Versaar Opublikowano 24 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2017 Kolsch wyszedł bardzo dobry, czysty profil, nie czuję estrów żadnych, ważne żeby fermentacje prowadzić w dolnej granicy temp. Alta będę dzisiaj butelkować,więc okaże się co z niego wyszło. Ogółem polecam, tanie drożdże i spełniają swoją rolę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 25 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2017 (edytowane) Na mieszadle kręci się starter z FM 52 Amerykański sen, dzisiaj warzenie NZ Pale Ale Do wiadra z #23 American Wheat poszło 20g citry i 15g cascade do podkręcenia aromatu. Edytowane 25 Stycznia 2017 przez Versaar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 27 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2017 (edytowane) #25 New Zealand Pale Ale 13°BlgData: 2017-01-25Surowce: 4kg słód Pale Ale (Strzegom) 0,4kg słód karmelowy 30 (Strzegom) 0,2kg słód Monachijski typ I (Strzegom) Chmiele: Pacific Jade, Rakau, Mosaic, Waimea Drożdże FM52 Amerykański Sen, starter 1,2l kręcony 24h Zacieranie:18l wody 64°C – 40’ 72°C – 20’ 78°C - mashout Wysładzanie: wysładzanie do uzyskania 27l brzeczki. Gotowanie: 60' 60' – Pacific Jade 20g 15' – Mosaic 10g, mech irlandzki 4g 0' - Rakau 20g Po gotowaniu 23l brzeczki 13°Brix. (razem ze starterem) Na zimno: Waimea 40g Mosaic 10g Temperatura zadania drożdży: 18°C.Burzliwa: 19 dni 17°C, na ostatnie 2 dni przeniesione do 21°CCicha: 7 dni.Blg po fermentacji: 2,5Refermentacja: 120g cukru. Edytowane 27 Lutego 2017 przez Versaar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 6 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2017 (edytowane) #26 Dubbel 19,1°BlgData: 2017-02-03Surowce: 5kg słód pilzneński (Viking Malt) 1kg słód wiedeński (Viking Malt) 0,25kg słód Special B (Castle Malting) 0,25kg słód Biscuit (Brewferm) Chmiele: Magnum, Spalt Select Inne: mech irlandzki 5g, cukier brązowy kandyzowany 0,5kg Drożdże Danstar Belle Saison, gęstwa po warce #24 Zacieranie:22l wody 64°C – 40’ 72°C – 40’ 78°C - mashout Wysładzanie: wysładzanie do uzyskania 27l brzeczki. Gotowanie: 75' 60' – Magnum 20g 15' – mech irlandzki 5g, 15' – cukier brązowy, kandyzowany 0,5kg 5' – Spalt Select 25g Po gotowaniu 21l brzeczki 19,1°Brix.Temperatura zadania drożdży: 17°C.Burzliwa: 30 dni (17°C - 22°C) Cicha: -Blg po fermentacji: 1 blgRefermentacja: 165g cukru na 21l piwa. Edytowane 7 Marca 2017 przez Versaar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 6 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2017 03.02.2017 - Warka nr 24 - Saison przelana na cichą, odfermentowało do 1 blg, cholernie żarłoczne bestie z tych Danstar Belle Saison... Boje się co będzie przy dubblu z ponad 19 blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 14 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2017 (edytowane) #27 AIPA 16,2°BlgData: 2017-02-13Surowce: 5kg słód Pale Ale (Viking Malt) 1kg słód Pilzneński (Viking Malt) 0,25kg Karmelowy 30 (Viking Malt) Chmiele: Magnum, Cascade, Centennial, Simcoe, Willamette Inne: mech irlandzki 5g, gips piwowarski 7g Drożdże FM 52 Amerykański Sen, gęstwa po warce #25 Zacieranie:20,5l wody + 7g gipsu piwowarskiego 67-64°C – 40’ 72°C – 25’ 78°C - mashout Wysładzanie: wysładzanie do uzyskania 28l brzeczki. Gotowanie: 65' 60' – Magnum 26g 15' – Centennial 15g, Simcoe 15g 15' – mech irlandzki 5g, 0' – Willamette 15g, Cascade 