Mrokoo Posted September 24, 2016 Share Posted September 24, 2016 Witam zbudowałem sobie lodówke styropianową do której w środku przyczepiłem kable grzewcze podłączone do regulatora temperatury. Regulator włącza sie przy 18 stopniach na kilkanaście sekund i podnosi temperature w srodku lodówki do 20,5 stopnia po czym spada i od nowa. Cały cykl trwa kilka minut. Czy takie wahania będą miały duży wpływ na temperature piwa w fermentorze? Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted September 24, 2016 Share Posted September 24, 2016 Raczej nie, 20l brzeczki ma dużą bezwładność temperaturową, nie tak łatwo to szybko podgrzać/schłodzić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest_1 Posted September 24, 2016 Share Posted September 24, 2016 A jaki jest cel w podgrzewaniu? Trzymasz to na balkonie? 18 stopni to gorna dobra temp Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piwosz86 Posted September 24, 2016 Share Posted September 24, 2016 Regulator włącza sie przy 18 stopniach na kilkanaście sekund i podnosi temperature w srodku lodówki do 20,5 stopnia Pamiętaj, że temperatura brzeczki przy fermentacji burzliwej potrafi być o 3 st. C wyższa niż temp otoczenia w skrzyni, więc twoja brzeczka będzie miała ponad 23 st. C, a to już jest za dużo. Najlepszą temp dla większości drożdży górnej fermentacji jest ok 18 - 20 st. C. Link to comment Share on other sites More sharing options...
browar yaga Posted September 24, 2016 Share Posted September 24, 2016 Zmniejsz histerezę na sterowniku. Będziesz miał mniejsze wahania, a po jakimś czasie wszystko się ustabilizuje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest_1 Posted September 25, 2016 Share Posted September 25, 2016 Regulator włącza sie przy 18 stopniach na kilkanaście sekund i podnosi temperature w srodku lodówki do 20,5 stopnia Pamiętaj, że temperatura brzeczki przy fermentacji burzliwej potrafi być o 3 st. C wyższa niż temp otoczenia w skrzyni, więc twoja brzeczka będzie miała ponad 23 st. C, a to już jest za dużo. Najlepszą temp dla większości drożdży górnej fermentacji jest ok 18 - 20 st. C.tak piwosz ale przy juz konkretnych piwach Link to comment Share on other sites More sharing options...
fuki33 Posted September 25, 2016 Share Posted September 25, 2016 Moim skromnym zdaniem, nie będzie to miało wielkiego wpływu. Ja stosuję u siebie identyczną metodę i nie zauważyłem związanych z tym problemów. Cykl jest na tyle szybki, że fermentor nie zmienia temperatury (sprawdzałem laserowym czytnikiem temperatury na fermentorze). Mrokoo 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts