzył jeszcze raz pomiar Blg - jeśli wartość nie zmieni się w przeciągu 2-3 dni to bym butelkował :)

Na cichej może zmienić się bardziej niż o jeden stopień?

Przekonasz się. Zrób pomiar dzisiaj. Następnie we wtorek a potem dla pewności możesz jeszcze w czwartek - jeśli nie będzie zmian to butelkuj.
W poniedziałek minie 7 dni z chmielem na zimno. Przez ten okres piwo miało 22-24°C

 

Gdzieś czytałem że chmielenie na zimno w takich temperaturach nie powinno trwać dłużej niż 7 dni.

 

Jak to skomentujesz?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

 

Nie wiem jak jest z akurat tymi, ale BrewKity zazwyczaj odfementowują dosyć głęboko. Twój natomiast odfermentował płytko. Ja bym powtórzył jeszcze raz pomiar Blg - jeśli wartość nie zmieni się w przeciągu 2-3 dni to bym butelkował :)

Na cichej może zmienić się bardziej niż o jeden stopień?
Przekonasz się. Zrób pomiar dzisiaj. Następnie we wtorek a potem dla pewności możesz jeszcze w czwartek - jeśli nie będzie zmian to butelkuj.
W poniedziałek minie 7 dni z chmielem na zimno. Przez ten okres piwo miało 22-24°C

 

Gdzieś czytałem że chmielenie na zimno w takich temperaturach nie powinno trwać dłużej niż 7 dni.

 

Jak to skomentujesz?

 

Tak samo jak w poprzednim poście. Zrób pomiary i jeśli będziesz pewny, że drożdże przestały pracować - butelkuj.

 

Piwo robione z brewkitu, trzymane w wysokiej temperaturze podczas fermentacji i tak będzie słabe. Kilka dodatkowych dni mu nie zaszkodzi, a przynajmniej będziesz pewny, że Ci się granaty nie porobią.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

 

 

Nie wiem jak jest z akurat tymi, ale BrewKity zazwyczaj odfementowują dosyć głęboko. Twój natomiast odfermentował płytko. Ja bym powtórzył jeszcze raz pomiar Blg - jeśli wartość nie zmieni się w przeciągu 2-3 dni to bym butelkował :)

Na cichej może zmienić się bardziej niż o jeden stopień?
Przekonasz się. Zrób pomiar dzisiaj. Następnie we wtorek a potem dla pewności możesz jeszcze w czwartek - jeśli nie będzie zmian to butelkuj.
W poniedziałek minie 7 dni z chmielem na zimno. Przez ten okres piwo miało 22-24°C

 

Gdzieś czytałem że chmielenie na zimno w takich temperaturach nie powinno trwać dłużej niż 7 dni.

 

Jak to skomentujesz?

Tak samo jak w poprzednim poście. Zrób pomiary i jeśli będziesz pewny, że drożdże przestały pracować - butelkuj.

 

Piwo robione z brewkitu, trzymane w wysokiej temperaturze podczas fermentacji i tak będzie słabe. Kilka dodatkowych dni mu nie zaszkodzi, a przynajmniej będziesz pewny, że Ci się granaty nie porobią.

Dzięki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

zeszło mi do 6°BLG, trzy dni z rzędu dały mi taki wynik. Uznałem że fermentacja dobiegła końca i znałem na chmielenie na zimno.

 

 

Mierzyłem dzisiaj BLG i wynosiło 5. Moje pytanie jest następujące.

 

Widać drożdże jeszcze nie uznały, że to koniec. Wszystkie warki robiłeś 7+7?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Tutaj przykładowy kalkulator: http://www.brewunited.com/priming_sugar_calculator.php(maila nie musisz podawać). Jeżeli ten Ci nie odpowiada, to możesz wyszukać jakiś inny pod hasłem 'priming sugar calculator' lub 'beer carbonation calculator'.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziękuje za odpowiedź  jednak  korzystam z beersmith  i tam jest o dobrze napisane mi jednak chodziło o porównanie  tych dwóch rodzai cukrów

 

Jeżeli nie jesteś super sensorykiem to Twoje kubki smakowe nie poczują różnicy, za to kieszeń tak :). Z tego co pamiętam to cukier trzcinowy tak samo jak biały to głównie sacharoza, więc będzie wymagał od drożdży ciut więcej zachodu jak przy glukozie/fruktozie/ekstrakcie. Tutaj masz trochę więcej: https://byo.com/mead/item/1271-priming-with-sugar

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.