20g, Simcoe 15g Po gotowaniu 23l brzeczki 16,2°Brix. Na cichą w planach: Cascade 20g, Simcoe 15g, Centennial 15g, oraz coś z nowej dostawy od Wajchy Temperatura zadania drożdży: 17°C.Burzliwa: 10 dni (17°C) Cicha: 14 dniBlg po fermentacji: 3,5 blgRefermentacja: 150g cukru na 22l piwa Edit. Na zimno poszło: Williamette 25g , Simcoe 15g, Centennial 15g i Cascade 45g - łącznie 100g. Nie pytajcie skąd te proporcje, po prostu resztki leżały w zamrażarce, to wrzuciłem Edytowane 14 Marca 2017 przez Versaar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 27 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2017 (edytowane) #28 Lekkie Żytnie APA 7,5°BlgData: 2017-02-23Surowce: 1,5kg słód żytni (Viking Malt) 1kg słód Pilzneński (Viking Malt) 0,25kg Karmelowy 30 (Viking Malt) Chmiele: Cascade, Citra Inne: mech irlandzki 5g, gips piwowarski 5g Drożdże FM 52 Amerykański Sen, gęstwa po warce #27 Zacieranie:21l wody + 5g gipsu piwowarskiego 72-70°C – 60’ 78°C - mashout Wysładzanie: wysładzanie do uzyskania 24l brzeczki. Dawno nie miałem tak koszmarnego wysładzania, ponad 50% żytniego zrobiło swoje, nawet przy tak małym zasypie i tak rzadkim zacierze. Ostatecznie pomogło filtrowanie na raty, pierwsze 5l poszło bez problemu, ale później złoże się zabetonowało. Wlałem parę litrów wody o temp. 78°C, zamieszałem, spuściłem 10l i znowu to samo. Znowu wlałem parę litrów gorącej wody, ale tym razem nacinałem co chwilę złoże i jakoś poszło. Czas filtracji: 1,5 godziny... Gotowanie: 60' 30' – Citra 6g 10' – Cascade 6g, Citra 6g 10' – mech irlandzki 5g, 5' – Cascade 6g, Citra 6g. Hopstand 15 minut w temp. 75°C - 20g Cascade, 10g Citra Po gotowaniu 19l brzeczki ok 8,5°Brix. Dolałem 3 litry wody - wyszło 7,5°Brix. Na cichą poszło 15g Amarillo i 10g Cascade. Temperatura zadania drożdży: 17°C.Burzliwa: 8 dni (17-20°C) Blg po fermentacji: 4,4 blgRefermentacja: 150g cukru na 21l piwa Edytowane 10 Marca 2017 przez Versaar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 7 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2017 (edytowane) W sobotę (04.03.2017) butelkowałem warkę #26 Dubbel (czy już bardziej Tripel). Odfermentowało do 1blg...Czyli ok 9,5% alkoholu. Będzie piwo z serii "dwa piwka i spać" Wyszło ciekawe, słodkawe, mocno "belgijskie", alkoholu na pierwszym planie nie czuć prawie w ogóle, dopiero po dłuższej chwili czuć lekkie grzanie w przełyku. Nagazowałem do 2.7 vol. Podsumowując, drożdże Danstar Belle Saison to prawdziwe żarłoki dające dużo aromatów belgijskich, fermentacja bardzo burzliwa, piana z dubbla lizała pokrywę od fermentora. Również w sobotę do Lekkiego Żytniego APA (warka #28) poszło 10g Wiliamette i 20g Cascade na zimno. Edytowane 7 Marca 2017 przez Versaar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 7 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2017 (edytowane) #29 APA z ekstraktów 12°Blg Udało mi się dorwać dwa ekstrakty słodowe po dość niskiej cenie, tak więc...będzie APA Data: 2017-03-06Surowce: 2x Ektrakt słodowy light Bruntal 1,7kg Chmiele: Equinox, Mosaic, Amarillo Inne: mech irlandzki 5g Drożdże Fermentis Safale US-05 Zacieranie: - Wysładzanie: - Gotowanie: 60' 60' – Equinox 10g 10' – Equinox 10g, Mosaic 10g 10' – mech irlandzki 5g, 0' – Amarillo 20g, Equinox 20g, Mosaic 15g Po gotowaniu 20l brzeczki 12°Brix. Na cichą w planach: Equinox 30g, Amarillo 20g Temperatura zadania drożdży: 