astamoth Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Czy jest mi ktoś w stanie powiedzieć, jaka będzie różnica w piwie (smaku, aromacie, kolorze ...), między słodem pszenicznym a płatkami pszennymi błyskawicznymi? Powiedzmy, że w zasypie mamy 80% Pale Ale a pozostałe 20% to słód pszeniczny lub płatki pszenne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Wg mnie nie wyczujesz różnicy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Czyli różnica jest tylko w kolorze? Bo np robiąc wita płatki dajemy dla koloru? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Wg BS2 Płatki pszenne 3,2 EBC Strzegom pszeniczny 5 EBC IMO Różnica w kolorze będzie bardzo nieznaczna. A do wita daje się płatki tradycyjnie. Są jak się nie mylę receptury na wiki, wygrywające konkursy i zamiast pszenicy jest słód pszeniczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 19 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2016 (edytowane) Według moich obserwacji płatki dają sporo jaśniejsze i mętniejsze piwo niż słód pszeniczny. Oczywiście mam na myśli większy udziału w zasypie, tak z 20%. Edytowane 19 Sierpnia 2016 przez Jasiu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 19 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2016 Czyli różnica jest tylko w kolorze? Bo np robiąc wita płatki dajemy dla koloru? Do witka dodajemy pszenicy bo w Belgii były niższe podatki od składników niesłodowanych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 19 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2016 Czyli robiąc Witka na pszenicy (slodowanej) może być zauważana różnica w kolorze i metnosci piwa zaś w smaku raczej niezauważalna? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SebeQ Opublikowano 20 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2016 Myślę, że w kolorze różnicy nie zaważysz. Zbyt małe niuanse. Może w mętności trochę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 20 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2016 A i metnosc zależy od zacierania i fermentacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się