Skocz do zawartości

Torfowy Browar Domowy


Rekomendowane odpowiedzi

#6 Milkshake "New Zeland" IPA

 

FRIGG

 

Ilość = 12 L

Ekstrakt 17 blg

65 IBU 

Barwa 11 EBC

 

Woda: 

mieszanka wody destylowanej z marketową - 72 ppm (miało być niżej, ale niestety dałem za dużo wody z marketu)

Słody (Viking Malt):

- 3 kg Pale Ale

- 0,25 kg słodu pszenicznego

- 0,25 kg słodu wiedeńskiego

Chmiele:

- 60 min - 10 g Falconers Flight, 10 g Orbit

- 30 min - 10 g Rakau

- 5 min - 10 g Falconers Flight, 10 g Rakau, 10 g Orbit

Na fermentację cichą dodam jeszcze po 30 g Orbit oraz Rakau.

Drożdże:

Bulldog American West B5

Dodatki: 

- 0,3 kg laktozy

- 0,6 kg płatków owsianych

- 20 g rozmarynu (fermentacja cicha)

- 20 g hibiskusa (fermentacja cicha)

 

Spostrzeżenia zapisane podczas warzenia:

- blg na początku filtracji 19, przed chmieleniem 15 blg, a po gotowaniu 25 blg

- brzeczka mega mętna, bardzo jasna!

- drożdże uwodnione nie ruszyły, ale po 12 h od schłodzenia rozsypałem drożdże po brzeczce i zaczęło się coś dziać

Frigg - New Zeland IPA.jpg

 

 

27.01.2018 r.

Piwo zeszło do 6 blg, więc tyle ile sobie życzyłem. Tym samym osiągnęło ok. 5,5%. 

Dodałem:

- 10 g hibiskusa,

- 900 g mrożonki Owoce tropikalne Hortexu

- 30 g chmielu Orbit oraz 30 g chmielu Rakau

 

Żałuję, że nie dałem 2x więcej laktozy - może wtedy byłoby ją czuć :/

 

10.02.2018

Zabutelkowałem piwo. Wyszło 18 butelek. Do refermentacji użyłem ok. 4 g mieszanki cukru wanilinowego, migdałowego oraz zwykłego, białego. 

Edytowane przez markus383
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

#7 Piwo w stylu "Lambic"

 

FREJA

 

Ilość = 13-14 L

Ekstrakt 13,5 blg

4,5 IBU 

Barwa 11 EBC

Planowana zawartość alkoholu = 5-6%

 

Woda: 

kranówka - gH=17, kH=13, pH=7,5

Zasyp:

- 2,5 kg słodu pilzneńskiego
- 0,5 kg słodu karmelowego 30
- 0,5 kg słodu Sahti
- 1,2 kg płatków orkiszowych (pszenica)

Chmiele:

- 30' chmiel Saaz - 7g

Drożdże:

S-33 - pierwsza faza - ok tygodnia

WLP 644 Saccharomyces brux-like Trois - druga faza - od drugiego tygodnia do roku lub dwóch lat

Dodatki: 

- bakterie Lactobacillus

 

Piwo uwarzone z okazji 130 like-ów na moim profilu hobbystycznym na FB. Piwo chciałbym spróbować po raz pierwszy podczas moich trzydziestych urodzin, czyli za dwa lata. Mam nadzieję, że uda mi się wykonać piwo poprawne, smakujące podobnie do lambica. Czystego lambica nie piłem do tej pory, ale czytając opisy ślinka może pocieknąć ;)

Ponadto, piwo uwarzone raczej spontanicznie, po otrzymaniu od jednego z piwowarów domowych z Warszawy odrobiny gęstwy drożdży WLP 644, za co bardzo dziękuję :) Piwo uwarzone spontanicznie także z innego powodu. Miało powstać po świętach, ale wygospodarowałem sobie pół soboty i zatarłem. Zacierane oczywiście w zakresie temperatur 70-64°C, czyli nie lambicowo. Jak będę miał więcej czasu, to powtórzę piwo z prawilnym zasypem, innymi drożdżami oraz z poprawnym zacieraniem. 

Piwo na fermentacji cichej znajdzie się w szklanym słoju fermentacyjnym.

 

EDIT 31.03.2018

Dodałem zawartość 30 kapsułek z bakteriami lactobacillus casei.

 

EDIT 02.04.2018

Dodałem namnożone w starterze dwustopniowym WLP 644.

 

EDIT 04.04.2018

Dolałem zawartość dna butelki Oude Gueuze Boon.

 

EDIT 22.04.2018

Dodałem 20 g płatków dębowych średnio opiekanych.

Mierzyłem nowo zakupionym refraktometrem zawartość cukru. Dziwna sprawa, ale pokazuje 9 Brix. Będę od teraz mierzył refraktometrem i notował wyniki. Pojawiła się lekka pianka, więc może Bretty już ruszyły.

 

EDIT 27.04.2018

Do balona z piwem poszły dzis następujące gęstwy:

- Wyeast XL 3763 Roeselare Ale Blend

- Wyeast XL 3278 Belgian Lambic Blend

Dziś trochę posmakowałem i da się wyczuć białe owoce, gruszki, mango. Zapach rozniósł się po całym pokoju. Czuć lekki kwas, ocet :/ Fermentor ciągle przebywa w ~20 °C.

Edytowane przez markus383
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.