Skocz do zawartości

Browar Onufry


Rekomendowane odpowiedzi

Temperatura powoli sprzyja dolniakom ;) Szkoda tylko, że w sklepach nie ma jeszcze świeżych chmieli ;)

A ja gdzieś słyszałem, że Citra 2014 jest znakomita (chyba kopyr tym się chwalił)

Krzysiu, gratuluję bożonarodzeniowej "sto siódmej" warki. Świetnie zbalansowane piwko. Jeśli ostała Ci się jeszcze jakaś flaszeczka - zamawiam!

Odkładam Cieszy mnie, że smakowało

Edytowane przez Szwed
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

# 118 PORTER Bałtycki

Zasyp

-Pale Ale - 2,5 kg

-Monachijski - 1,5 kg

-Wiedeński - 2,0 kg

- Biscuit - 0,1 kg

-Karmelowy 600 EBC - 0,6 kg

- Carafa II - 0,2 kg

-Czekoladowy 0,1 kg

-Płatki jęczmienne (skleikowane) 0,8kg

Ekstrakt niechmielony jasny (syrop) 1,7kg

Zacieranie

20 L wody

55°C-5', 62°C-50', 72°C-30', 76°C (słody barwiące)-10'

Chmielenie 70'

Marynka 50g – 60'

Lubelski selekt 46g – 15'

Fermentacja -34/70 gęstwa

Uzyskałem 26L 21°Blg oraz 1L rezerwy

 

17 01 2015 piwo zabutelkowałem z dodatkiem rezerwy

Edytowane przez Szwed
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

# 119 PILS

Zasyp

Słód Pilzeński – 7,0kg

Słód Karmelowy 30EBC - 0,5kg

Zacieranie 23L wody

52 °C - 15', 62°C - 40', 70°C - 25', 76°C - 15' filtracja

Chmielenie 70'

Marynka (granulat), a-k 9,5% - 30g > 60'

Marynka (granulat), a-k 9,5% - 30g > 30'

Saaz (granulat), a-k 3,9% - 40g > 25'

Saaz (granulat), a-k 3,9% - 50g > 0'

Fermentacja

W34/70 gęstwa uzyskałem 42L, 11 °Blg

 

03,02,2015 Pils przelany do kega i w butelki

Edytowane przez Szwed
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

# 120 Tmave

Zasyp

- Pilzneński Strzegom 5,5kg

- Wiedeński 2kg

- Karmelowy 600EBC 0,4kg

- Czekoladowy 0,20kg

- Słód Carafa II 0,15kg

Zacieranie 22 L wody

52°C - 10', 63°C - 45', 70°C - 15', 76°C - 10' (słody ciemne dodane na koniec zacierania)

Chmielenie 70'

60' 40g Marynka granulat

25' 20g Marynka granulat

10' 52g Saaz granulat

fermentacja gęstwa 34/70 oraz trochę piany z wczorajszego Pilsa

uzyskałem 43L, 12 °Blg

 

04 02 2015 piwo poszło do kega i w butelki

Edytowane przez Szwed
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

# 121 PILS

Zasyp

Słód Pilzeński – 4,5kg

Słód Karmelowy 30EBC - 0,28kg

Zacieranie 12L wody

50 °C - 20', 62°C - 40', 70°C - 25', 76°C - 15' filtracja

Chmielenie 70'

Sybilla (granulat), - 28g > 60'

Hallertau Tradition (granulat), - 15g > 25'

Hallertau Tradition (granulat), - 15g > 5'

Fermentacja

W34/70 uzyskałem 23L, 13 °Blg

 

17 02 2015 Pils został zabutelkowany

Edytowane przez Szwed
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

# nr 122 Lager Radoszowski
Zasyp
- pilzneński Strzegom 7,0 kg
- pszeniczny Strzegom 1,0 kg
- Karmelowy 30 EBC 0,3 kg
- Caramunich II 0,3kg
Zacieranie
25l wody z 2.ml kwasu fosforowego 54 °C.
50°C 10' , 62°C 60', 68 °C 20', 72°C 10'
78°C filtracja wodą z dodatkiem 1ml kwasu fosforowego na 20L
Chmielenie 70'
60' Sybilla 46g
20'- Lubelski selekt 50g
5' – Halertau Tradicion 40g
Fermentacja
W34/70 gęstwa Uzyskałem 41L 13°Blg

 

10 03 2015 Piwo przelane do Kega oraz w butelki z dodatkiem 90g cukru

Edytowane przez Szwed
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

# nr 123 Schwarzbier
Zasyp
- pilzneński Strzegom 6,7 kg
- pszeniczny Strzegom 1,0 kg
- Karmelowy 600 EBC 0,45 kg
- Czekoladowy 0,325 kg
- Carafa 0,2 kg
Zacieranie
25l wody z 2.ml kwasu fosforowego 54 °C.
51°C 10' , 62°C 60', 72 °C 20'
78°C filtracja wodą z dodatkiem 2ml kwasu fosforowego na 20L
Chmielenie 70'
60' – Halertau Tradicion 50g
20' – Halertau Tradicion 30g
5' – Halertau Tradicion 35g
Fermentacja
W34/70 gęstwa Uzyskałem 41L 12°Blg

 

10 03 2015 Piwo przelane do Kega oraz w butelki z dodatkiem 90g cukru

Edytowane przez Szwed
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

#  124   AAA

Zasyp

·         słód Pale Strzegom - 6kg

·         słód Pilzneński – 1,5kg

·         słód karmelo  wy ciemny 600 EBC  - 0,4kg

·         słód karmelowy jasny Strzegom 30 EBC - 0,4kg

Zacieranie

·         62°C - 25' , 72° C - 60' , 77°C - 15'

Chmielenie 70'

·         w 10' - 30g Chinook

·         w 40' - 25g Amarillo

·         w 71' - 30g Citra  i 30g Chinook

Wyszło 40l  12°Blg ,  Fermentacja US 05

 

 

10 04 2015 przelałem na cichą z dodatkiem chmieli 20g chinook i 30g  vic secret.

Odfermentowało do 3,5°Blg

 

15 04 2015 piwo przelałem do kega i w butelki z dodatkiem 120g cukru.

Edytowane przez Szwed
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#  125 American IPA

 Zasyp:

Słód Pale Ale 7,0 kg

Słód pszeniczny 0,5 kg

Słód karmelowy 30 EBC 0,5kg

Słód karmelowy 600 EBC  0,15 kg

Cukier 0,55 kg

Zacieranie

- 68°C - 80'

- 72°C - 20' > 78°C - Filtracja

Chmielenie 70'

Chmiel Chinook - 60g > 60'

Chmiel Amarillo - 30g > 25'  

Chmiel Centennial- 35g > 20'

Chmiel Citra - 10g > 0'

Chmiel Chinook - 10g > 0'

Uzyskałem 31 L 16°Blg    US-05 gęstwa

 

20 04 2015 przelane na cichą  na zimno sypnołem 50g Vic Secret i Citra 20g

 

28 04 2015 piwo zostało zabutelkowane z dodatkiem 140g cukru.

Edytowane przez Szwed
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

# 126 Black IPA

 Zasyp:

Pale Ale – 6,0 kg

 Pilzneński- 2,0 kg

 Karmelowy 30 Strzegom - 0,80 kg

 Carafa II Special - 0,35 kg 1100-1200 EBC

 Czekoladowy - 0,11 kg 900 EBC

Cukier - 0,5 kg

 Zacieranie

 Jasne słody do 25L wody 60°C i od razu podnosiłem temp do

 - 67-68°C- 60 min

 - 72°C - 20 min dodałem czarne słody i >78°C

 Chmielenie: 65

 60 g - Chinook  - 60'

 30 g - Amarillo- 25'

 20 g Vic Secret- 15'

15 g - Amarillo- 5'

 15 g – Citra, 15g  Chinook - 0'

500 g - cukier - 10 min

 Drożdże:

 US-05 – gęstwa     Otrzymałem 35L 16°Blg

 

 

29 04 2015 przelane na cichą 4°Blg. Na zimno 30g Centennial, 25g Vic Secret i Citra 25g

 

5 05 2015 piwo zostało zabutelkowane z dodatkiem 155g cukru.

Edytowane przez Szwed
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 tygodni później...

# nr 127 Witbier

Zasyp

- pilzneński  4,0 kg

- pszenica niesłodowana 4,0 kg

- płatki owsiane 0,5 kg

- płatki pszenne 0,5kg

Zacieranie

Pszenicę oraz płatki pszenne skleikowałem w 10l wody przerwa 15 minut w temp 100°C.

Dolałem 15L zimnej wody i dodałem pozostały zasyp

55°C 15' , 65°C 150', 68 °C 40', 72°C 15'

78°C filtracja

Chmielenie 60'

60' - 40g Marynka granulat

20'- 28g Lubelski granulat

9' - Kolędra 15g

5' – 105g świeżych skórek ze słodkiej pomarańczy

3' - Kolędra 15g

Fermentacja

Gozdawa Classic Belgian Witbier (CBW)     Uzyskałem 37 L  11°Blg 

 

02 06 2015 Witka przelałem do kega i w butelki z dodatkiem 100g cukru.

Edytowane przez Szwed
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

# nr 128 Weizen

 Zasyp

 - pszeniczny Strzegom 3,5 kg

 - pilzneński Strzegom 3,5 kg

 - karmelowy 30 EBC 0,2 kg

- zakwaszający 0,2 kg

 Zacieranie

 40°C 1h , 53°C 10', 64 °C 40', 72°C 20', 78°C filtracja

 Chmielenie 70'

 60' Lubelski Selekt 25g.

 60' Marynka 15g.