16°C.Burzliwa: 12 dni (16°C) Cicha: 10 dniBlg po fermentacji: zapomniałem sprawdzić Refermentacja: 120g cukru na 20l piwa Czas pracy: 3 godzinki, ze sprzątaniem - żyć nie umierać Edytowane 19 Kwietnia 2017 przez Versaar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 10 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2017 (edytowane) 09.03.2017 r. - Do AIPA z warki #27 na zimno poszło: Williamette 25g , Simcoe 15g, Centennial 15g i Cascade 45g - łącznie 100g. Nie pytajcie skąd te proporcje, po prostu resztki leżały w zamrażarce, to wrzuciłem Edytowane 10 Marca 2017 przez Versaar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 27 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2017 (edytowane) #30 Wielozbożowa APA 12°Blg Data: 2017-03-24Surowce: Słód pilzneński Strzegom - 3,5kg Słód pszeniczny strzegom - 0,5kg Płatki owsiane błyskawiczne - 0,4kg Płatki żytnie - 0,4kg (skleikowane) Chmiele: Amarillo, Cascade Inne: trawa cytrynowa 20g Drożdże gęstwa Fermentis Safale US-05 z warki #29 Zacieranie:15l wody + 5g gipsu piwowarskiego 68-64°C – 60’ 78°C - mashout Wysładzanie: wysładzanie do uzyskania 26l brzeczki. wysładzanie szło jak krew z nosa, wyjątkowo mętna brzeczka...jak ja uwielbiam owies i żyto... Gotowanie: 60' 60' – Magnum 11g 20' – Amarillo 10g 5' - trawa cytrynowa 20g, Cascade 15g, Amarillo 15g, pół tabletki Whirlfloc. hop stand 75°C, 15' – Cascade 12g, Amarillo 18g Po gotowaniu 17l brzeczki 13,5°Brix - hop stopper mi się zapowietrzył przy filtracji i straciłem jakieś 3-4 litry. Uzupełniłem wodą - wyszło 20,5l brzeczki 12°Brix Temperatura zadania drożdży: 17°C.Burzliwa: 20 dni (15-17°C) Cicha:Blg po fermentacji: 2,5Refermentacja: 90g cukru na 14 litrów EDIT. Z 6 litrów które zostały zrobiłem piwo z resztek - do 5l wody dolałem 2x440ml sok malinowy herbapol. Całość wlałem do fermentora razem z 6l piwa i drożdżami na dnie, zobaczymy co z tego wyjdzie Edytowane 12 Maja 2017 przez Versaar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2017 (edytowane) Mój domowy browar wzbogacił się ostatnio w nowe rzeczy: 1. Śrutownik wykonany przez p.Patryka. Klasa sama w sobie, jakość wykonania świetna, mój pierwszy śrutownik, więc nie mam porównania, ale 4 kilo słodu połyka w minutę 2. Chłodziarka przepływowa Lindr Pygmy 20. Myślałem o budowie kegeratora, ale ostatecznie postawiłem na coś mniejszego i bardziej mobilnego. Działa bez zarzutu, 4 minutki i gotowa do lania zimnego browarka prosto z kega. Edytowane 19 Kwietnia 2017 przez Versaar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2017 (edytowane) #31 Polski Pils 12°BlgData: 2017-04-15Surowce: 4,25kg słód pilzneński (Viking malt) 0,25kg słód karmelowy 30 (Viking malt) Chmiele: Iunga, Lubelski Drożdże: 2x Saflager W-34/70 Zacieranie:14l wody 65°C – 40’ 72°C – 20’ 78°C - mashout Wysładzanie: wysładzanie do uzyskania 25l brzeczki. Gotowanie: 60' 60' – Iunga 18g (12,5% AK) 5' – Lubelski 20g 5' - pół tabletki Whirlfloc Po gotowaniu 18,5l brzeczki 13°Brix. Dolałem 1,5l bardzo zimnej wody. Finalnie, 20l brzeczki 12°Brix Schłodzone chłodnicą zanurzeniową do 12,2°C w niecałe 30 minut. Temperatura zadania drożdży: 12°C.Burzliwa: w temperaturach od 9°C do 11°C, stopniowo podnoszona. Cicha: Blg po fermentacji: Refermentacja: Edytowane 20 Kwietnia 2017 przez Versaar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2017 (edytowane) Zabutelkowałem dzisiaj warkę #30 