Jump to content

Miękka piana


SebeQ

Recommended Posts

Ostatnio dałem witbiera i stouta na spróbowanie koledze w pracy i generalnie piwa zostały pochwalone z wyjątkiem piany.
Kolega zwrócił uwagę, że w ob piwach a w szczególności w witbiere, piana była twarda.
Po powrocie do domu sam sprawdziłem i rzeczywiście w porównaniu do komercyjnego weizena jakiego akurat miałem w domu moja piana była dużo twardsza i mniej przyjemna w spożyciu. Piana u mnie jest drobnopęcherzykowa i utrzymuje się stosunkowo długo. Piwo było refermentowane cukrem.
Macie jakieś pomysły lub doświadczenie jak wpływać na pianę i czemu ta moja może być mało hmmm.. piankowa :D?

Link to comment
Share on other sites

:) Kolega pije tylko komercyjne, fakt. Niestety piwna rewolucja do Nadrenii Westfalii jeszcze nie dotarła. (Na cały Duesseldorf są 2 sklepy z piwami craftowymi). Tutaj się pija Alta :P
Lepsze, gorsze hmmm... No taka bardziej miękka piana może i jest przyjemniejsza w odbiorze dla konsumenta - skoro konsument się skarży :P ?
A tak odchodząc od samej twardości to jakie etapy tworzenia piwa mają znaczący wpływ na powstanie piany? Do głowy przychodzą mi: Brak tłuszczy w piwie (na plus), odpowiednie nagazowanie, są słody które podbijają pienistość (tutaj jeszcze nie opanowałem które), podbijanie ekstraktu cukrem (na minus), przerwa beta-glukanowa(na minus), przerwa białkowa (na minus), maltozowa (na plus o ile dobrze zrozumiałem wiki), scukrzająca (na plus) coś jeszcze, może macie jakieś ulubione słody które dodajecie aby uzyskać odpowiednią pianę?

Link to comment
Share on other sites

A tak odchodząc od samej twardości to jakie etapy tworzenia piwa mają znaczący wpływ na powstanie piany?

Jak zrobisz długą przerwę białkową  to piany nie będziesz miał prawie wcale Kolejna sprawa zasyp 

Edited by morfitru75
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.