 20'- Lubelski Selekt 20g.

 Fermentacja

WB 06 uwodnione    Uzyskałem 39 L 11°Blg

 

16 06 2015 piwo przelałem do kega i w butelki z dodatkiem 140g cukru.

Edytowane przez Szwed
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...
13 10 2015  # 129 Belgian Pale Ale

 

Zasyp 

- Pilzneński klepiskowy Bruntal 5,0kg

- Monachijski Bruntal 2,3kg

- Czerwony Strzegom 0,70kg

 

Zacieranie 20 L wody

52°C - 10', 63°C - 15', 70°C - 30', 74°C - 15' 

 

Chmielenie 60'

21g Magnum granulat - 55'

42g East Kent Goldings  granulat - 15'

 

Fermentacja 

gęstwa Wyeast 3522 Belgian Ardennes

uzyskałem 38L, 11 °Blg

Edytowane przez Szwed
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

17 10 2015  # 130 Belgian Blond Ale

 

Zasyp

- Pilzneński klepiskowy Bruntal 8,2kg

- Pszeniczny Bruntal 1,4kg

- Biscuit 0,40kg

 

Zacieranie 20 L wody

53°C - 10', 63°C - 30', 70°C - 25', 76°C - 15'

 

Chmielenie 60'

20g Magnum granulatx- 60'

42g East Kent Goldings  granulat - 25'

 

Fermentacja

Zadane pianą z BPA (Ardennes)   34L, 16 °Blg

 

30 10 2015 przelane na cichą 4°Blg

Edytowane przez Szwed
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
30.10.2015    #131 Belgian IPA

 Zasyp:

Słód Pilzenski 7,0 kg

Słód pszeniczny 0,5 kg

Słód karmelowy 30 EBC 0,5kg

Słód karmelowy 600 EBC  0,12 kg

Zacieranie

53°C - 10', 68°C - 60', 72°C - 25', 76°C - 15'

Chmielenie 60'

Chmiel Magnum - 20g > 60'

Chmiel Equinox - 25g > 25'  

Chmiel Galaxy- 25g > 25'

Chmiel Equinox - 10g > 0'  

Chmiel Galaxy- 10g > 0'

Fermentacja

gęstwa Wyeast 3522 Belgian Ardennes

Uzyskałem 33 L 15°Blg   

Na zimno poszło  Equinox - 20g  Galaxy- 20g odfermentowało do 3°Blg

16 11 2015 Piwo przelałem do kega i w butelki

Edytowane przez Szwed
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

23.11.2015  # 132  PILS  11,5°Blg 

 Zasyp

 - pilzneński bruntal 4,2lg

- karmelowy bruntal 23-30 EBC 0,23kg

Zacieranie

53°C - 20', 64°C - 25', 70°C - 20', 76°C - 5'

Chmielenie 60'

5 minuta 22g Premiant granulat 6,1% a-k

35 minuta 22g Saaz granulat 3,6% a-k

50 minuta 23g Saaz granulat 3,6% a-k

Fermentacja

Starter 1,5L Wyeast 2308 Munich Lager

Uzyskałem 21L  11,5°Blg

9 12 2015 Przelałem na cichą 3,5°Blg

28 12 2015 Pils powędrował do kega

Edytowane przez Szwed
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

28.11.2015  # 133 Stout owsiany 12,5°Blg 

 Zasyp

 - Pilzneński bruntal 6,6lg

- Ziarno jęczmienia palonego 0,40 kg,

- Carafa II 0,2 kg,

- płatki owsiane błyskawiczne 1,0 kg,

Zacieranie

55°C - 10', 68°C - 50', 72°C - 40', 76°C - 5'

Chmielenie 60'

Chmiel Equinox - 23g > 60'  granulat 6,1% a-k

Chmiel East Kent Goldings - 22g > 25'   granulat 15,0% a-k

Chmiel Equinox - 12g > 10'  granulat 6,1% a-k

Fermentacja

Uwodnione  S-04  Uzyskałem  42L  12,5°Blg

10 12 2005 Piwo poszło do kega i w butelki z dodatkiem 100g cukru 3°Blg

Edytowane przez Szwed
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

    12.12.2015  # 134 Rauchbier 12°Blg

 Zasyp

 - Słód Wędzony  Steinbach - 5,0 kg

 - Słód Monachijski Bruntall - 2,0 kg

  - Słód Pilzeński Bruntall - 1,0 kg

- Słód karmelowy 600 EBC - 0,2 kg

Zacieranie

 50°C-20', 64°C-30', 68°C-30', 72°C-15', 78°C- filtracja

 Chmielenie 70'

 60' – 30g Magnum granulat

25' - 30g Lubelski granulat

 5' - 30g Lubelski granulat

Wyszło 38L , 12 °Blg

 Fermentacja Wyeast 2308 Munich Lager starter

4. 1. 2016 piwo poszło do kega i w butelki

Edytowane przez Szwed
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.