Wielozbożowa APA, do rozlewu poszło 14 litrów piwa z 90gr. cukru do refermentacji. Z 6 litrów które zostały zrobiłem piwo z resztek - do 5l wody dolałem 2x440ml sok malinowy herbapol. Całość wlałem do fermentora razem z 6l piwa i drożdżami na dnie, zobaczymy co z tego wyjdzie Edytowane 20 Kwietnia 2017 przez Versaar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 29 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2017 Warka #31 Polski Pils przelana do drugiego wiadra na klarowanie. Odzyskałem ok 700ml gęstwy drożdżowej - czas na następną warkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 29 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2017 #32 Marcowe 13,5°BlgData: 2017-04-28Surowce: 3kg słód pilzneński (Viking malt) 1kg słód monachijski (Viking malt) 1kg słód wiedeński (Viking malt) 0,25kg słód karmelowy 30 (Viking malt) Chmiele: Perle, Lubelski Drożdże: gęstwa po warce #31 - Saflager W-34/70 - ok 300ml Zacieranie:16l wody 53°C – 10’ 64°C – 30’ 72°C – 35’ 78°C - mashout Wysładzanie: wysładzanie do uzyskania 25l brzeczki. Gotowanie: 75' 60' – Perle 30g (7% AK) 5' – Lubelski 20g 5' - pół tabletki Whirlfloc Ogromny przełom, w brzeczce pływały ogromne płaty białek. Po gotowaniu 19l brzeczki 14°Brix - przez tak dużą ilość białek miałem dużo strat. Dolałem 1l bardzo zimnej wody. Finalnie, 20l brzeczki 13,5°Brix Schłodzone chłodnicą zanurzeniową do 11,5°C w 35 minut. Temperatura zadania drożdży: 11,5°C.Burzliwa: w temperaturach od 8,8°C do 11°C, stopniowo podnoszona. Cicha: Blg po fermentacji: Refermentacja: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 11 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2017 Wczoraj przygotowałem litrowy starter, aktualnie kręcą się w nim drożdże FM41 Gwoździe i banany - w sobotę warzenie weizena Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowalczyka Opublikowano 11 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2017 Wczoraj przygotowałem litrowy starter, aktualnie kręcą się w nim drożdże FM41 Gwoździe i banany - w sobotę warzenie weizena Nie wiem czy miałeś już do czynienia z tymi drożdżami i jakie masz fermentory, ale ja wlałem lirowy starter z nimi tydzień temu do 21 litrów brzeczki i fermentując w 16-17°C otoczenia po 48 godzinach piana doszła do pokrywy i zaczynała być zasysana przez rurkę. Fermentuję w wiadrach 33 L z alepiwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 11 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2017 Używałem wcześniej FM40 Pszeniczny Łan, które wycofali z produkcji, też dały popalić, więc będę miał założona rurkę blow-off dla pewności planuję ok 19 litrów, całość ma iść do kega, a fermentować będę w 33l wiadrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 12 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2017 (edytowane) Piwo malinowe zabutelkowane. Do każdej butelki wlałem 5ml syropu malinowego herbapol i wsypałem 6g ksylitolu. Teraz czekać na nagazowanie i zobaczymy efekt tego eksperymentu Edytowane 12 Maja 2017 przez Versaar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 14 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2017 (edytowane) #33 Weizen 12,2°BlgData: 2017-05-13Surowce: 2,5kg słód pszeniczny (Viking malt) 1,75kg słód pilzneński (Viking malt) 0,15kg słód karmelowy 30 (Viking malt) Chmiele: Styrian Golding Drożdże: litrowy starter FM41 Gwoździe i banany Zacieranie:13,5l