Stan Opublikowano 2 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2010 Mam glukoze i pytanie czy wagowo dawać tyle co cukru czy jak ?? np:4g cukru to jak 4g glukozy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 2 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2010 Mam glukoze i pytanie czy wagowo dawać tyle co cukru czy jak ?? np:4g cukru to jak 4g glukozy. http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html "Cane Sugar" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 2 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2010 Mam glukoze i pytanie czy wagowo dawać tyle co cukru czy jak ?? Gdzieś było i na tym forum ale nie mogę znaleźć. Znalazłem na sąsiednim: 100g cukru=105g glukozy=150g suchego ekstraktu=188g ekstraktu w syropie=118g miodu Ale chwilę potem wyjaśnienie, że te "100g cukru=105g glukozy" dotyczy glukozy bezwodnej a dla glukozy krystalicznej (tej dostępnej w sklepach) powinno być 100g sacharozy = 116g glukozy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stan Opublikowano 3 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2010 (edytowane) mam glukoze delecty 100 g w paczce kupiłem za 1.8 zł w sklepie a nie z apteki za 4.2 zł za 100g czyli rozumiem ze mam tej dawac 116 g zamiast 100 g cukru wpisując w google glukoza bezwodna znalazłem ten wątek http://www.piwo.org/forum/viewtopic.php?id=566&p=2 co sądzicie jak dam 200g glukozy na warkę 20l wychodzi po 1g więcej na flaszkę ,chyba nie będzie przesady nie rozsadzi a lubię mocno gazowane Edytowane 3 Lutego 2010 przez Stan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 3 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2010 Tutaj masz kalkulator surowca do refermentacji, w pamięci nikt ci tego nie policzy http://www.piwo.org/forum/p38299-Wczoraj-19-41-28.html#p38299 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stan Opublikowano 3 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2010 spoko dzięki za info tylko jaki to styl mam wybrać ?? Drożdże górnej fermentacji Safale S-04 Chmiel goryczkowy Marynka 25g Chmiel aromatyczny Lubelski 25g Słód pilzneński - 3 kg Słód pale ale Weyermann? - 0,5 kg Słód wiedeński Weyermann? - 0,5 kg Słód monachijski Strzegom - 0,5 kg Słód monachijski typ II Weyermann? - 0,5 kg chodzi o to czy 200g to nie przesada bo ilościowo między cukrem a glukozą to znikoma różnica a jak 200 to dużo to dam te 160-170 i już, lecz pisałem lubię mocno gazowane chyba że wiesz jak wyliczyć do tego zestawu to ok jestem otwarty na propozycje ile dać gram poza tym jeszcze nie korzystałem z tego kalkulatora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 3 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2010 Obliczyłem w/g kalkulatora dla Belgian Pale Ale i przy maks. nagazowaniu wyszło 125 g glukozy na 20L warkę przy 20°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 3 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2010 Możesz dać na pałę 200, 160, 140 a nawet bez kozery powiem 100 g, albo poczytać, policzyć i mieć pojęcie o tym co w ogóle robisz. Jak wolisz ręcznie to proszę, stoi jak wół na naszej wiki: http://www.wiki.piwo.org/index.php/Rozlew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 3 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2010 Możesz dać na pałę 200, 160, 140 a nawet bez kozery powiem 100 g, albo poczytać, policzyć i mieć pojęcie o tym co w ogóle robisz. Strach się bać :rolleyes: W życiu kalkulatora nie używałam i z nagazowanie problemów raczej nie mam @Admiro wyluzuj trochę @Stan na Twoim miejscu dałabym 150-160g glukozy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stan Opublikowano 3 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2010 dzięki Pako dzięki Dori w końcu ktoś zrozumiał zagadnienie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 4 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2010 Strach się bać :rolleyes: W życiu kalkulatora nie używałam i z nagazowanie problemów raczej nie mam No ale wiesz o co chodzi z refermentacją z doświadczenia, a Stan upiera się nie wiedzieć, za tydzień może być kolejne pytanie o ilość glukozy do następnej warki. Na wiki jest wytłumaczone jak się liczy ilość surowca, jakie są widełki itp. czyli wszystko co Stanowi potrzeba. No więc luzik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stan Opublikowano 4 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2010 Mam glukoze i pytanie czy wagowo dawać tyle co cukru czy jak ?? np:4g cukru to jak 4g glukozy. zauważ iż pytałem czy dozować glukoze w takich ilościach jak cukier czy inaczej a ile dać to już było pytanie na marginesie tak do upewnienia się czy np 4g starczy a że lubię gazowane to czy 5g to nie przesada , bo 1 raz będę butelkować i nic poza tym ale dzięki za zainteresowanie tematem i za calc... może się przydać jak nastawie jakieś konkretne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szamankfc Opublikowano 10 