19Mateusz87 Opublikowano 20 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2014 Temperatura powoli sprzyja dolniakom Szkoda tylko, że w sklepach nie ma jeszcze świeżych chmieli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 21 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2014 Krzysiu, gratuluję bożonarodzeniowej "sto siódmej" warki . Świetnie zbalansowane piwko. Jeśli ostała Ci się jeszcze jakaś flaszeczka - zamawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 22 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2014 (edytowane) Temperatura powoli sprzyja dolniakom Szkoda tylko, że w sklepach nie ma jeszcze świeżych chmieli A ja gdzieś słyszałem, że Citra 2014 jest znakomita (chyba kopyr tym się chwalił) Krzysiu, gratuluję bożonarodzeniowej "sto siódmej" warki. Świetnie zbalansowane piwko. Jeśli ostała Ci się jeszcze jakaś flaszeczka - zamawiam! Odkładam Cieszy mnie, że smakowało Edytowane 22 Grudnia 2014 przez Szwed Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 22 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2014 Trochę amerykańców i z NZ jest, poza tym nic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 22 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2014 (edytowane) # 118 PORTER Bałtycki Zasyp -Pale Ale - 2,5 kg -Monachijski - 1,5 kg -Wiedeński - 2,0 kg - Biscuit - 0,1 kg -Karmelowy 600 EBC - 0,6 kg - Carafa II - 0,2 kg -Czekoladowy 0,1 kg -Płatki jęczmienne (skleikowane) 0,8kg Ekstrakt niechmielony jasny (syrop) 1,7kg Zacieranie 20 L wody 55°C-5', 62°C-50', 72°C-30', 76°C (słody barwiące)-10' Chmielenie 70' Marynka 50g – 60' Lubelski selekt 46g – 15' Fermentacja -34/70 gęstwa Uzyskałem 26L 21°Blg oraz 1L rezerwy 17 01 2015 piwo zabutelkowałem z dodatkiem rezerwy Edytowane 17 Stycznia 2015 przez Szwed Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 28 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2014 # 116 Pils Barborkowy przelany do kega i w butelki z dodatkiem 85g cukru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 30 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2014 # 114 Barleywine zabutelkowany z dodatkiem 70g cukru wyszło 56 butelek 0,5L Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 7 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2015 # 117 PILS Bohemski przelany na cichą 3°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 9 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2015 # 115 Russian Imperial Stout zabutelkowany z dodatkiem 0,6L rezerwy i 1 łyżki świeżej gęstwy W 34/70 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 11 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2015 (edytowane) # 119 PILS Zasyp Słód Pilzeński – 7,0kg Słód Karmelowy 30EBC - 0,5kg Zacieranie 23L wody 52 °C - 15', 62°C - 40', 70°C - 25', 76°C - 15' filtracja Chmielenie 70' Marynka (granulat), a-k 9,5% - 30g > 60' Marynka (granulat), a-k 9,5% - 30g > 30' Saaz (granulat), a-k 3,9% - 40g > 25' Saaz (granulat), a-k 3,9% - 50g > 0' Fermentacja W34/70 gęstwa uzyskałem 42L, 11 °Blg 03,02,2015 Pils przelany do kega i w butelki Edytowane 3 Lutego 2015 przez Szwed Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 