Skocz do zawartości

Pierwszy Porter Bałtycki


markus383

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie :)

Chciałbym uwarzyć małą warkę portera wędzonego. Mam 2 kg słodu wędzonego Steinbach i 1 kg słodu pszenicznego. Postanowiłem wykorzystać to i stworzyć coś wędzonego i wybór padł na porter bałtycki ze względu na dużą ilość słodu wędzonego.

Oto moja propozycja:

0,4 kg karmelowego 600 Strzegom

0,5 kg czekoladowego ciemnego 1200 Strzegom

1 kg pszenicznego Strzegom

2 kg wędzonego Steinbach

2,5 kg wiedeńskiego Strzegom  

 

Co do chmieli to nie mam pojęcia. Zostało mi 25 g Lubelskiego.

 

Zacieranie 60 min "na lenia". 

 

Drożdże - mogą być S-04?

 

Wielkość partii - 15L(nie sądzę, że aż tyle uzyskam ;) ), 21 blg, 130 EBC, 8,5 % alco

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie muszę mieć stylowego w 100% ;) Wystarczy, aby było oleiste, słodkie. Mocne nie koniecznie, no chyba, że moc dobrze zamaskowana. Mam ze dwie szczapki moczone w whisky, więc też może dodałby je na fermentację cichą. 

W tej chwili w piwnicy mam 18-19°C, więc fermentowałbym w takiej temperaturze.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam jeszcze pytanie odnośnie zupełnie innych piw. 

 

Na jakim słodzie najlepiej robić piwa Single Hop? Myślałem o słodzie Pale Ale i blg dobić do ok. 14. Drożdże to US-05.

Chciałbym najlepiej uwydatnić zapach i smak chmielu. Jak czytałem to sypać w 60 min na goryczkę, 30 na smak i 10min na zapach i na zimno też na zapach.

Edytowane przez markus383
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.