grzesiuu Opublikowano 31 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2010 Otóż może to wydawać się głupie i proste, ale czy macie jakiś sposób na załatwienie problemu z unoszącymi drożdżami. Piwo przelałem do butelek PET 1,5l i na dnie podczas dojrzewania (piwo z brew-kitu) zgromadził się osad. Po odkręceniu butelki gaz zaczyna uciekać od dołu unosząc pozostałości po drożdżach, piwo staje się mętne w całej butelce i smakuje nie tak jak powinno. Wdzięczny bym był za jakieś sugestie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 31 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2010 A jak długo piwo leżakowało i w jakiej temperaturze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 31 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2010 A jak wygląda sprawa nagazowania ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 31 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2010 Jeżeli zdecydowałeś się na domowe piwko to musisz się przyzwyczaić i zrozumieć, że domowe piwo zawsze będzie miało osad drożdżowy. Ten osad drożdżowy jest zdrowy i nie wpływa negatywnie na smak piwa, wręcz przeciwnie osad drożdżowy poprawia smak piwa. Nie przejmuj się zmętnieniem piwa nikomu to nie przeszkadza i Tobie także nie powinno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 31 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2010 (edytowane) Jeżeli zdecydowałeś się na domowe piwko to musisz się przyzwyczaić i zrozumieć, że domowe piwo zawsze będzie miało osad drożdżowy. Ten osad drożdżowy jest zdrowy i nie wpływa negatywnie na smak piwa, wręcz przeciwnie osad drożdżowy poprawia smak piwa. Nie przejmuj się zmętnieniem piwa nikomu to nie przeszkadza i Tobie także nie powinno. bnp nie spodziewałem się tego z Twoich ust edit. a raczej palców Edytowane 31 Stycznia 2010 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 31 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2010 Jeżeli zdecydowałeś się na domowe piwko to musisz się przyzwyczaić i zrozumieć' date=' że domowe piwo zawsze będzie miało osad drożdżowy. Ten osad drożdżowy jest zdrowy i nie wpływa negatywnie na smak piwa, wręcz przeciwnie osad drożdżowy poprawia smak piwa. Nie przejmuj się zmętnieniem piwa nikomu to nie przeszkadza i Tobie także nie powinno. [/quote']bnp nie spodziewałem się tego z Twoich ust edit. a raczej palców Zwłaszcza jak się ma taaaaaki dopisek w stopce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiuu Opublikowano 31 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2010 Nagazowanie jest normalne jak leje się po ściance niema piany a jak troszkę się poleje to piana duża. Piwo młode. Leżakowało w odpowiedniej temp. ( w bali z zanurzoną grzałką z termostatem;) Myślałem że pojemność jak jest 3 razy 0,5 to i 3 razy drożdży więcej. Tak teoretycznie to jaby tak odwrotnie butelki zostawił to by na zakrętce zostawały. Kila kropel by się z butelki ulało i po drożdżach. No ale jak sugerujecie że poprawia smak to już sam nie wiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 31 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2010 Toż to prawda, wygłaszana przez 99,9% ludzi na tym forum, reszta to ja @zbynekkk twój koźlaczek nie śmierdział drożdżami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 31 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2010 Nagazowanie jest normalne jak leje się po ściance niema piany a jak troszkę się poleje to piana duża. Piwo młode. Leżakowało w odpowiedniej temp. ( w bali z zanurzoną grzałką z termostatem;) Myślałem że pojemność jak jest 3 razy 0,5 to i 3 razy drożdży więcej. Tak teoretycznie to jaby tak odwrotnie butelki zostawił to by na zakrętce zostawały. Kila kropel by się z butelki ulało i po drożdżach. No ale jak sugerujecie że poprawia smak to już sam nie wiem. A widzisz.. z czasem osad drożdżowy staje się coraz bardziej zbity i bąbelki już nie podrywają go z dna. To też zależy od rodzaju drożdży. Daj piwu poleżakować to problem powinien zniknąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 31 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2010 . Leżakowało w odpowiedniej temp. ( w bali z zanurzoną grzałką z termostatem;) Wszystkie piwa tak przechowujesz ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyszek73 Opublikowano 31 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2010 smakuje nie tak jak powinno. Wdzięczny bym był za jakieś sugestie. A ma smakować jak. Jak koncernowe czy jak domowe prawdziwe piwo ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kitaferia Opublikowano 31 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2010 @zbynekkktwój koźlaczek nie śmierdział drożdżami Ale miał inną poważną wadę piwa........ zgadniesz jaką ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 31 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2010 Pewnie za szybko się w kuflu skończył Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 31 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2010 @kitaferia nie mam pojęcia, co prawda dawno było ale pamiętam że to super piwko było Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiuu Opublikowano 31 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2010 . Leżakowało w odpowiedniej temp. ( w bali z zanurzoną grzałką z termostatem;) Wszystkie piwa tak przechowujesz ? Nie tylko jak tam musi dojść przez te kilkanaście dni w okolicach 20stopn. zbyszek73 myślę że i tak była by znacząca różnica. A nigdy nie piłem piwa domowego to nie wiem jaki jest punkt odniesienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kitaferia Opublikowano 31 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2010 Pewnie za szybko się w kuflu skończył Jasne, czuć go było malizną Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 31 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2010 (edytowane) . Leżakowało w odpowiedniej temp. ( w bali z zanurzoną grzałką z termostatem;) Wszystkie piwa tak przechowujesz ? A mnie tez zastanawia co to była z temperatura ? Edit : już wiem... Edytowane 31 Stycznia 2010 przez Belzebub Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 31 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2010 Nie tylko jak tam musi dojść przez te kilkanaście dni w okolicach 20stopn. To postaw skrzynkę na tydzień w mieszkaniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyszek73 Opublikowano 31 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2010 kup w sklepie swoje ulubione piwo i porównaj które lepsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 31 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2010 . Leżakowało w odpowiedniej temp. ( w bali z zanurzoną grzałką z termostatem;) Wszystkie piwa tak przechowujesz ? Nie tylko jak tam musi dojść przez te kilkanaście dni w okolicach 20stopn. zbyszek73 myślę że i tak była by znacząca różnica. A nigdy nie piłem piwa domowego to nie wiem jaki jest punkt odniesienia. Jak już zlejesz piwo do butelek 1,5 litra, odczekaj kilka dni wkładając butelki do mrozu (lodówka, za okno) później na ok. godzinę, dwie do jeszcze większego mrozu i później przelej do innej czystej butelki. Pozbędziesz się znacznej ilości osadu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 31 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2010 Ze swoich obserwacji: suche drożdże potrzebują dużo dłuższego leżakowania żeby trzymały się dna iż płynne, płynnych też jakoś mniej mam w butelce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiuu Opublikowano 31 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2010 kup w sklepie swoje ulubione piwo i porównaj które lepsze No tak tak, tylko w tym problem że muszę jeszcze długo czekać bo jak tu piszą młode ma niewyklarowany smak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyszek73 Opublikowano 31 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2010 3 tygodnie czekania ja jedną buteleczke otwieram po 1 tygodniu wtedy wiem co się dzieje jak się zmienia smak ,nagazowanie ,itd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się