SebeQ Posted July 30, 2016 Share Posted July 30, 2016 Ostatnio dałem witbiera i stouta na spróbowanie koledze w pracy i generalnie piwa zostały pochwalone z wyjątkiem piany.Kolega zwrócił uwagę, że w ob piwach a w szczególności w witbiere, piana była twarda.Po powrocie do domu sam sprawdziłem i rzeczywiście w porównaniu do komercyjnego weizena jakiego akurat miałem w domu moja piana była dużo twardsza i mniej przyjemna w spożyciu. Piana u mnie jest drobnopęcherzykowa i utrzymuje się stosunkowo długo. Piwo było refermentowane cukrem.Macie jakieś pomysły lub doświadczenie jak wpływać na pianę i czemu ta moja może być mało hmmm.. piankowa ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
emsc Posted July 30, 2016 Share Posted July 30, 2016 No to dobrze, a kolega to komere chyba tylko pije? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest_1 Posted July 30, 2016 Share Posted July 30, 2016 nie wiem co w tym dziwnego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szakal75 Posted July 31, 2016 Share Posted July 31, 2016 Pytanie typu : Moje piwo jest lepsze jak zrobić żeby było gorsze ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SebeQ Posted July 31, 2016 Author Share Posted July 31, 2016 Kolega pije tylko komercyjne, fakt. Niestety piwna rewolucja do Nadrenii Westfalii jeszcze nie dotarła. (Na cały Duesseldorf są 2 sklepy z piwami craftowymi). Tutaj się pija Alta Lepsze, gorsze hmmm... No taka bardziej miękka piana może i jest przyjemniejsza w odbiorze dla konsumenta - skoro konsument się skarży ?A tak odchodząc od samej twardości to jakie etapy tworzenia piwa mają znaczący wpływ na powstanie piany? Do głowy przychodzą mi: Brak tłuszczy w piwie (na plus), odpowiednie nagazowanie, są słody które podbijają pienistość (tutaj jeszcze nie opanowałem które), podbijanie ekstraktu cukrem (na minus), przerwa beta-glukanowa(na minus), przerwa białkowa (na minus), maltozowa (na plus o ile dobrze zrozumiałem wiki), scukrzająca (na plus) coś jeszcze, może macie jakieś ulubione słody które dodajecie aby uzyskać odpowiednią pianę? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szakal75 Posted July 31, 2016 Share Posted July 31, 2016 (edited) A tak odchodząc od samej twardości to jakie etapy tworzenia piwa mają znaczący wpływ na powstanie piany? Jak zrobisz długą przerwę białkową to piany nie będziesz miał prawie wcale Kolejna sprawa zasyp Edited July 31, 2016 by morfitru75 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.