joe Opublikowano 8 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2016 Witam wszystkich W piatek uwarzylem piwo swiateczne z takich skladnikow 4kg słodu PALE ALE 500g słodu KARMELOWEGO 300 190G słodu PALONEGO ZACIERANIE53°C przez 15 minut68°C przez 60 minut 72°C przez 5 minut 20g Magnum 60 min20g Lubelskiego 60min30g Imbiru świeżego i cala reszta na 10 minut40 g Lubelskiego na aromat30g cynamon1 łyżeczka startej gałki muszkatałowej7g anyżu7 gożdzików1 łyżeczka startego kardamonudodatkowo: 3 łyżeczki domowej przyprawy do piernikaskórka z 2 pomarańczymieszanka miodów gryczany + wielokwiatowy 500grdo rozlania ma isc ksylitol + cukier do refermentacji Dzisiaj mierzylem i jest juz 5 BLG nastawna miala 16 BLG 22 L FFT 4 Goryczka mega mocna, w aromacie troche gozdzikow i piernika szalu nima. Miod mialem dodac ale zapomnialem moje pytanie jest czy zlewajac na cicha warto dodac miodu oczywiscie zagotowywujac go z woda, chodzi o zwiekszenie BLG bo jak na swiateczne to troche za slabe i moze zbalansuje ta mega gorycz,a druga sprawa to aromat od miodu. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 8 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2016 Jak na świąteczne to te 16 blg mogło by być. Możesz dodać ten miód, ale on tylko podbije blg i zwiększy wytrawność co akurat może być dobre bo zatarłeś "na słodko" z dużym udziałem karmelowego więc piwo może okazać się "ulepkiem". Nie wiem jaki jest poziom Twojej percepcji aromatów i smaków oraz czego się spodziewałeś po takich dodatkach 30g Imbiru świeżego i cala reszta na 10 minut 40 g Lubelskiego na aromat 30g cynamon 1 łyżeczka startej gałki muszkatałowej 7g anyżu 7 gożdzików 1 łyżeczka startego kardamonu dodatkowo: 3 łyżeczki domowej przyprawy do piernika skórka z 2 pomarańczy ale przy tych ilościach choćby gałki lub cynamonu (lubię bardzo cynamon) dla mnie to piwo było by nie pijalne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 9 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2016 przy takiej ilości anyżu jest szansa że z przypraw on zdominuje to piwo a anyż w piwie jest dyskusyjny dla mnie działa dodawanie przyprawy robionej wedle przepisu http://www.mojewypieki.com/post/domowa-przyprawa-do-piernika ALE WAŻNE - przyprawy kupowane w całości ( poza imbirem ) i tarte w domu. robiłem ( ale nie dodawałem do piwa ) przyprawę z mielonych i było dużo słabiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joe Opublikowano 9 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Września 2016 Witam ja dokładnie taka przyprawe dodalem a przepis stad wzialem ale tak jak pisalem szału nima, moze sie to jakos pouklada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raban19 Opublikowano 5 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2016 A po Magnumie nie było jakiejś zalegającej goryczki ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się