coder Opublikowano 12 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2010 Przy 80% BS podaje mi zasyp 5 kg dla 20 litrów 15 Blg.Przy 70% zasyp ma mieć 5,5 kg. Pamiętaj tylko, ze przy zmianie wydajności należy zmieniać ilość tylko słodów podstawowych, słody specjalne (karmelowe, palone) powinny zostać w takiej samej ilości. Co do wydajności, ja zaczynałem od 70%. Gdy dostałem za dużo piwa, lub za mocne, następnym razem zwiększałem założoną wydajność o 5% i tak stanęło na 80%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 12 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2010 Ja też zacząłem od 70%, po 2 warkach ustawiłem na 75%, po kolejnych paru ustawiłem na 77% i tak metodą kolejnych przybliżeń utrafiłem wreszcie w średnią 78%. Czasem wychodzi mi o 2 punkty więcej, czasem o 1 mniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mareks Opublikowano 12 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2010 Jeszcze raz dzięki za informacje! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi