markus383 Opublikowano 20 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2018 (edytowane) #6 Milkshake "New Zeland" IPA FRIGG Ilość = 12 L Ekstrakt 17 blg 65 IBU Barwa 11 EBC Woda: mieszanka wody destylowanej z marketową - 72 ppm (miało być niżej, ale niestety dałem za dużo wody z marketu) Słody (Viking Malt): - 3 kg Pale Ale - 0,25 kg słodu pszenicznego - 0,25 kg słodu wiedeńskiego Chmiele: - 60 min - 10 g Falconers Flight, 10 g Orbit - 30 min - 10 g Rakau - 5 min - 10 g Falconers Flight, 10 g Rakau, 10 g Orbit Na fermentację cichą dodam jeszcze po 30 g Orbit oraz Rakau. Drożdże: Bulldog American West B5 Dodatki: - 0,3 kg laktozy - 0,6 kg płatków owsianych - 20 g rozmarynu (fermentacja cicha) - 20 g hibiskusa (fermentacja cicha) Spostrzeżenia zapisane podczas warzenia: - blg na początku filtracji 19, przed chmieleniem 15 blg, a po gotowaniu 25 blg - brzeczka mega mętna, bardzo jasna! - drożdże uwodnione nie ruszyły, ale po 12 h od schłodzenia rozsypałem drożdże po brzeczce i zaczęło się coś dziać 27.01.2018 r. Piwo zeszło do 6 blg, więc tyle ile sobie życzyłem. Tym samym osiągnęło ok. 5,5%. Dodałem: - 10 g hibiskusa, - 900 g mrożonki Owoce tropikalne Hortexu - 30 g chmielu Orbit oraz 30 g chmielu Rakau Żałuję, że nie dałem 2x więcej laktozy - może wtedy byłoby ją czuć 10.02.2018 Zabutelkowałem piwo. Wyszło 18 butelek. Do refermentacji użyłem ok. 4 g mieszanki cukru wanilinowego, migdałowego oraz zwykłego, białego. Edytowane 16 Lutego 2018 przez markus383 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markus383 Opublikowano 26 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2018 (edytowane) #7 Piwo w stylu "Lambic" FREJA Ilość = 13-14 L Ekstrakt 13,5 blg 4,5 IBU Barwa 11 EBC Planowana zawartość alkoholu = 5-6% Woda: kranówka - gH=17, kH=13, pH=7,5 Zasyp: - 2,5 kg słodu pilzneńskiego - 0,5 kg słodu karmelowego 30 - 0,5 kg słodu Sahti - 1,2 kg płatków orkiszowych (pszenica) Chmiele: - 30' chmiel Saaz - 7g Drożdże: S-33 - pierwsza faza - ok tygodnia WLP 644 Saccharomyces brux-like Trois - druga faza - od drugiego tygodnia do roku lub dwóch lat Dodatki: - bakterie Lactobacillus Piwo uwarzone z okazji 130 like-ów na moim profilu hobbystycznym na FB. Piwo chciałbym spróbować po raz pierwszy podczas moich trzydziestych urodzin, czyli za dwa lata. Mam nadzieję, że uda mi się wykonać piwo poprawne, smakujące podobnie do lambica. Czystego lambica nie piłem do tej pory, ale czytając opisy ślinka może pocieknąć Ponadto, piwo uwarzone raczej spontanicznie, po otrzymaniu od jednego z piwowarów domowych z Warszawy odrobiny gęstwy drożdży WLP 644, za co bardzo dziękuję Piwo uwarzone spontanicznie także z innego powodu. Miało powstać po świętach, ale wygospodarowałem sobie pół soboty i zatarłem. Zacierane oczywiście w zakresie temperatur 70-64°C, czyli nie lambicowo. Jak będę miał więcej czasu, to powtórzę piwo z prawilnym zasypem, innymi drożdżami oraz z poprawnym zacieraniem. Piwo na fermentacji cichej znajdzie się w szklanym słoju fermentacyjnym. EDIT 31.03.2018 Dodałem zawartość 30 kapsułek z bakteriami lactobacillus casei. EDIT 02.04.2018 Dodałem namnożone w starterze dwustopniowym WLP 644. EDIT 04.04.2018 Dolałem zawartość dna butelki Oude Gueuze Boon. EDIT 22.04.2018 Dodałem 20 g płatków dębowych średnio opiekanych. Mierzyłem nowo zakupionym refraktometrem zawartość cukru. Dziwna sprawa, ale pokazuje 9 Brix. Będę od teraz mierzył refraktometrem i notował wyniki. Pojawiła się lekka pianka, więc może Bretty już ruszyły. EDIT 27.04.2018 Do balona z piwem poszły dzis następujące gęstwy: - Wyeast XL 3763 Roeselare Ale Blend - Wyeast XL 3278 Belgian Lambic Blend Dziś trochę posmakowałem i da się wyczuć białe owoce, gruszki, mango. Zapach rozniósł się po całym pokoju. Czuć lekki kwas, ocet Fermentor ciągle przebywa w ~20 °C. Edytowane 27 Kwietnia 2018 przez markus383 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się