Skocz do zawartości

Świateczne


joe

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

W piatek uwarzylem piwo swiateczne z takich skladnikow

  • 4kg słodu PALE ALE
  • 500g słodu KARMELOWEGO 300
  • 190G słodu PALONEGO

ZACIERANIE
53°C przez 15 minut
68°C przez 60 minut

72°C przez 5 minut
 

20g Magnum 60 min
20g Lubelskiego 60min
30g Imbiru świeżego i cala reszta na 10 minut
40 g Lubelskiego na aromat
30g cynamon
1 łyżeczka startej gałki muszkatałowej
7g anyżu
7 gożdzików
1 łyżeczka startego kardamonu
dodatkowo: 3 łyżeczki domowej przyprawy do piernika
skórka z 2 pomarańczy
mieszanka miodów gryczany + wielokwiatowy 500gr
do rozlania ma isc ksylitol + cukier do refermentacji

 

Dzisiaj mierzylem i jest juz 5 BLG nastawna miala 16  BLG 22 L FFT 4

Goryczka mega mocna, w aromacie troche gozdzikow i piernika szalu nima. Miod mialem dodac ale zapomnialem moje pytanie jest czy zlewajac na cicha warto dodac miodu oczywiscie zagotowywujac go z woda, chodzi o zwiekszenie BLG bo jak na swiateczne to troche za slabe i moze zbalansuje ta mega gorycz,a druga sprawa to aromat od miodu.

 

Pozdrawiam
 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak na świąteczne to te 16 blg mogło by być. Możesz dodać ten miód, ale on tylko podbije blg i zwiększy wytrawność co akurat może być dobre bo zatarłeś "na słodko" z dużym udziałem karmelowego więc piwo może okazać się "ulepkiem".

Nie wiem jaki jest poziom Twojej percepcji aromatów i smaków oraz czego się spodziewałeś po takich dodatkach

 

 

30g Imbiru świeżego i cala reszta na 10 minut 40 g Lubelskiego na aromat 30g cynamon 1 łyżeczka startej gałki muszkatałowej 7g anyżu 7 gożdzików 1 łyżeczka startego kardamonu dodatkowo: 3 łyżeczki domowej przyprawy do piernika skórka z 2 pomarańczy

ale przy tych ilościach choćby gałki lub cynamonu (lubię bardzo cynamon) dla mnie to piwo było by nie pijalne :(

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

przy takiej ilości anyżu jest szansa że z przypraw on zdominuje to piwo a anyż w piwie jest dyskusyjny 

 

dla mnie działa dodawanie przyprawy robionej wedle przepisu 

http://www.mojewypieki.com/post/domowa-przyprawa-do-piernika

 

ALE WAŻNE - przyprawy kupowane w całości ( poza imbirem ) i tarte w domu.

robiłem ( ale nie dodawałem do piwa ) przyprawę z mielonych i było dużo słabiej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.