wody 45°C – 15’ 52°C – 10’ 63°C – 40’ 72°C – 30’ 76°C - mashout Wysładzanie: wysładzanie do uzyskania 25l brzeczki. Gotowanie: 60' 60' – Styrian Golding 27g (3,6% AK) Po gotowaniu 20l brzeczki 12,2°Brix Schłodzone chłodnicą zanurzeniową do 17°C w 20 minut. Temperatura zadania drożdży: 17°C.Burzliwa: 21 dni w temperaturach od 17°C do 21°C, stopniowo podnoszona. Edytowane 19 Czerwca 2017 przez Versaar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 14 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2017 Podczas warzenia warki #33 Weizen, do kega Pepsi poszło 18 litrów piwa z warki #31 Polski Pils - w smaku bardzo obiecujące, goryczka w punkt, aromat lubelskiego fajnie się komponuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 18 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2017 (edytowane) #34 Nowofalowy Lager 14°Blg Jako że surowców jeszcze mam dużo, amerykańskich chmieli jeszcze więcej, to postanowiłem zrobić coś innego. Data: 2017-05-17 Założenia: 20 litrów 14°blg 25 IBU Surowce: 4,75kg słód pilzneński (Viking malt) 0,50kg słód pszeniczny (Viking malt) 0,2kg słód karmelowy 30 (Viking malt) Chmiele: Vic Secret, Equinox Drożdże: gęstwa po warce #32 - Saflager W-34/70 - ok 350ml Zacieranie:17l wody 64°C – 45’ 72°C – 25’ 78°C - mashout Wysładzanie: wysładzanie do uzyskania 26l brzeczki. Gotowanie: 70' 60' – Vic Secret 10g (16,2% AK) 5' – Equinox 10g, Vic Secret 20g 5' - pół tabletki Whirlfloc 15' hop stand w 75°C - 25g Equinox, 30g Vic Secret Po gotowaniu 19l brzeczki 14,5°Brix - przez tak dużą ilość białek miałem dużo strat. Dolałem 1l bardzo zimnej wody. Finalnie, 20l brzeczki ~14°Brix Schłodzone chłodnicą zanurzeniową do 13°C w 30 minut - 100 litrów wody. Temperatura zadania drożdży: 13°C.Burzliwa: w temperaturach od 9°C do 11°C, stopniowo podnoszona. Cicha: Blg po fermentacji: 3,5 blg Refermentacja: Edytowane 6 Czerwca 2017 przez Versaar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 25 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2017 (edytowane) 21.05.2017r. - do kega poszło 18 litrów Marcowego (warka #32 Marcowe) - nagazowanie 2.4 vol, - 1.6 bara. EDIT: 27.05.2017r. - do kega poszło 18 litrów Weizena (warka #33 Weizen) - nagazowanie 3.0 vol - 2.3 bara. Edytowane 6 Czerwca 2017 przez Versaar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 6 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2017 (edytowane) #35 Weizen II 12,7°Blg Data: 2017-06-01 Założenia: 20 litrów 12°blg 12 IBU Surowce: 2,5kg słód pszeniczny (Viking malt) 1,75kg słód pilzneński (Viking malt) 0,15kg słód karmelowy 30 (Viking malt) Chmiele: Iunga Drożdże: gęstwa FM41 Gwoździe i banany po warce #33 Zacieranie:14l wody 45°C – 15’ 52°C – 15’ 63°C – 45’ 72°C – 25’ 76°C - mashout Wysładzanie: wysładzanie do uzyskania 25l brzeczki. Gotowanie: 60' 60' – Iunga 9g (12,5% AK) Po gotowaniu i filtracji 19,5l brzeczki 13°Brix, dolałem 0,5 litra wody - pomiar: 12,7 brix. Wydajność według brewness.com - 84%. Warka #33 miała ten sam zasyp, a teraz wydajność miałem o 5% wyższą - skutek tego, że przyłożyłem się bardziej do filtracji. Schłodzone chłodnicą zanurzeniową do 18°C w 25 minut. Temperatura zadania drożdży: 18°C.Burzliwa: w temperaturach od 18°C do 20°C 17 litrów poszło do KEGa pepsi + 4 butelki z 2g cukru na 1 butelkę. Edytowane 13 Lipca 2017 przez Versaar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się