jaceq Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Witam wszystkich,po kilku konsultacjach w sobotę uważyłem sobie piwko. Słód pilzneński 3-5 EBC Weyermann 3kg,słód monachijski typ 2 Strzegom 0,5kg,Słód pszeniczny jasny Weyermann 0,25 kg,słód Carapils carapils 0,25kg,drożdże Safbrew US-5,chmiele marynka 50g,lubelski 30g, Chmiel East Kent Goldings 15g i 15g na cichą. 11 blg,24l chmielemie :60min marynka,15min lubelski, 5min EKGzacieranie: 44 -10min 62-30min 73-30min 75-10min Jak myślicie w jakim stylu ta warka będzie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrM Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2016 (edytowane) Monachijskie Ale Edytowane 29 Sierpnia 2016 przez PiotrM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Zwykłe Pale Ale. Czemu niby monachijskie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafał Pałka Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Zapewne piwo będzie w twoim stylu skoro to twoja receptura. Ja bym je nazwał Niezdecydowane Ale. Po troszkę wszystkiego ale nie za dużo. Zacieranie w czterech krokach na moje skromne oko nic nie wnoszących. Jeśli faktycznie utrzymałeś takie temperatury to w tych 62 stopniach wszystko się zatarło na wytrawnie. Odpuść sobie to EKG na cichą. 15 g EKG na 24 litry piwa tylko Ci syfu w fermentorze narobi. Jak zawsze fermentacja najważniejsza. Jeśli temperatura nie poleci powyżej 18 C (przynajmniej na początku) może z tego wyjść piwo rozkładające Żubra na łopatki . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaceq Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2016 pszenica tak mnie skołowała w 44stopniach, no ale trudno,to dopiero początki nauki warzenia dobrego piwka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrM Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Zwykłe Pale Ale. Czemu niby monachijskie? Wydaje mi się, że monachijski i carapils wniosą słodowość, której nie ma w pale ale. Tylko mi się wydaje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2016 (edytowane) Zwykłe Pale Ale. Czemu niby monachijskie? Wydaje mi się, że monachijski i carapils wniosą słodowość, której nie ma w pale ale. Tylko mi się wydaje.Nie ma dużo tych słodów, bez przesady Popatrz na receptury pilsów. A monacha to można nawet 100% dać, wtedy na pewno będzie monachijskie Edytowane 29 Sierpnia 2016 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2016 monachijski i carapils wniosą słodowość, której nie ma w pale ale. hmm, myślę, że to jednak dość kontrowersyjna opinia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 30 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2016 monachijski i carapils wniosą słodowość, której nie ma w pale ale.hmm, myślę, że to jednak dość kontrowersyjna opinia. W słodzie Pale Ale czy w piwie Pale Ale? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrM Opublikowano 31 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2016 monachijski i carapils wniosą słodowość, której nie ma w pale ale.hmm, myślę, że to jednak dość kontrowersyjna opinia.W słodzie Pale Ale czy w piwie Pale Ale?W słodzie pale ale, ale w stylu pale ale chyba też.A tak ogólnie to "monachijskie ale" ciekawiej brzmi niż pale ale, dla tego co autor uwarzył. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 31 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2016 Zwykłe Pale Ale zbyt mainstreamowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 31 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2016 Zrobilem kiedys cos w tym guscie, mi najblizej do ambera z tym U mnie bylo: 2.0 kg Monachijski II 1.8 kg Monachijski I 0.4 kg Owsiany 0.2 kg zakwaszający 0.2kg Karmelowy 30 0.05kg Pszeniczny czarny ( dodatek do wysładzania ) Zacierane wytrawnie, chmielone FWH Centennial szyszka 20g 20' Centennial szyszka 10g 10' Cascade szyszka 20g Hop Stand 20' ( 75-65°C ) Cascade szyszka 80g Bylo dobre ale ulepkowate, pod koniec kega byla troche meka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 1 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2016 (edytowane) W słodzie pale ale, ale w stylu pale ale chyba też.Przykro mi, ale to się nie trzyma kupy. Przecież słody monachijski i carapils w żadnym wypadku nie są tradycyjnymi składnikami stylu Pale Ale, który właśnie znany jest z wyraźnej słodowości: "Aroma: (...) Bready, biscuit, or lightly toasty malt complexity is common" "Flavour: (...) The malt profile is typically bready, biscuity, or lightly toasty" Cytaty z BJCP2015 dla stylu Best Bitter. Chyba że robi się "Pale Ale" ze słodu pilzneńskiego, wtedy trzeba się ratować słodami specjalnymi żeby nie wyszło puste piwo. Edytowane 1 Września 2016 przez dirk gently Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się