Mrokoo Opublikowano 24 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2016 Witam zbudowałem sobie lodówke styropianową do której w środku przyczepiłem kable grzewcze podłączone do regulatora temperatury. Regulator włącza sie przy 18 stopniach na kilkanaście sekund i podnosi temperature w srodku lodówki do 20,5 stopnia po czym spada i od nowa. Cały cykl trwa kilka minut. Czy takie wahania będą miały duży wpływ na temperature piwa w fermentorze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 24 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2016 Raczej nie, 20l brzeczki ma dużą bezwładność temperaturową, nie tak łatwo to szybko podgrzać/schłodzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guest_1 Opublikowano 24 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2016 A jaki jest cel w podgrzewaniu? Trzymasz to na balkonie? 18 stopni to gorna dobra temp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwosz86 Opublikowano 24 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2016 Regulator włącza sie przy 18 stopniach na kilkanaście sekund i podnosi temperature w srodku lodówki do 20,5 stopnia Pamiętaj, że temperatura brzeczki przy fermentacji burzliwej potrafi być o 3 st. C wyższa niż temp otoczenia w skrzyni, więc twoja brzeczka będzie miała ponad 23 st. C, a to już jest za dużo. Najlepszą temp dla większości drożdży górnej fermentacji jest ok 18 - 20 st. C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
browar yaga Opublikowano 24 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2016 Zmniejsz histerezę na sterowniku. Będziesz miał mniejsze wahania, a po jakimś czasie wszystko się ustabilizuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guest_1 Opublikowano 25 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2016 Regulator włącza sie przy 18 stopniach na kilkanaście sekund i podnosi temperature w srodku lodówki do 20,5 stopnia Pamiętaj, że temperatura brzeczki przy fermentacji burzliwej potrafi być o 3 st. C wyższa niż temp otoczenia w skrzyni, więc twoja brzeczka będzie miała ponad 23 st. C, a to już jest za dużo. Najlepszą temp dla większości drożdży górnej fermentacji jest ok 18 - 20 st. C.tak piwosz ale przy juz konkretnych piwach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fuki33 Opublikowano 25 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2016 Moim skromnym zdaniem, nie będzie to miało wielkiego wpływu. Ja stosuję u siebie identyczną metodę i nie zauważyłem związanych z tym problemów. Cykl jest na tyle szybki, że fermentor nie zmienia temperatury (sprawdzałem laserowym czytnikiem temperatury na fermentorze). Mrokoo 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się