amrish Opublikowano 29 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2016 Witam. Chciałbym na święta uwarzyć sweet stouta z 2x większą ilością laktozy (1kg zamiast 500g) oraz dodatkiem imbiru, cynamonu i pomarańczy. Nastaw na 20l. W zamyśle pomarańcza ma być przeciwwagą dla laktozy, a imbir i cynamon dopełnić ją i nadać charakter świąteczny. Mam już kupione skórki słodkiej pomarańczy oraz marokańską wodę z kwiatu pomarańczy. Teraz pytania. 1 Czy taka ilość laktozy będzie dobra? Nie chcę przesadzić ze słodkością. Receptura jest na 14blg / 20l. 2. W jakiej postaci i kiedy dodać pomarańczę? Obawiam się, że ekstrakt np jak do ciasta nada piwu sztuczny aromat. Na pewno dodam suszonych skórek pomarańczy jednak też nie wiem ile tego. 3 Może jeszcze jakieś inne przyprawy będą pasować do konwencji? Być może ktoś z was ma doświadczenie w warzeniu podobnego wynalazku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirfak Opublikowano 29 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2016 (edytowane) Laktoza, to nie tylko słodkość. Weź pod uwagę, że większość dorosłych osób cierpi na niedobór laktazy i u nich po spożyciu piwa z takim stężeniem laktozy mogą pojawić się wzdęcia i biegunka. Chociaż z drugiej strony, możesz odnieść sukces terapeutyczny u osób cierpiących na zaparcia ;-) Wysłano z Commodore 64 Edytowane 29 Lipca 2016 przez mirfak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 29 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2016 Świeże skórki pomarańczy na koniec gotowania. Choć czy to będzie kontrować laktozę to mam wątpliwości. Moim zdaniem jeszcze bardziej podbije odczucie słodyczy. A pasować będą wszystkie takie piernikowe/korzenne przyprawy. Gałka muszkatołowa, ziele angielskie, goździki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hopman Opublikowano 30 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2016 Jak chcesz podbić aromat pomarańczy to trochę amerykańskiego chmielu daj na aromat ale nie za wiele by nie zdominował przypraw. Poza tym ostatnio wpadłem na pomysł by refermentację robić sokami owocowymi... Niestety jeszcze nie robiłem tego więc nie wiem ile byś musiał sobie tych pomarańczy wycisnąć. Chyba najlepiej by było zobaczyć ile blg ma taki sok i obliczyć... A ja bym dodał jeszcze trochę lukrecji i anyżu ale nie wszyscy to lubią. Poza tym wszystkie dodatki możesz dać na zimną więc poeksperymentuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unknown000 Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Masz recepturę na 14 blg ale to jest liczone z laktozą czy bez ? 1kg laktozy na 20l da ci prawie 3 blg. Pamiętasz o tym prawda ? Tak jak kolega Oskaliber powiedział, świeża skórka pod koniec gotowania. Ja używam w postaci zestu. Nigdy nie dodawałem aromatów do ciast bo mi to jakoś nie gra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się