wojtek83 Opublikowano 30 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2016 (edytowane) Hej . Mój domowy browar powstał rok temu. Póki co na koncie około 12 warek. Pierwsze cztery były z ekstraktów . Kolejne ekstrakt + słód, następnie sam słód. Od początku roku miałem praktycznie 9 miesięcy przerwy w warzeniu. Postanowiłem skompletować trochę lepszy sprzęt , rozeznać się w temacie i zmienić metodę warzenia na eBIAB. Głównie zależało mi tu na skróceniu czasu. SPRZĘT W tej chwili używam 44 litrowego garnka z koszem. Popularny w USA Bayou Classic. W nim zamontowałem : - grzałkę 4500W - kranik spustowy z filtrem bazooka - wziernik - worek Pracą steruje urządzenie z oprogramowaniem ArdBir Chłodzenie przy pomocy chłodnicy nierdzewnej zakupionej tu na forumowej giełdzie. Fermentację przeprowadzam obecnie w niedawno wykonanej skrzynce , chłodzonej butelkami z lodem. Edytowane 30 Września 2016 przez wojtek83 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtek83 Opublikowano 30 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2016 (edytowane) Warka 11 - Weizenbock 24.09.2016 Zasyp: słód pszeniczny ciemny - 1,4 kg słód monachijski - 1kg słód biscuit - 0,15 kg słód karmelowy - 0,15kg Drożdże: Mangrowe Jack - Bavarian Wheat Woda: butelkowa 15L Zacieranie: W 69o C , przez godzinę. Uzyskałem około 13L brzeczki . BLG około 12,6 Gotowanie: Chmiel Marynka 12g .Około godziny czasu . BLG po gotowaniu 16,5. Powstał bardzo upierdliwy przełom Fermentacja: Burzliwa . Temperatura od 16o do 21o . Całość śmieci już osiadła na dno. Planuję mocne schłodzenie w celu sklarowania . Następnie butelkowanie z pominięciem cichej. Edytowane 30 Września 2016 przez wojtek83 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtek83 Opublikowano 30 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2016 (edytowane) Warka 12 - Weizenbock 28.09.2016 Zasyp: słód pszeniczny ciemny - 2 kg słód pszeniczny - 0,4 kg słód monachijski - 0,84kg słód biscuit - 0,4 kg słód special B - 0,15kg ekstrakt pszeniczny strzegom - 1,7kg Drożdże: Mauribrew Weiss Woda: kran 30L Zacieranie: W 69o C , przez godzinę. Uzyskałem około 26L brzeczki . BLG około 10. Niska wydajność spodowana złym śrutowaniem słodu pszenicznego. Gotowanie: Chmiel Marynka 15g .Około 1,5 godziny Próbowałem zbić BLG poprzez wydłużenie gotowania, jednak za długo, by to trwało, dlatego dodałem ekstrakt. BLG po gotowaniu 15,8 uzyskałem 22 L. Do fermentora zlałem około 19l Fermentacja: Burzliwa . Temperatura około 19o . Edytowane 30 Września 2016 przez wojtek83 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtek83 Opublikowano 31 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2017 (edytowane) Warka 13 - Belgian Pale Ale 03.01.2016 Zasyp: pale ale - 2,5 kg monachijski - 1,3 kg Abbey Malt - 0,4 kg Carabelge - 0,3kg Drożdże: FM26 Woda: 27 litrów z biedronki Zacieranie: W 69o C , przez godzinę. Uzyskałem około 24L brzeczki . BLG około 10. Wydajność około 70% Gotowanie: Chmiel Saaz 60' - 30g Chmiel Saaz 5' - 30g BLG po gotowaniu 12 Fermentacja: Burzliwa . Temperatura około 22o. Zeszło do 2,5. W smaku i zapachu czuć jakby rozpuszczalnik . Pewnie za wysoka temperatura fermentacji. Zlane do kega. Obecnie się gazuje. Edytowane 31 Stycznia 2017 przez wojtek83 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtek83 Opublikowano 31 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2017 (edytowane) Warka 14 - Saaz Late 04.01.2016 Zasyp: pale ale - 2,5 kg monachijski - 1,3 kg Abbey Malt - 0,4 kg Carabelge - 0,3kg Drożdże: US05 Woda: 27 litrów z biedronki Zacieranie: W 69o C , przez godzinę. Uzyskałem około 24L brzeczki . BLG około 10. Wydajność około 70% Gotowanie: Chmiel Saaz 60' - 30g Chmiel Saaz Late 20' - 50g Chmiel Saaz Late 5' - 50g BLG po gotowaniu 12 Fermentacja: Burzliwa . Temperatura około 22o. Zeszło do 2,5. W smaku i zapachu czuć mocno drożdże. Zlane do kega. siedzi dalej na cichej. Edytowane 31 Stycznia 2017 przez wojtek83 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtek83 Opublikowano 31 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2017 (edytowane) Warka 15 - Belgian smietnik 31.01.2016 Zasyp: pale ale - 3,5 kg monachijski - 1,5 kg Nie znam dokladnych iloscii. Mialobyć robione co innego , ale zrezygnowalem z planow, nie zanotowalem dokladnych ilosci Drożdże: gestwa po Belgian Pale Ale Woda: 27 litrów z biedronki Zacieranie: W 69o C , przez godzinę. Uzyskałem około 23L brzeczki . BLG około 15. Gotowanie: Chmiel Marynka 60' - 30g Chmiel Willamatte 20' - 15g Chmiel Perle 20' - 50g Chmiel Wilamatte 5' - 15g Chmiel Perle 5' - 50g BLG zeszlo do 17 Fermentacja: Edytowane 31 Stycznia 2017 przez wojtek83 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się