filip_gd Opublikowano 10 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2016 (edytowane) Witam Pilnie potrzebuję informacji czy mogę użyć tej puszki ekstraktu. Termin przydatności jeszcze 1miesiąc, opakowanie lekko wybrzuszone a na górze lekka piana Miałem za 3 godzinki robić piwko więc liczę na odpowiedź. Sumienie podpowiada mi aby sobie darować, ew. użyję cukru. Oczywiście będę go gotowac 5-10min w celu dezynfekcji gara. Pachnie dobrze, chlebowo tak jak poprzedni który stosowałem. Edytowane 10 Września 2016 przez filip_gd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 10 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2016 (edytowane) zaczął fermentowac - strasznie dziwne, nie powinien. Ale IMO fermentacja go nie psuje. I tak go gotujesz wiec wszystkie drobnoustroje zabijesz, a pozjiej jest fermentowany tak czy siak Tak czy siak pisz do sklepu/producenta o reklamację Edytowane 10 Września 2016 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deathhammer Opublikowano 10 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2016 Może nie zabić wszystkich, Niektóre bakterie wytwarzają przetrwalniki. Najskuteczniejsza metoda to raczej autoklaw a w warunkach domowych tyndylizacja. Gdyby zdarzyło mi się takie coś nie gotowałbym tego ekstraktu a zaszczepiłbym nim piwo jopejskie. Ale zaryzykuj, dodaj mocne drożdże i pewnie wszystko pójdzie po Twojej myśli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filip_gd Opublikowano 10 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2016 (edytowane) Dzieki za szybkie odpowiedzi. No nic dodałem do brewkita. Zobaczymy. Piana była tylko z wierzchu. Uwodniłem drożdże z zestawu bo zginął mi gdzieś zapasowy US-05 ale wyglądały na żywe. Będę jeszcze to cudo chmielić na zimno czymś amreykanskim to się okaże co i jak. Wyszło mi 20L i 13,5 blg więc chyba w miarę ok. Edytowane 10 Września 2016 przez filip_gd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 10 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2016 Zagotowałeś wszystko? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 10 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2016 Może nie zabić wszystkich, Niektóre bakterie wytwarzają przetrwalniki. Najskuteczniejsza metoda to raczej autoklaw a w warunkach domowych tyndylizacja. Gdyby zdarzyło mi się takie coś nie gotowałbym tego ekstraktu a zaszczepiłbym nim piwo jopejskie. Ale zaryzykuj, dodaj mocne drożdże i pewnie wszystko pójdzie po Twojej myśli.Wiadomo, że przetrwalniki nie tsk latwi zabić. ale gotowanie 15 min powinno wystarczyć. Na słodzie jest duzo bakterii a gotowanie (co prawda zwykle dłuższe niz 15 min) daje im radę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plonk Opublikowano 10 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2016 To nie jest nic dobrego. Miałem taki przypadek w ekstrakcie stojącym pół roku w ciepluchnym pomieszczeniu (efekt słuchania jutjubera na K - że niby się nic nie stanie, bo zbyt dużego blg nic nie ruszy). Powstała piana, ekstrakt (ciemny Bruntal) dodałem na 15 minut do gotowana. Po dwóch miesiącach musiałem wylać 25 litrów dubbla - był pięknym przykładem infekcji bakteryjnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filip_gd Opublikowano 11 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2016 Gotowałem na małym ogniu przez około 10min. No nic nauczka aby kupować gdzie indziej i z dłuższa datą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filip_gd Opublikowano 17 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2016 Dziś przelałem na cichą i dodałem 50gr chmielu northdown W zapachu chyba wszystko ok, piany nie było więc mam nadzieję że dalej też nic go nie trafi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się