Wormo Opublikowano 18 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2016 Cześć Sezon warzelniczy ruszył , temperatura spada , więc czas się zabrać za kombinowanie . Od paru miesięcy chodzi mi po głowie piwo czekoladowe w stylu tego piwa. Troszkę poczytałem i stworzyłem taką recepturę : Słody : Strzegom Pale Ale 4 kg 80% Pszeniczny 0.6 kg 12% Strzegom Monachijski typ I 0.2 kg 4% Caramunich 0.2 kg 4% Chmiel : Iunga 10g 45 minut Columbus 10g 45 minut Dodatki Laktoza 500g 15minut gotowanie Śruta kakaowca 200g cicha (7 do 14 dni ) Drożdże US-05 Zacieranie 67* 60 minut 76* 5 minut 12,5 BLG 19 IBU Wszelkie uwagi i pomoc mile widziana . Największe wątpliwości mam jeżeli chodzi o ilość laktozy i śruty kakaowca . To piwo nie ma być ulepkiem , więc nie chce przesadzić . Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wormo Opublikowano 20 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2016 Trochę pogrzebałem po forach i blogach i delikatnie zmienię recepturę . Dodam 500 gram płatków owsianych opiekanych w piekarniku dzień wcześniej . Chmiel columbus zmieniam na jaryllo . Będę też zacierał w 68* stopniach . No nic trzeba eksperymentować . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi