le_szek Opublikowano 23 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2016 Hej Mam lodówkę z zamontowanym stc1000, czujkę temp. planuję zaizolowaną przyczepiać do fermentora. Jak najlepiej poustawiać histerezę i pozostałe wartości, żeby wszystko grało? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zygberto Opublikowano 23 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2016 Ja dla przykładu ustawiam histerezę na 0,1 °C i termostat w lodówce gdzieś w połowie mocy. Jestem zadowolony z tego układu. Czujkę wsadzam do wiadra i mam ją bardzo fajnie rozwiązaną, bo zrobiłem ją rozłączaną na bazie złączy cinch. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 23 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2016 Jeśli mierzysz temperaturę powietrza w lodówce to 0,5-1C jest ok. Ja używam 0,5C. W przypadku kiedy jest to pomiar temperatury brzeczki możesz używać mniejszej, tak jak kolega wyżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesiux Opublikowano 23 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2016 Ja dla przykładu ustawiam histerezę na 0,1 °C To chyba nie stc-1000 bo tu minimalna histereza to 0,3°C. Ja mam u siebie 0,6°C ustawione i jak chce fermentować w 17 stopniach to ustawiam na sterowniku 16,7°C i wtedy mam średnio te 17. Podstawa to dobre skalibrowanie termometru do temperatury cieczy (funkcja F4). Ale nie do temperatury powietrza, tylko przyklejasz sondę do fermentora i izolujesz z zewnątrz np folią bombelkową. Przez bulkator mierzysz temp. cieczy w środku fermentora i tak ustawiasz F4 aby mieć to samo na sterowniku. Polecam to zrobić na wodzie, albo na piwie, które już nie fermentuje aby nie było przekłamania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zygberto Opublikowano 23 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2016 (edytowane) Masz rację, to nie jest konkretnie STC-1000. Mam chiński odpowiednik z aliexpress (https://www.aliexpress.com/item-img/50-110-Degrees-90-250V-10A-Digital-Temperature-Controller-Thermocouple-50-110-Celsius-Degree-with/32448977770.html#), który z wyglądu jest identyczny i do tej pory zakładałem, że to jest to to samo, tylko inaczej się nazywa. Edytowane 23 Września 2016 przez zygberto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
le_szek Opublikowano 26 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2016 ok, dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi