Mathev Opublikowano 24 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2016 Cześć wszystkim, Jutro będę butelkowal swoja czwarta warkę. Tydzień burzliwej i Tydzień cichej chmielonej na zimno. Warkę zrobiłem z brewkitu. Pominelem jeden ale jaki ważny krok, nie zmierzylem blg przed dodaniem drożdży. w dodatku miałem problem z blg końcowym, zeszło mi do 6°BLG, trzy dni z rzędu dały mi taki wynik. Uznałem że fermentacja dobiegła końca i znałem na chmielenie na zimno. Mierzyłem dzisiaj BLG i wynosiło 5. Moje pytanie jest następujące. Czy z BLG powinienem dać tyle cukru ile mówi kalkulator? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szakal75 Opublikowano 24 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2016 Tydzień burzliwej i Tydzień cichej chmielonej na zimno. Brawo Ty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mathev Opublikowano 24 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2016 Tydzień burzliwej i Tydzień cichej chmielonej na zimno. Brawo Ty Co nie tak? Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szakal75 Opublikowano 24 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2016 Co nie tak? schemat fermentacji 7+7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mathev Opublikowano 24 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2016 Co nie tak? schemat fermentacji 7+7 Cicha jest jeszcze nie zakończona. Powinienem dłużej ją trzymać? Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szakal75 Opublikowano 24 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2016 (edytowane) powinieneś dłużej na burzliwej trzymać Ja tak czy inaczej przetrzymuje na burzliwej min. 2 tygodnie a i to niekiedy nie wystarcza Edytowane 24 Lipca 2016 przez morfitru75 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mathev Opublikowano 24 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2016 Gdzieś czytałem że jak blg jest kilka dni takie same to znaczy koniec burzliwej. Śmiało można przelewać na cicha. Nie prawda? Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plonk Opublikowano 24 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2016 (edytowane) Gdzieś czytałem że jak blg jest kilka dni takie same to znaczy koniec burzliwej. Śmiało można przelewać na cicha. Nie prawda? Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Zależy:) mi grodziskie odfermentowało w 4 dni i wszystko jest ok, a belg mi wisi na burzliwej prawie trzy tygodnie i ciagle fermentuje.Jaka była temperatura fermentacji? Poza tym nie ma dwóch fermentacji. Edytowane 24 Lipca 2016 przez plonk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mathev Opublikowano 24 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2016 22-24° dość wysoka Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ko_cur Opublikowano 24 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2016 Co to był za BrewKit i ile litrów piwa Ci wyszło? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mathev Opublikowano 24 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2016 (edytowane) Brewkit: Mangrove Jacks 2,5kg American Pale Ale Simcoe i Chinook http://twojbrowar.pl/pl/brewkit/1446-mangrove-jacks-25kg-american-pale-ale-simcoe-i-chinook.html Ekstrakt: Mangrove http://twojbrowar.pl/pl/ekstrakty-slodowe-plynne/1870-jasny-plynny-ekstrakt-slodowy-15kg-mangrove.html 23litry Edytowane 24 Lipca 2016 przez Mathev Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ko_cur Opublikowano 24 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2016 Nie wiem jak jest z akurat tymi, ale BrewKity zazwyczaj odfementowują dosyć głęboko. Twój natomiast odfermentował płytko. Ja bym powtórzył jeszcze raz pomiar Blg - jeśli wartość nie zmieni się w przeciągu 2-3 dni to bym butelkował Czy z BLG powinienem dać tyle cukru ile mówi kalkulator? Tak - powinieneś dać tyle ile podpowiada Ci kalkulator. Jeśli Blg nie spada to nic oprócz surowca do refermentacji Ci tego piwa nie nagazuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mathev Opublikowano 24 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2016 (edytowane) Nie wiem jak jest z akurat tymi, ale BrewKity zazwyczaj odfementowują dosyć głęboko. Twój natomiast odfermentował płytko. Ja bym powtórzył jeszcze raz pomiar Blg - jeśli wartość nie zmieni się w przeciągu 2-3 dni to bym butelkował Na cichej może zmienić się bardziej niż o jeden stopień? Edytowane 24 Lipca 2016 przez Mathev Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ko_cur Opublikowano 24 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2016 Nie wiem jak jest z akurat tymi, ale BrewKity zazwyczaj odfementowują dosyć głęboko. Twój natomiast odfermentował płytko. Ja bym powtórzył jeszcze raz pomiar Blg - jeśli wartość nie zmieni się w przeciągu 2-3 dni to bym butelkował Na cichej może zmienić się bardziej niż o jeden stopień? Przekonasz się. Zrób pomiar dzisiaj. Następnie we wtorek a potem dla pewności możesz jeszcze w czwartek - jeśli nie będzie zmian to butelkuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mathev Opublikowano 24 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2016 Nie wiem jak jest z akurat tymi, ale BrewKity zazwyczaj odfementowują dosyć głęboko. Twój natomiast odfermentował płytko. Ja bym powtórzył