Wormo Opublikowano 18 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2016 Cześć Sezon warzelniczy ruszył , temperatura spada , więc czas się zabrać za kombinowanie . Od paru miesięcy chodzi mi po głowie piwo czekoladowe w stylu tego piwa. Troszkę poczytałem i stworzyłem taką recepturę : Słody : Strzegom Pale Ale 4 kg 80% Pszeniczny 0.6 kg 12% Strzegom Monachijski typ I 0.2 kg 4% Caramunich 0.2 kg 4% Chmiel : Iunga 10g 45 minut Columbus 10g 45 minut Dodatki Laktoza 500g 15minut gotowanie Śruta kakaowca 200g cicha (7 do 14 dni ) Drożdże US-05 Zacieranie 67* 60 minut 76* 5 minut 12,5 BLG 19 IBU Wszelkie uwagi i pomoc mile widziana . Największe wątpliwości mam jeżeli chodzi o ilość laktozy i śruty kakaowca . To piwo nie ma być ulepkiem , więc nie chce przesadzić . Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wormo Opublikowano 20 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2016 Trochę pogrzebałem po forach i blogach i delikatnie zmienię recepturę . Dodam 500 gram płatków owsianych opiekanych w piekarniku dzień wcześniej . Chmiel columbus zmieniam na jaryllo . Będę też zacierał w 68* stopniach . No nic trzeba eksperymentować . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się