12 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2015 (edytowane) # 120 Tmave Zasyp - Pilzneński Strzegom 5,5kg - Wiedeński 2kg - Karmelowy 600EBC 0,4kg - Czekoladowy 0,20kg - Słód Carafa II 0,15kg Zacieranie 22 L wody 52°C - 10', 63°C - 45', 70°C - 15', 76°C - 10' (słody ciemne dodane na koniec zacierania) Chmielenie 70' 60' 40g Marynka granulat 25' 20g Marynka granulat 10' 52g Saaz granulat fermentacja gęstwa 34/70 oraz trochę piany z wczorajszego Pilsa uzyskałem 43L, 12 °Blg 04 02 2015 piwo poszło do kega i w butelki Edytowane 4 Lutego 2015 przez Szwed Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 26 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 (edytowane) # 121 PILS Zasyp Słód Pilzeński – 4,5kg Słód Karmelowy 30EBC - 0,28kg Zacieranie 12L wody 50 °C - 20', 62°C - 40', 70°C - 25', 76°C - 15' filtracja Chmielenie 70' Sybilla (granulat), - 28g > 60' Hallertau Tradition (granulat), - 15g > 25' Hallertau Tradition (granulat), - 15g > 5' Fermentacja W34/70 uzyskałem 23L, 13 °Blg 17 02 2015 Pils został zabutelkowany Edytowane 17 Lutego 2015 przez Szwed Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 18 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2015 (edytowane) # nr 122 Lager RadoszowskiZasyp- pilzneński Strzegom 7,0 kg- pszeniczny Strzegom 1,0 kg- Karmelowy 30 EBC 0,3 kg- Caramunich II 0,3kgZacieranie25l wody z 2.ml kwasu fosforowego 54 °C.50°C 10' , 62°C 60', 68 °C 20', 72°C 10'78°C filtracja wodą z dodatkiem 1ml kwasu fosforowego na 20LChmielenie 70'60' Sybilla 46g20'- Lubelski selekt 50g5' – Halertau Tradicion 40gFermentacjaW34/70 gęstwa Uzyskałem 41L 13°Blg 10 03 2015 Piwo przelane do Kega oraz w butelki z dodatkiem 90g cukru Edytowane 10 Marca 2015 przez Szwed Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 19 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2015 (edytowane) # nr 123 SchwarzbierZasyp- pilzneński Strzegom 6,7 kg- pszeniczny Strzegom 1,0 kg- Karmelowy 600 EBC 0,45 kg- Czekoladowy 0,325 kg- Carafa 0,2 kgZacieranie25l wody z 2.ml kwasu fosforowego 54 °C.51°C 10' , 62°C 60', 72 °C 20'78°C filtracja wodą z dodatkiem 2ml kwasu fosforowego na 20LChmielenie 70'60' – Halertau Tradicion 50g20' – Halertau Tradicion 30g 5' – Halertau Tradicion 35gFermentacjaW34/70 gęstwa Uzyskałem 41L 12°Blg 10 03 2015 Piwo przelane do Kega oraz w butelki z dodatkiem 90g cukru Edytowane 10 Marca 2015 przez Szwed Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2015 (edytowane) # 124 AAA Zasyp · słód Pale Strzegom - 6kg · słód Pilzneński – 1,5kg · słód karmelo wy ciemny 600 EBC - 0,4kg · słód karmelowy jasny Strzegom 30 EBC - 0,4kg Zacieranie · 62°C - 25' , 72° C - 60' , 77°C - 15' Chmielenie 70' · w 10' - 30g Chinook · w 40' - 25g Amarillo · w 71' - 30g Citra i 30g Chinook Wyszło 40l 12°Blg , Fermentacja US 05 10 04 2015 przelałem na cichą z dodatkiem chmieli 20g chinook i 30g vic secret. Odfermentowało do 3,5°Blg 15 04 2015 piwo przelałem do kega i w butelki z dodatkiem 120g cukru. Edytowane 15 Kwietnia 2015 przez Szwed Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2015 (edytowane) # 125 American IPA Zasyp: Słód Pale Ale 7,0 kg