jeszcze raz pomiar Blg - jeśli wartość nie zmieni się w przeciągu 2-3 dni to bym butelkował Na cichej może zmienić się bardziej niż o jeden stopień? Przekonasz się. Zrób pomiar dzisiaj. Następnie we wtorek a potem dla pewności możesz jeszcze w czwartek - jeśli nie będzie zmian to butelkuj.W poniedziałek minie 7 dni z chmielem na zimno. Przez ten okres piwo miało 22-24°C Gdzieś czytałem że chmielenie na zimno w takich temperaturach nie powinno trwać dłużej niż 7 dni. Jak to skomentujesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ko_cur Opublikowano 24 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2016 Nie wiem jak jest z akurat tymi, ale BrewKity zazwyczaj odfementowują dosyć głęboko. Twój natomiast odfermentował płytko. Ja bym powtórzył jeszcze raz pomiar Blg - jeśli wartość nie zmieni się w przeciągu 2-3 dni to bym butelkował Na cichej może zmienić się bardziej niż o jeden stopień?Przekonasz się. Zrób pomiar dzisiaj. Następnie we wtorek a potem dla pewności możesz jeszcze w czwartek - jeśli nie będzie zmian to butelkuj.W poniedziałek minie 7 dni z chmielem na zimno. Przez ten okres piwo miało 22-24°C Gdzieś czytałem że chmielenie na zimno w takich temperaturach nie powinno trwać dłużej niż 7 dni. Jak to skomentujesz? Tak samo jak w poprzednim poście. Zrób pomiary i jeśli będziesz pewny, że drożdże przestały pracować - butelkuj. Piwo robione z brewkitu, trzymane w wysokiej temperaturze podczas fermentacji i tak będzie słabe. Kilka dodatkowych dni mu nie zaszkodzi, a przynajmniej będziesz pewny, że Ci się granaty nie porobią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mathev Opublikowano 24 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2016 Nie wiem jak jest z akurat tymi, ale BrewKity zazwyczaj odfementowują dosyć głęboko. Twój natomiast odfermentował płytko. Ja bym powtórzył jeszcze raz pomiar Blg - jeśli wartość nie zmieni się w przeciągu 2-3 dni to bym butelkował Na cichej może zmienić się bardziej niż o jeden stopień?Przekonasz się. Zrób pomiar dzisiaj. Następnie we wtorek a potem dla pewności możesz jeszcze w czwartek - jeśli nie będzie zmian to butelkuj.W poniedziałek minie 7 dni z chmielem na zimno. Przez ten okres piwo miało 22-24°C Gdzieś czytałem że chmielenie na zimno w takich temperaturach nie powinno trwać dłużej niż 7 dni. Jak to skomentujesz? Tak samo jak w poprzednim poście. Zrób pomiary i jeśli będziesz pewny, że drożdże przestały pracować - butelkuj. Piwo robione z brewkitu, trzymane w wysokiej temperaturze podczas fermentacji i tak będzie słabe. Kilka dodatkowych dni mu nie zaszkodzi, a przynajmniej będziesz pewny, że Ci się granaty nie porobią. Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boniek4 Opublikowano 24 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2016 zeszło mi do 6°BLG, trzy dni z rzędu dały mi taki wynik. Uznałem że fermentacja dobiegła końca i znałem na chmielenie na zimno. Mierzyłem dzisiaj BLG i wynosiło 5. Moje pytanie jest następujące. Widać drożdże jeszcze nie uznały, że to koniec. Wszystkie warki robiłeś 7+7? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mathev Opublikowano 24 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2016 To jest pierwsza. Zawsze butelkowalem po burzliwej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pneuropathic Opublikowano 19 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2016 Witam nie chce zakładać nowego tematu ale chciałem zapytać o re fermentacje a dokładniej cukier trzcinowy & cukier biały z buraków chciałbym je zadac do piwa AIPA (jeśli ma to znaczenie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 19 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2016 Tutaj przykładowy kalkulator: http://www.brewunited.com/priming_sugar_calculator.php(maila nie musisz podawać). Jeżeli ten Ci nie odpowiada, to możesz wyszukać jakiś inny pod hasłem 'priming sugar calculator' lub 'beer carbonation calculator'. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pneuropathic Opublikowano 19 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2016 Dziękuje za odpowiedź jednak korzystam z beersmith i tam jest o dobrze napisane mi jednak chodziło o porównanie tych dwóch rodzai cukrów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 19 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2016 Dziękuje za odpowiedź jednak korzystam z beersmith i tam jest o dobrze napisane mi jednak chodziło o porównanie tych dwóch rodzai cukrów Jeżeli nie jesteś super sensorykiem to Twoje kubki smakowe nie poczują różnicy, za to kieszeń tak . Z tego co pamiętam to cukier trzcinowy tak samo jak biały to głównie sacharoza, więc będzie wymagał od drożdży ciut więcej zachodu jak przy glukozie/fruktozie/ekstrakcie. Tutaj masz trochę więcej: https://byo.com/mead/item/1271-priming-with-sugar pneuropathic 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pneuropathic Opublikowano 19 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2016 dziękuje za odpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 20 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2016 Zrób test, do połowy daj biały, do połowy trzcinowy, ale nie oczekuj, że poczujesz różnicę ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się