eltomek Opublikowano 6 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2016 (edytowane) No to zaczynam zapiski swoich piwowarskich historii Golden Ale z brewkita Gozdawa IPA z brewkita Coopers IRA - no to zaczynamy na poważnie! ..... no i infekcja... Hefe-Weizen na WB-06 Belgian Blonde Dunkel-Weizen, co to wielką nadzieją był, a w kanałach skończył IRA z zespołem Pacific Pale Ale po sąsiedzku Amerykańska Pszenica, powrót po dłuuuugiej przerwie Saison Weizenbock - rocket fuel! Mosaic Pale Ale, czyli wariacje na temat Modern Drinking Hefe-Weizen AIPA 15,5°Blg IRA Oatmeal Stout Belgian Pale Ale .... Edytowane 30 Grudnia 2016 przez eltomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eltomek Opublikowano 6 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2016 (edytowane) #14 AIPA 15,5°Blg 60 IBU Skład: Strzegom Pale Ale - 4,5kg Strzegom Pszeniczny - 0,5kg Weyermann Carahell - 0,4kg Simcoe 2015 13,2% 50g Citra 2015 13,5% 40g Cascade 2015 8,3% 40g US-05 11,5g Zacieranie: 67-62°C - 70' 62-78°C - 20' (podgrzewanie na 80% mocy) Wsypujemy całość zasypu do 16l wody o temp. 74°C, temp. stabilizuje się na 67°C Wysładzanie: na raty, 7+7l temp. 78°C. (do uzupełnienia) Chmielenie: Simcoe 20g na 40' Citra 20g na 40' Cascade 20g na 40' Fermentacja: US-05 Dry hopping: Simcoe 30g Citra 20g Cascade 20g (do uzupełnienia) Rozlew: (do uzupełnienia) Edytowane 6 Września 2016 przez eltomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eltomek Opublikowano 7 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Września 2016 (edytowane) #nn Hefe-Weizen 12°Blg na FM40 receptura na podstawie http://www.wiki.piwo.org/Hefe-Weizen,_Andrzej_Smyk_(Anteks) Obj. brzeczki nastawnej 17l, żeby zostawić miejsce na pianę. Skład: Strzegom Pszeniczny 2,5kg Strzegom Pilzneński 1kg FM40 Perle 25g 4,2% Zacieranie: 45°C 15' 55°C 15' 62°C 40' 72°C 40' 78°C wygrzew Wysładzanie: (do uzupełnienia) Chmielenie: (do uzupełnienia) Fermentacja: (do uzupełnienia) Rozlew: (do uzupełnienia) Edytowane 30 Grudnia 2016 przez eltomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eltomek Opublikowano 30 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2016 (edytowane) Zabutelkowana #15. Istniało podejrzenie, że to zaraza (http://www.piwo.org/topic/20185-infekcje-wszystkie-problemy-z-tym-związane/?p=425639) ale wygląda mi to jednak na osad drożdżowy. Piwo mocno za to pachnie migdałami. Przy okazji zebrana gęstwa, też coś pokaże za jakiś czas. 47 butelek, 6g cukru na litr. Edytowane 30 Grudnia 2016 przez eltomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eltomek Opublikowano 30 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2016 (edytowane) Belgian Pale Ale (13oP) ================================================================================ Batch Size 20,500 L Boil Size 25,000 L Boil Time 1,250 hr Efficiency 83% OG 12,977 P FG 3,485 P ABV 5,2% Bitterness 24,6 IBU (Tinseth) Color 15,8 ebc (Morey) Fermentables ================================================================================ Name Type Amount Mashed Late Yield Color Słodownia Strzegom - pale ale Grain 3,150 kg Yes No 79% 6,0 ebc Weyermann - munich I Grain 1,250 kg Yes No 78% 15,0 ebc Weyermann - Abbey Malt Grain 380,000 g Yes No 75% 45,0 ebc Weyermann - Carabelge Grain 250,000 g Yes No 74% 33,0 ebc Total grain: 5,030 kg Hops ================================================================================ Name Alpha Amount Use Time Form IBU Challenger 7,0% 20,000 g First Wort 1,000 hr Pellet 17,4 Saaz (Czech Republic) 4,5% 30,000 g Boil 15,000 min Pellet 7,2 Miscs ================================================================================ Name Type Use Amount Time Irish Moss Fining Boil 5,000 g 15,000 min Yeasts ================================================================================ Name Type Form Amount Stage FM26 Ale Liquid 30,00 mL Primary Mash ================================================================================ Name Type Amount Temp Target Time Maltozowa Infusion 15,090 L 72,253 C 64,000 C 20 min Dekstrynujaca Infusion 5,133 L 100,000 C 72,000 C 45 min Batch Sparge 1 Batch Sparge 5,117 L 91,028 C 78,000 C 15 min Batch Sparge 2 Batch Sparge 5,117 L 91,028 C 78,000 C 15 min Notes ================================================================================ Warka #17 http://www.wiki.piwo.org/Belgian_Pale_Ale,_Dorota_Chrapek_(dori) Zamiast Brewers Gold użyć Challengera, a zamiast Styrian Goldings Saaz Edytowane 30 Grudnia 2016 przez eltomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się