Pierre Celis Opublikowano 22 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2016 To był ciężki i smutny dzień. 12 sierpnia 2016 kilka ekip z Warszawy wybrało się do Zamościa na pogrzeb naszego kolegi piwowara Wojtka Trześniowskiego (wpis poświęcony pamięci Wojtka ukaże się niedługo). Po przejmującej uroczystości trzeba było odreagować i złapać trochę wytchnienia. Wspólnie stwierdziliśmy, że warto jeszcze chwilę zostać na Lubelszczyźnie i odwiedzić jeden z ciekawszych browarów rzemieślniczych – Piwne Podziemie. Z Zamościa do Rożdżałowa jest około godzina drogi poprzez sielskie krajobrazy prowincjonalnej Lubelszczyzny. Po przybyciu Darek Piecuch opowiedział o całym procesie – od uzdatniania wody, przez śrutowanie słodu, po jednoczesne gotowanie warki 10 hl w czteronaczyniowej warzelni, następnie fermentacji, leżakowaniu, nagazowywaniu piwa, aż po końcowy etap rozlewu do PETainerów. Z mojego punktu widzenia najciekawszy oczywiście jest etap na leżakowni i możliwość spróbowania piw, które na rynku pojawią się dopiero za jakiś czas. Na początek Heavy Hop IPA – mocno aromatyczna choć jeszcze z wyczuwalnym rozpuszczalnikowym akcentem. W porządku, ale jeszcze rozejrzałem się po tankach i…jest! Sour IPA! Na brzmienie tej nazwy serce zaczęło bić szybciej. Czy sprosta moim oczekiwaniom? Piana przy nalewaniu jest potężna. Nie robiłem notatek i zapamiętałem jedynie, że zapach i smak był fantastyczny – jednocześnie kwaskowy, cytrusowy ale też optymalnie goryczkowy. Nie mogłem się wprost oderwać od tego piwa i dobrze Wam radzę – wyczekujcie Sour IPA od Piwnego Podziemia! Ciekawie zapowiada się też ultrasesyjna IPA o ballingu 7,7° o jakże przyjemnej nazwie Fucking Close to the Water. Była dopiero w tanku fermentacyjnym więc nie próbowałem, ale znając rękę Podziemia do lekkich piw to powinno być dobrze! Porównajcie sobie, jak zmienił się wygląd browaru od czasu, gdy wizytowałem go zaraz po otwarciu pod koniec 2014 r. Po warzelni widać, że ugotowano na niej mnóstwo warek. Piwne Podziemie przymierza się powoli do przejścia na nowy, większy sprzęt ale o tym zapewne dowiemy się oficjalnie już niedługo… Wyświetl pełny artykuł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się