markus383 Opublikowano 27 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2016 Witajcie Chciałbym uwarzyć małą warkę portera wędzonego. Mam 2 kg słodu wędzonego Steinbach i 1 kg słodu pszenicznego. Postanowiłem wykorzystać to i stworzyć coś wędzonego i wybór padł na porter bałtycki ze względu na dużą ilość słodu wędzonego. Oto moja propozycja: 0,4 kg karmelowego 600 Strzegom 0,5 kg czekoladowego ciemnego 1200 Strzegom 1 kg pszenicznego Strzegom 2 kg wędzonego Steinbach 2,5 kg wiedeńskiego Strzegom Co do chmieli to nie mam pojęcia. Zostało mi 25 g Lubelskiego. Zacieranie 60 min "na lenia". Drożdże - mogą być S-04? Wielkość partii - 15L(nie sądzę, że aż tyle uzyskam ), 21 blg, 130 EBC, 8,5 % alco Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
loki06 Opublikowano 27 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2016 S-04 To drożdże górnej fermentacji a ty potrzebujesz dolnej.http://blog.homebrewing.pl/porter-baltycki-surowce/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawidaol Opublikowano 27 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2016 Mogą być i S-04, po prostu nie będzie to bałtyk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markus383 Opublikowano 27 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2016 Nie muszę mieć stylowego w 100% Wystarczy, aby było oleiste, słodkie. Mocne nie koniecznie, no chyba, że moc dobrze zamaskowana. Mam ze dwie szczapki moczone w whisky, więc też może dodałby je na fermentację cichą. W tej chwili w piwnicy mam 18-19°C, więc fermentowałbym w takiej temperaturze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markus383 Opublikowano 2 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2016 (edytowane) Mam jeszcze pytanie odnośnie zupełnie innych piw. Na jakim słodzie najlepiej robić piwa Single Hop? Myślałem o słodzie Pale Ale i blg dobić do ok. 14. Drożdże to US-05. Chciałbym najlepiej uwydatnić zapach i smak chmielu. Jak czytałem to sypać w 60 min na goryczkę, 30 na smak i 10min na zapach i na zimno też na zapach. Edytowane 2 Października 2016 przez markus383 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 2 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2016 Ja robiłem na samym pale ale i też na samym pilzneńskim, te na pale ale są moim zdaniem pełniejsze. Na pilzneńskim wyszły mi bardziej płytkie te piwa bez ciała. Wszystko fermentowane na us-05. Ogólnie oba pasują i zależy co kto woli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Warmiński MISIEK Opublikowano 3 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2016 A ja polecam pale ale, ale tak ok 12 blg. Powyżej słód zacznie się wybijać. Teraz zaczynam testować jednak pilzneński do piw powyżej 12. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markus383 Opublikowano 6 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2016 I jak widzi się Wam zasyp na Portera bałtyckiego? Chciałbym zamówić słody i odebrać 12 października i 13.10 uwarzyć piwko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się