Słód pszeniczny 0,5 kg Słód karmelowy 30 EBC 0,5kg Słód karmelowy 600 EBC 0,15 kg Cukier 0,55 kg Zacieranie - 68°C - 80' - 72°C - 20' > 78°C - Filtracja Chmielenie 70' Chmiel Chinook - 60g > 60' Chmiel Amarillo - 30g > 25' Chmiel Centennial- 35g > 20' Chmiel Citra - 10g > 0' Chmiel Chinook - 10g > 0' Uzyskałem 31 L 16°Blg US-05 gęstwa 20 04 2015 przelane na cichą na zimno sypnołem 50g Vic Secret i Citra 20g 28 04 2015 piwo zostało zabutelkowane z dodatkiem 140g cukru. Edytowane 29 Kwietnia 2015 przez Szwed Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2015 (edytowane) # 126 Black IPA Zasyp: Pale Ale – 6,0 kg Pilzneński- 2,0 kg Karmelowy 30 Strzegom - 0,80 kg Carafa II Special - 0,35 kg 1100-1200 EBC Czekoladowy - 0,11 kg 900 EBC Cukier - 0,5 kg Zacieranie Jasne słody do 25L wody 60°C i od razu podnosiłem temp do - 67-68°C- 60 min - 72°C - 20 min dodałem czarne słody i >78°C Chmielenie: 65 60 g - Chinook - 60' 30 g - Amarillo- 25' 20 g Vic Secret- 15' 15 g - Amarillo- 5' 15 g – Citra, 15g Chinook - 0' 500 g - cukier - 10 min Drożdże: US-05 – gęstwa Otrzymałem 35L 16°Blg 29 04 2015 przelane na cichą 4°Blg. Na zimno 30g Centennial, 25g Vic Secret i Citra 25g 5 05 2015 piwo zostało zabutelkowane z dodatkiem 155g cukru. Edytowane 5 Maja 2015 przez Szwed Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 20 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2015 (edytowane) # nr 127 Witbier Zasyp - pilzneński 4,0 kg - pszenica niesłodowana 4,0 kg - płatki owsiane 0,5 kg - płatki pszenne 0,5kg Zacieranie Pszenicę oraz płatki pszenne skleikowałem w 10l wody przerwa 15 minut w temp 100°C. Dolałem 15L zimnej wody i dodałem pozostały zasyp 55°C 15' , 65°C 150', 68 °C 40', 72°C 15' 78°C filtracja Chmielenie 60' 60' - 40g Marynka granulat 20'- 28g Lubelski granulat 9' - Kolędra 15g 5' – 105g świeżych skórek ze słodkiej pomarańczy 3' - Kolędra 15g Fermentacja Gozdawa Classic Belgian Witbier (CBW) Uzyskałem 37 L 11°Blg 02 06 2015 Witka przelałem do kega i w butelki z dodatkiem 100g cukru. Edytowane 2 Czerwca 2015 przez Szwed Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 3 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2015 (edytowane) # nr 128 Weizen Zasyp - pszeniczny Strzegom 3,5 kg - pilzneński Strzegom 3,5 kg - karmelowy 30 EBC 0,2 kg - zakwaszający 0,2 kg Zacieranie 40°C 1h , 53°C 10', 64 °C 40', 72°C 20', 78°C filtracja Chmielenie 70' 60' Lubelski Selekt 25g. 60' Marynka 15g. 20'- Lubelski Selekt 20g. Fermentacja WB 06 uwodnione Uzyskałem 39 L 11°Blg 16 06 2015 piwo przelałem do kega i w butelki z dodatkiem 140g cukru. Edytowane 18 Lipca 2015 przez Szwed Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 14 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2015 (edytowane) 13 10 2015 # 129 Belgian Pale Ale Zasyp - Pilzneński klepiskowy Bruntal 5,0kg - Monachijski Bruntal 2,3kg - Czerwony Strzegom 0,70kg Zacieranie 20 L wody 52°C - 10', 63°C - 15', 70°C - 30', 74°C - 15' Chmielenie 60' 21g Magnum granulat - 55' 42g East Kent Goldings granulat - 15' Fermentacja gęstwa Wyeast 3522 Belgian Ardennes uzyskałem 38L, 11 °Blg Edytowane 17 Października 2015 przez