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2010 (edytowane) Podłącze się do tematu zostało mi coś około 250g suchego ekstraktu (Muntons Spraymalt - Extra Light (Extra Jasny)) i chce nim zagazować to piwko http://www.piwo.org/forum/p29482-05-11-2009-17-53-41.html#p29482 Czy ta ilość starczy na 24l pytam bo kupowałem to pod kontem robienia starterów a nie re-fermentacji i nie wiem jak to się ma na przykład do suchego od WESa lub cukru. Edytowane 10 Lutego 2010 przez szamankfc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 10 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2010 Podłącze się do tematu zostało mi coś około 250g suchego ekstraktu (Muntons Spraymalt - Extra Light (Extra Jasny)) i chce nim zagazować to piwko http://www.piwo.org/forum/p29482-05-11-2009-17-53-41.html#p29482Czy ta ilość starczy na 24l pytam bo kupowałem to pod kontem robienia starterów a nie re-fermentacji i nie wiem jak to się ma na przykład do suchego od WESa lub cukru. Na przykładzie mojej warki Nr 22: na 26L przy nagazowaniu 2.5 w 20°C glukozy wychodzi 171 g a suchego ekstraktu 239 g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szamankfc Opublikowano 10 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2010 Dzięki dalej raczej dam sobie rade Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 10 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2010 (edytowane) Podłącze się do tematu zostało mi coś około 250g suchego ekstraktu (Muntons Spraymalt - Extra Light (Extra Jasny)) i chce nim zagazować to piwko http://www.piwo.org/forum/p29482-05-11-2009-17-53-41.html#p29482Czy ta ilość starczy na 24l pytam bo kupowałem to pod kontem robienia starterów a nie re-fermentacji i nie wiem jak to się ma na przykład do suchego od WESa lub cukru. Kalkulator podpowiada że 250g na 24l da ok 2,3-2,4vol - powinno być ok. Zastanawiam się tylko dlaczego w tym kalkulatorze fermentowalność suchego ekstraktu to tylko 55%? Ciemnego może i tak, ale jasny powinien odfermentować chyba mocniej: jakieś 60-70% Tak czy inaczej czy nie lepiej do nagazowania dać glukozy, a ten ekstrakt zostawić jednak do starterów? Edytowane 10 Lutego 2010 przez Stasiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 10 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2010 Zastanawiam się tylko dlaczego w tym kalkulatorze fermentowalność suchego ekstraktu to tylko 55%? Ciemnego może i tak, ale jasny powinien odfermentować chyba mocniej: jakieś 60-70% * Fermentability, as used here, is the percentage of CO2 produced as compared to sucrose (cane sugar). Czyli fermentowalność tytaj po % CO2 wyprodukowany w porównaniu do glukozy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szamankfc Opublikowano 10 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2010 Tak czy inaczej czy nie lepiej do nagazowania dać glukozy, a ten ekstrakt zostawić jednak do starterów? Na startery dla drożdżarzy płynnych lepiej i taniej uwarzyć cienkusza i pomrozić. A dla suchych to tak jak ja teraz robię aktualnie. Czyli robię warkę po chmieleniu odlewam litr do kolby rzesza wrzątek do fermentatora. Kolba idzie w lud i się szybko chłodzi potem dodaje drożdże i na mieszadło magnetyczne i tak się kręci do rana a brzeczka siedzi w wiaderku i się chłodzi. Z rana przed pracą zaszczepienie brzeczki i po pracy już widać jak bulgotają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek Opublikowano 10 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2010 "...sucrose (cane sugar)" to jest glukoza? :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek Opublikowano 10 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2010 Mam glukoze i pytanie czy wagowo dawać tyle co cukru czy jak ?? np:4g cukru to jak 4g glukozy. http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html "Cane Sugar" No a w/w kalkulator jest zaje..sty:))) wyszło mi mniej więcej 120gram glukozy na 20 litrów alta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 10 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2010 (edytowane) "...sucrose (cane sugar)" to jest glukoza? :rolleyes: Nie rolluj tylko mnie popraw, bo się machnąłem: sucrose (cane sugar) - sacharoza ( fermentowalność 100% w rozumieniu kalkulatora) dextrose (corn sugar) - dextroza krystaliczna, glukoza (fermentowalność 95%) a ów kalkulator jest zbieżny z BeerSmithem, czyli dobry. Edytowane 10 Lutego 2010 przez admiro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek Opublikowano 10 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2010 "...sucrose (cane sugar)" to jest glukoza? :rolleyes: Nie rolluj tylko mnie popraw' date=' do się machnąłem: sucrose (cane sugar) - sacharoza ( fermentowalność 100% w rozumieniu kalkulatora) dextrose (corn sugar) - dextroza krystaliczna, glukoza (fermentowalność 95%) a ów kalkulator jest zbieżny z BeerSmithem, czyli dobry.[/quote'] Poprawiam jak jestem pewien wszak masz więcej postów;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się