Pierre Celis Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Jak z pewnością zauważyliście, każdej mojej wizycie ,w jakimkolwiek browarze towarzyszy podekscytowanie. Jednakże czasem tak się zdarza, że do tego wszystkiego dochodzi jeszcze euforia, która jest ze mną na długi czas. Bo co innego może mnie innego spotkać, gdy widzi się taki cud architektoniczny. Zapraszam was do niewielkiej wsi Dahl, położonej w niedalekiej odległości od północno-westfalskiego miasta Hagen. To właśnie tam, działa chyba najbardziej uznany w całym landzie prowincjonalny browar, który nie dość, że wygląda zjawiskowo, to na dodatek ma do zaoferowania chyba najbardziej urozmaiconą ofertę w całym tym związkowym landzie. Zanim jednak zaproszę was do wnętrza browaru i pokrótce przedstawię wam ofertę browaru, warto choć na chwilę zatrzymać się na dziedzińcu browaru i po rozkoszować się widokiem na wspaniały budynek, w który od 1877 roku funkcjonuje browar Vormann.Znakomicie zadbana bryła budynku, przepięknie oddaje ducha tego miejsca. Nie dość, że całość genialnie się prezentuje, okolica która otacza tenże browar podsyca jeszcze bardziej bajkową aurę. Niezliczona ilość piwowarskich detali umieszczonych bezpośrednio na zewnętrznej elewacji budynku, cudownie komponuje się z niezliczoną ilością historycznych urządzeń browarniczych, które zostały zgromadzone w przybrowarnianym parku. Gdy już odrobinę ochłoniemy od tych fantastycznych detali, nie sposób nie przekroczyć progu browaru, który wita nas od razu pięknie urządzoną salką, w której to obecnie mieści się firmowy sklep oraz linia rozlewnicza. Tuż koło niej, znajdują się pomieszczenia, gdzie od niepamiętnych czasów umieszczone są zbiorniki służące otwartej fermentacji. Odrobinę wyżej, bo na drugiej kondygnacji zainstalowana jest, nowa niestety już dwunaczyniowa warzelnia, firmowana znaczkiem Kaspar Schulza. Mimo, że ów wnętrze przeszło głęboką metamorfozę, można odnieść wrażenie, że całość nie gryzie się z najbliższym otoczeniem. Po tejże jakże pasjonującej wycieczce warto przyjrzeć się z bliska co oferuje browar. A trzeba od razu sobie powiedzieć, że jest w czym wybierać. Podejrzewam, że dla wielu fakt, że browar warzy Alta (11,6blg) oraz Pilsa (11,3blg) nie będzie zaskoczeniem. Jednakże to właśnie te dwa piwa zrobiły na mnie kolosalne wrażenie. Genialne, wręcz wzorcowe. Można rzec, że dla takich piw warto pokonywać setki kilometrów. Jak dla mnie były to piwowarskie arcydzieła.Ale to nie wszystko. Znajdziecie tam również jasną i ciemną pszenicę (oba mające 11,7blg), Rotbiera (11,5blg), Doppelbocka (19,3blg) oraz Dunkela (12,2blg).Mało? No dobra, dla wielu z was wielką niespodzianką będzie fakt, że w browarze tym równolegle działają także cztery browary kontraktowe, które warzą zdecydowanie odważniejsze style niż piwa o których wcześniej wspomniałem. Z pewnością najsłynniejszymi podmiotami są Freigeist Bierkultur oraz Hop’s Brewing. W obu przypadkach w ich portfolio odnajdziemy wiele piw wywodzących się z nowofalowego piwowarstwa. Czy warto nimi się zainteresować.? Moje zdanie już oddawna znacie . Pamiętajcie proszę, jadąc w kierunku Frankfurtu, czy też Dusseldorfu koniecznie odwiedźcie tenże piękny browar. Z pewnością nie pożałujecie! . . . . . . . Wyświetl pełny artykuł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się