kris81 Opublikowano 26 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2016 Siemka ponownie. Jest to dopiero moja druga warka. Jak narazie jade z puszkami. Tym razem poszedl Coopers Heritage Lager + drozdze Mangrove Jack's M84 Bohemian Lager. Drozdzy dodalem dwie paczki i byly uwodnione. Dodalem do brzeczki o temperaturze 20 stopni i powoli schladzalem do 10 stopni (zajelo to okolo 10-12h). Drozdze ladnie ruszyly. Brzeczka byla caly czas utrzymywana w zakresie temperaturowym 8-13 stopni. Piwo fermentuje juz 16 dni. Poczatkowe dane to OG ~ 1.051 BLG ~ 11.2. Dzis pobralem probke i tak to wyglada Gravity ~1.014 BLG~2. Pytanie jest czy podniesc temperature, czy moze to juz max co mozna z tych drozdzy wyciagnac. Jak dlugo jeszcze je potrzymac? Porducent drozdzy podaje ze 14 dni i drozdze powinny zrobic robote. Ps. Do puchy uzywalem Spray Malt Light - 1.5kg. dutrasilva 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 27 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2016 Nie zadałeś czasem tych drożdży do zbyt ciepłej brzeczki??? 20C? jaruss12 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaruss12 Opublikowano 27 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2016 Sprawdz za 2 dni odfermentowanie jesli sie nie zmieniło ja bym butelkowal. I tak raczej niżej już nie zejdą. I nie przeszkadza zadanie drożdży lagerowych w temperaturze 20 stopni, ważne w jakiej zaczna fermentacje a w fazie lag przez te kilkanascie godzin nie powinny naprodukowac czegos niedobrego I nastepnym razem utrzymuj stabilna temperature fermentacji. Drożdże nie lubia skoków temperatury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kris81 Opublikowano 27 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2016 Nie posiadam lodowki niestety Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kris81 Opublikowano 27 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2016 Cos tapatalk mi wykasowal. Wiec napisze od nowa. Nie posiadam lodowki niestety. Ciezko jest utrzymac stabilna temperature w styropianowej lodowce uzywajac petow. Przez wiekszosc czasu temperatura byl 8-10 stopni. Czy moze to jednak za niska do tych drozdzy i w ten sposob zrobily sie troche "leniwe"? Moze pobujam wiadrem u zostawie na te 4 dni? Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tymonisko Opublikowano 27 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2016 (edytowane) a miejsce na lodówkę ze styropianu? moja styropianowa zajmuje 55cmx55cm i wysokość koło 80cm - styropian grubość 5cm. Tylko przy takim założeniu podczas fermentacji trzeba jednak dostosować przebywanie w pobliżu domu co jakieś minimalnie 12 godzin żeby wymieniać wkłady PET z zamrożoną wodą. Sposób nie najwygodniejszy ale tani i u mnie przy takim założeniu temperaturę brzeczki w okolicy 10* udało się utrzymać bez większego wysiłku Edytowane 27 Września 2016 przez tymonisko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaruss12 Opublikowano 27 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2016 (edytowane) Masz odfermentowanie około 85 procent wiec wysokie i drozdze juz nie powinny zejść nizej ale jak sie obawiasz to zmierz blg za dwa dni i sprawdź czy się zmieniło. Producent nie za dużo szczegółów napisał o tych drożdżach, wszystko ogólnikowo Edytowane 27 Września 2016 przez jaruss12 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kris81 Opublikowano 27 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2016 (edytowane) Dzieki za porady. Co moge jeszcze dodac to ze na powierzchni ciagle jest jeszcze troche piany, wiec byc moze cos jeszcze zejdzie. Co do lodowki to stoi ona w lazience pod prysznicem w brodziku Edytowane 27 Września 2016 przez kris81 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kris81 Opublikowano 1 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2016 Dzis mija 21 dni od momentu zadania drozdzy. Tydzien temu zrobilem pomiar i wygladalo to tak: Gravity ~ 1.014 BLG ~ 2. Dzis powtorzylem pomiary i sa prawie takie same. Gravity ~1.013 BLG =1.5. Wyglada na to, ze piwo jest juz gotowe zeby butelkowac. Mam w zwiazku z tym pytanie odnosnie samego butelkowania. Czy podniesc temperature przed butlkowaniem do temperatury pokojowej czy butelkowac tak jak jest w tym momencie czyli ~ 12 stopni? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 1 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2016 Butelkuj zimne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się