Szwed Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 17 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2015 (edytowane) 17 10 2015 # 130 Belgian Blond Ale Zasyp - Pilzneński klepiskowy Bruntal 8,2kg - Pszeniczny Bruntal 1,4kg - Biscuit 0,40kg Zacieranie 20 L wody 53°C - 10', 63°C - 30', 70°C - 25', 76°C - 15' Chmielenie 60' 20g Magnum granulatx- 60' 42g East Kent Goldings granulat - 25' Fermentacja Zadane pianą z BPA (Ardennes) 34L, 16 °Blg 30 10 2015 przelane na cichą 4°Blg Edytowane 30 Października 2015 przez Szwed Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 30 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2015 (edytowane) 30.10.2015 #131 Belgian IPA Zasyp: Słód Pilzenski 7,0 kg Słód pszeniczny 0,5 kg Słód karmelowy 30 EBC 0,5kg Słód karmelowy 600 EBC 0,12 kg Zacieranie 53°C - 10', 68°C - 60', 72°C - 25', 76°C - 15' Chmielenie 60' Chmiel Magnum - 20g > 60' Chmiel Equinox - 25g > 25' Chmiel Galaxy- 25g > 25' Chmiel Equinox - 10g > 0' Chmiel Galaxy- 10g > 0' Fermentacja gęstwa Wyeast 3522 Belgian Ardennes Uzyskałem 33 L 15°Blg Na zimno poszło Equinox - 20g Galaxy- 20g odfermentowało do 3°Blg 16 11 2015 Piwo przelałem do kega i w butelki Edytowane 18 Listopada 2015 przez Szwed Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 23 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2015 (edytowane) 23.11.2015 # 132 PILS 11,5°Blg Zasyp - pilzneński bruntal 4,2lg - karmelowy bruntal 23-30 EBC 0,23kg Zacieranie 53°C - 20', 64°C - 25', 70°C - 20', 76°C - 5' Chmielenie 60' 5 minuta 22g Premiant granulat 6,1% a-k 35 minuta 22g Saaz granulat 3,6% a-k 50 minuta 23g Saaz granulat 3,6% a-k Fermentacja Starter 1,5L Wyeast 2308 Munich Lager Uzyskałem 21L 11,5°Blg 9 12 2015 Przelałem na cichą 3,5°Blg 28 12 2015 Pils powędrował do kega Edytowane 28 Grudnia 2015 przez Szwed Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 28 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2015 (edytowane) 28.11.2015 # 133 Stout owsiany 12,5°Blg Zasyp - Pilzneński bruntal 6,6lg - Ziarno jęczmienia palonego 0,40 kg, - Carafa II 0,2 kg, - płatki owsiane błyskawiczne 1,0 kg, Zacieranie 55°C - 10', 68°C - 50', 72°C - 40', 76°C - 5' Chmielenie 60' Chmiel Equinox - 23g > 60' granulat 6,1% a-k Chmiel East Kent Goldings - 22g > 25' granulat 15,0% a-k Chmiel Equinox - 12g > 10' granulat 6,1% a-k Fermentacja Uwodnione S-04 Uzyskałem 42L 12,5°Blg 10 12 2005 Piwo poszło do kega i w butelki z dodatkiem 100g cukru 3°Blg Edytowane 10 Grudnia 2015 przez Szwed Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 12 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2015 (edytowane) 12.12.2015 # 134 Rauchbier 12°Blg Zasyp - Słód Wędzony Steinbach - 5,0 kg - Słód Monachijski Bruntall - 2,0 kg - Słód Pilzeński Bruntall - 1,0 kg - Słód karmelowy 600 EBC - 0,2 kg Zacieranie 50°C-20', 64°C-30', 68°C-30', 72°C-15', 78°C- filtracja Chmielenie 70' 60' – 30g Magnum granulat 25' - 30g Lubelski granulat 5' - 30g Lubelski granulat Wyszło 38L , 12 °Blg Fermentacja Wyeast 2308 Munich Lager starter 4. 1. 2016 piwo poszło do kega i w butelki Edytowane 7 Stycznia 2016 przez Szwed Porter 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się